Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen. Anunțul ministrului de Interne

Publicat

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a anunţat că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP.

Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Vezi și Românii au luat cu asalt contul de Facebook al cancelarului Austriei. Ce mesaje a citit joi dimineață, Karl Nehammer

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.

Poziția Germaniei și Franței

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

”Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune”, le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Ea a adăugat: ”Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei”.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei.

Vicepreședintele CE, Margaritis Schinas: ”puținele îndoieli”, de ordin politic

”Puţinele îndoieli”’ care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite EFE.

”Puţinele îndoieli care rămân sunt de ordin politic şi ele subminează două fapte foarte simple: suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen. Şi, în al doilea rând, extinderea Schengen înseamnă controale mai multe şi mai bune, nu mai puţine. Aşa că sper ca bunul simţ şi o minte deschisă să prevaleze şi să putem lua decizia, dacă nu astăzi, în următoarele câteva zile”, a declarat Schinas, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne ai UE care se desfăşoară joi la Bruxelles.

Politicianul elen a reiterat mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în ultimele zile, şi anume că „Bulgaria, Croaţia şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se alătura Schengen”. „Au făcut ceea ce le-am cerut să facă. Au făcut chiar mai mult decât ceea ce le-am cerut să facă”, a insistat el.

Austria şi-a reiterat inclusiv joi, înaintea începerii reuniunii JAI de la Bruxelles, hotărârea de a se opune integrării României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, invocând creşterea numărului de migranţi în acest an.

Şi Regatul Ţărilor de Jos şi-a exprimat în ultimele zile refuzul de a primi Bulgaria în spaţiul Schengen, din care fac parte în prezent 22 de state membre ale UE (cu excepţia Bulgariei, Ciprului, Irlandei, Croaţiei şi României) şi patru ţări non-UE (Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia).

„Aş transmite nu doar Austriei, ci întregii lumi, că cele trei ţări candidate au făcut tot ceea ce trebuiau să facă şi sunt dispuse să garanteze că frontiera noastră externă este protejată. Sunt pregătite cu tot ceea ce este nevoie pentru a lupta împotriva contrabandiştilor şi a evita traversările ilegale (de migranţi) către Uniunea Europeană. Este nedrept să nu le dăm şansa pe care au câştigat-o şi pe care o merită”, a mai spus Schinas.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. pilu

    joi, 08.12.2022 at 12:30

    No acum pe ei, cum au declarat bulgarii. Dar noi care suntem ghiocei, tăcem mâlc. Mă, dar noi n-avem mândrie cât de cât ? Se pare că bine ne-a caracterizat Stoicicov. Au ăia ceafa groasă, dar se pare că le ajută totuşi, noi cu miştocăreala. Trăiesc o dezamăgire profundă, ca român.

  2. Mircea

    joi, 08.12.2022 at 13:28

    Afara cu toate firmele, produsele austriece!
    Din alba sa dispara garda cu specific austro-ungar!

  3. gelu stoian

    joi, 08.12.2022 at 13:57

    PILU este ” mistocareala ” = MISTOCAR, iar MIRCEA, dobitocelul PSD-ului !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Dobrescu Adrian

    joi, 08.12.2022 at 16:17

    este un precedent acum orice țară din UE dacă are un interes obsur va invoca dreptul de veto indiferent de interesul general dacă nu se va renunță la unanimitate în favoarea majorității la vot UE se va destrăma în cel mult 5/6ani noi români neam străduit dar vestul nu ne vrea și pace ne vrea ca o țară de jefuit și un popor de bandane

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate