Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Obligația de înregistrare la ANAF a contractelor de închiriere a locuințelor va fi introdusă din nou în legislație

Publicat

Obligația de declarare la Fisc a contractelor de închiriere a locuințelor ar putea fi reintrodusă, potrivit proiectului de ordonanță de urgență prin care se aduc modificări Codului Fiscal.

De asemenea, prevede schimbarea modului de calcul a impozitului din chirii.

Venitul net, la care se aplică 10% impozit, nu se va mai calcula prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra acestuia. Venitul impozabil va fi stabilit la nivelul venitului brut, ceea ce va duce la o majorare a valorii impozitului, potrivit avocatnet.ro.

Această măsură urmează să fie aplicată, din 2023, doar în cazul veniturilor obținute din închirierea locuințelor, nu și al veniturilor din arendă sau din închirierea în scop turistic a camerelor din locuințele private.

Contract de închiriere, înregistrat la ANAF

De asemenea, cei care obțin venituri din chirii vor transmite contractul de închiriere la ANAF, pentru înregistrare, atât la momentul semnării acestuia, cât și dacă sunt modificări.

Termenul pentru transmiterea la Fisc va fi maximum 30 de zile de la momentul încheierii sau modificării, prin mijloace electronice. Măsura ar urma să intre în vigoare pentru contractele semnate începând cu 1 ianuarie 2023.

Pentru contractele încheiate înainte de această dată, înregistrarea se face în 60 de zile de la intrarea în vigoare a noii legislații.

Plafonul de salarii minime pentru obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), pentru persoanele care obțin venituri din chirii se reduce de la 12 la 6.

În prezent, înregistrarea contractelor este facultativă (prin modificarea legislației din 2018). Doar înregistrarea contractului cu fiscalizarea veniturilor este bligatorie și se face prin declarația unică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate