Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ochelarii anti-accident, invenția unui tânăr din Alba Iulia. Dispozitivul, creat de Iulian Igna, nu îi lasă pe șoferi să adoarmă la volan

Publicat

13501572_1305907889438450_3697481876024874125_n Un tânăr din Alba Iulia a găsit o soluție simplă pentru a rezolva problema accidentelor rutiere provocate din cauza adormitului la volan. Iulian Igna a inventat ochelarii anti-accident. Aceștia au instalat un sistem care te atenționează prin vibrații în momentul în care constată o inactivitate a pleoapelor, adică în momentul în care ochii sunt închiși pentru aproximativ 2 secunde.

Ideea realizării unei perechi de ochelari care să nu îți permită să adormi i-a venit albaiulianului în luna aprilie când un prieten, șofer pe TIR, i-a spus că din cauza oboselii adoarme la volan. Conjunctura a făcut ca Iulian să aibă nevoie și de o temă pentru licență, fiind student la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, și perechea de ochelari a fost alegerea perfectă, agreată și de coordonatorul de lucrare, profesorul Mircea Ruba.

„Eu am venit târziu în țară, am fost plecat în SUA, și cum nu am mai prins temă mi s-a spus să vin eu cu ceva și așa mi-a venit ideea să fac acești ochelari pentru tema mea de licență”, a spus tânărul.

Iulian spune că sistemul funcționează pe baza unui senzor optic care detectează poziția pleoapei. În momentul în care ochiul este închis, se reflectă către senzor și se transmite un semnal spre microcontroller, programat de Iulian să vibreze după 1,2 secunde.

Tânărul s-a apucat de lucru la acești ochelari în luna aprilie, iar cel mai mult timp i-a luat până și-a dat seama de sistemul pe care îl va monta pe ei.

Untitled În ceea ce privește comercializarea lor, Iulian spune că o astfel de pereche ar ajunge la aproximativ 50 de euro, asta în condițiile în care există un sistem similar la un preț de 5.000 de euro. Tânărul primește deja telefoane de la șoferii interesați să achiziționeze ochelarii.

„ Am găsit ceva similar în Australia și tot sistemul acela costă în jur de 5.000 de euro. Pe mine m-a costat în jur de 100 de lei. Dacă ar fi să fac o producție de astfel de ochelari ar trebui să schimb senzorul cu unul mai mic, să schimb designul și să îi fac cât mai practici și mai simpli. Ei în momentul de față sunt făcuți pentru mine, sensibilitatea senzorului este dată în funcție de persoană pentru că distanța dintre senzor și ochiul fiecăruia este diferită și trebuie calibrată din program. Eu vreau să modific proiectul în așa fel încât fiecare să și-l poată calibra singur. M-am gândit să pun și un dispozitiv cu sunet pe ei”, spune Iulian.

Iulian are 25 de ani și a terminat Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia, școală care i-a marcat pașii în viață și i-au întărit pasiunea pentru electronică pe care o are de mic.

Cel mai mare noroc l-am avut cu profesorul meu din liceu, domnul Gheorghe Sas cu ajutorul căruia am participat în clasele a XI-a și a XII-a la Olimpiada Națională pentru profilul tehnic unde am luat locul 5. Ideea este că fără el nu ajungeam la facultate pentru că eu am intrat cu diploma de la olimpiadă”.

Iulian și-ar dori ca în viitor să poată comercializa ochelarii anti-accident și mai mult, să fie accesibili și disponibili pentru toată lumea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mutulica

    miercuri, 20.07.2016 at 06:43

    A inventat o chestie care exista deja! Foarte tare! Mai bine zis a introdus o Inovație in domeniu, folosind tradiționalele metode românești – sârma de baloți si scociul – si normal ca a obținut produsul cu 50 de euro in loc de 5000 ca nu a avut nici um fel de cost de cercetare, licențiere, promovare… Atâta doar ca tot plagiat e si asta. Iar in cazul in care face vreun camionagiu accident din cauza ochelarilor lui minune sa vedem cine are responsabilitatea juridică…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax