Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Obligații noi la construirea clădirilor sau renovarea celor existente. Ce trebuie respectat

Publicat

Legea 101/2020 publicată în Monitorul Oficial aduce o serie de noi obligații la construirea clădirilor sau la cele care trec printr-o renovare majoră.

Printre acestea, infrastructură pentru instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, în anumite condiții sau controlul automat al temperaturii.

În cazul clădirilor nerezidențiale noi sau supuse unor lucrări de renovare majoră, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligați să instaleze cel puțin un punct de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum și tubulatura încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puțin 20% din locurile de parcare prevăzute, scrie hotnews.ro.

Măsura este impusă dacă parcarea este în interiorul clădirii sau este adiacentă acesteia, ori dacă măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii/parcării.

Pentru clădirile rezidențiale existente ce au peste 20 de locuri de parcare, până în 1 ianuarie 2025 trebuie instalate puncta de reîncărcare vehicule electrice aferente a cel puțin 10% din totalul locurilor de parcare. Excepția este pentru clădirile deținute și ocupate de întreprinderi mici și mijlocii.

De asemenea, regulile de mai sus nu sunt valabile pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi sau supuse unor renovări majore pentru care au fost depuse cereri de autorizație de construire înainte de 10 martie 2021 sau celor pentru care costul estimativ al instalațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și de încastrare depășește 7% din costul total al renovării majore a clădirii.

Pentru clădirile noi al căror certificat de urbanism este emis după data de 15 septembrie 2020, investitorii sunt obligați să asigure echiparea cu dispozitive de autoreglare pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior, în fiecare încăpere încălzită/răcită, dacă acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic.

Pentru clădirile existente, proprietarii/administratorii sunt obligați să instaleze, tot în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic, dispozitive de autoreglare a temperaturii la înlocuirea generatoarelor de căldură/frig.

Legea 101/2020 transpune prevederile Directivei 2018/844/UE privind performanța energetică a clădirilor și ale Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax