Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Ajutor de 1.000 de lei pe hectar pentru producătorii agricoli afectați de secetă. Criterii și reguli de acordare

Publicat

Ajutor de 1.000 de lei pe hectar pentru producătorii agricoli afectați de secetă. Agricultorii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024 pot beneficia de un ajutor de stat sub formă de grant, în valoare de 1.000 de lei/hectar. 

Ordonanța de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024 a fost publicată marți, 15 octombrie, în Monitorul Oficial.

Prin document se recunoaște seceta pedologică manifestată pe areale agricole extinse la nivel național în perioada septembrie 2023 – august 2024, ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale.

De asemenea, se instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant, având ca obiectiv acordarea de compensații producătorilor agricoli care au cultivat suprafețe cu culturi agricole ce au fost calamitate de seceta pedologică din agricultură.

Beneficiarii, criterii de eligibilitate și modalitatea de calcul a compensațiilor

Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt producătorii agricoli care au înființat culturi agricole în toamna anului 2023 și/sau în primăvara anului 2024, plante perene, plantații pomicole, vii, și care dețin procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile/suprafețele agricole care au fost calamitate de seceta pedologică în procente mai mari de 30% și până la 100% inclusiv, respectiv:

  • producători agricoli persoane fizice;
  • producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
  • producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole, societățile comerciale, grupurile și organizațiile de producători, cooperativele agricole.

Schema nu se aplică beneficiarilor care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă.

Beneficiarii sunt eligibili în cadrul schemei dacă:

  • dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit conform modelului prevăzut în Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene
    meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, pentru culturile agricole și suprafețele calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 -august 2024;
  • suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv din suprafața aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024;
  • sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, cu cererea de plată 2024;
  • nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele-verbale, cu procente de calamitare mai mari de 30% și până la 100% inclusiv.

Pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023—august 2024, suprafața calamitată pentru care se acordă grantul, menționată în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, nu poate fi mai mare decât suprafața aceleiași culturi declarată la APIA în cererea de plată 2024.

Ajutor de 1.000 de lei/hectar pentru producătorii agricoli afectați de secetă

Ajutorul de stat sub formă de grant este în cuantum de 1.000 lei/ha și se acordă pentru suprafața calamitată cu grad de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv, prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

Sumele totale care se pot acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea grantului cu suprafața calamitată prevăzută în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole.

Grantul de 1.000 lei/ha reprezintă o valoare procentuală cuprinsă între 14,53% și 24,31% din cheltuielile eligibile prevăzute în Tehnologiile-cadru la culturi recoltă 2023—2024,

Cheltuielile eligibile la principalele culturi agricole afectate de seceta pedologică conform proceselor-verbale de calamitare, cuprinse în Tehnologiile-cadru la culturi recolta 2023 – 2024
realizate de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, sunt:

  • grâu, triticale, secară — 4.330,50 lei/ha;
  • orz, orzoaică, ovăz — 4.505,50 lei/ha;
  • rapiță — 4.805,40 lei/ha;
  • mazăre — 6.881,80 lei/ha;
  • porumb — 4.411,20 lei/ha;
  • floarea-soarelui — 4.113,50 lei/ha;
  • soia — 4.513,50 lei/ha;
  • sfeclă de zahăr — 9.885,50 lei/ha;
  • sorg — 5.531,60 lei/ha;
  • vii — 29.409,00 lei/ha;
  • pomi fructiferi — 25.587,00 lei/ha.

Reguli de acordare a ajutorului de stat

Beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate depun/transmit la Direcțiile pentru agricultură județene (DAJ) pe a cărei rază administrativ-teritorială se află terenurile agricole care au făcut obiectul cererii de plată campania 2024, depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, o cerere de solicitare a grantului, din care rezultă coordonatele bancare ale contului deschis la banca comercială/Trezoreria Statului, în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea eligibilă 2024 depusă la APIA.

Vezi Model cerere de solicitare a grantului care se acordă producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024 și Model situație centralizatoare cu beneficiarii (în format .PDF).

Cererea de solicitare a grantului este însoțită, după caz, de copia declarației de multiplicare depuse cu număr de înregistrare la inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor (ITCSMS) sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) și de copia actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura lucernă — lot semincer.

Cererea de solicitare a grantului, însoțită de documentele prevăzute, poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă sau în format electronic prin e-mail.

Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

Cererea de solicitare a ajutorului se depune în termen de 10 zile

Cererea de solicitare a grantului se depune în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență

Resursele financiare necesare aplicării schemei sunt în sumă totală de 2 miliarde lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate