Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ocol Silvic din Alba, bun de plată după ce turme de mistreți au distrus recoltele unei firme

Publicat

O firmă din Alba, a cărei recoltă de porumb a fost distrusă parțial de mistreți, a dat în judecată Ocolul Silvic Valea Pianului și a cerut daune, motivând că reprezentanții instituției nu au reușit să împiedice animalele să facă pagube.

Dosarul a ajuns pe masa magistraților de la Judecătoria Alba Iulia, iar o primă decizie a venit în 18 mai. 

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței:

Firma se ocupă de cultivarea cerealelor și are două terenuri, pe raza comunei Pianu.

În vara anului 2019, pârâtul (n.r. Ocolul Silvic Valea Pianului) și Primăria comunei Pianu au fost sesizați de reclamantă (n.r. firma în cauză) în legătură cu distrugerile aduse suprafețelor cultivate de către porcii mistreți. Reclamanta nu a reușit să împiedice producerea daunelor, deși a luat măsuri de îndepărtare a animalelor din speciile de faună de interes cinegetic și a amplasat vetre de foc, mijloace acustice, fire de nailon etc”, se arată în motivarea instanței.

Deși reprezentanții firmei au încercat să limiteze daunele, ocolul silvic din zonă este gestionarul fondului cinegetic, și nu și-a îndeplinit obligația de a recolta integral exemplarele de porci mistreți în numărul aprobat pentru sezonul de vânătoare, anterior producerii pagubei, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

A fost încheiat și un proces de constatare, de către Agenția de Protecția Mediului Alba, – Garda Forestieră Cluj, unde se ”consemnează că în primăvara anului 2019 cultura de porumb a reclamantei din locul numit „La Comisație”, în suprafață de 8 ha a fost distrusă în proporție de 31% de porcii mistreți, în acea proporție fiind distrusă în aceeași perioadă cultura de porumb a reclamantei situată în locul numit „Pârâul Corbului.

Mai mult, comisia a mai stabilit, că ”pârâta nu și-a îndeplinit obligația de a recolta integral exemplarele de porc mistreț în numărul aprobat pentru sezonul de vânătoare 2018 – 2019 și a cuantificat paguba produsă de aceștia în culturile de porumb ale reclamantei la suma de 16.452,5184 lei”, se mai arată în documentul citat.

”Deși prejudiciul a fost cuantificat la suma de 16.452,51 lei și a fost acceptat de pârâtă prin semnarea procesului verbal de constatare la fața locului și a procesului verbal de constatare și evaluare a pagubelor, aceasta nu a înțeles să despăgubească reclamanta”, au mai concluzionat magistrații.

Drept urmare, instanța din Alba Iulia a admis cererea și a obligat Ocolul Silvic Valea Pianului la plata către reclamantă a sumei de 16.452,51 lei cu titlu de daune materiale și la plata dobânzii legale penalizatoare la suma susmenționată începând de la data 1.08.2019 și până la data plății efective.

Totuși, soluția nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară în termen de 30 de zile.

sursă foto: arhiva Alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax