Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: KFC nu deschide restaurantul din Alba Iulia de Ziua Națională. Liber la aripioare doar din 4 decembrie

Publicat

kfc-alba-iulia1-e1542900752413

Este oficial! Mult așteptatul restaurant de tip fast-food KFC se va deschide în Alba Iulia în data de 4 decembrie, nu cum era vehiculat de Ziua Națională a României, în data de 1 decembrie.

Deși era vehiculat că restaurantul va fi deschis pe data de 1 decembrie, s-a confirmat că KFC va deschide restaurantul de tip fast food abia în data de 4 decembrie.

Lanțul Kentucky Fried Chicken, pe scurt KFC, va deschide la Alba Iulia, în incinta Alba Mall, restaurantul cu numărul 73 din țară. Spațiul în care va funcționa este cel de la ieșirea din centrul comercial, unde pe vremuri a funcționat reprezentanța Peugeot și apoi un magazin cu produse chinezești.

Acolo va funcționa și o terasă de vară, va exista o parcare pentru clienți și, probabil, un drive thru, adică clienții vor putea comanda din mașină.

Din luna iunie, KFC România a început recrutările de personal pentru restaurantul din Alba Iulia.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cum va fi amenajat șanțul exterior al Cetății Alba Carolina, în zona centrală a municipiului. Planurile Primăriei

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția privind amenajarea spațiilor de agrement pe Latura de Nord a Cetății Alba Carolina.

Un nou tronson a fost identificat pe parcursul lucrărilor începute anul trecut, lângă parcul de joacă pentru copii, în vecinătatea străzii Nicolae Bălcescu, locație prevăzută pentru ”amenajări hidrotehnice printr-un sistem bypass”. Astfel, se asigură atât colectarea izvoarelor naturale din zonă, cât și asanarea amplasamentului.

Din cauza noilor amenajări, este necesară actualizarea cifrelor investiției în proiectul general. Se cere aprobarea Consiliului Local, în ședința din 7 octombrie.

Detalii din proiect

Proiectul ”Reconversie funcțională, șanț exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber” este în execuție cu termen de finalizare 4 noiembrie 2022 (prin act adițional la contractul de execuție semnat în 2021 cu Elis Pavaje/Total Business Land, în valoare de 5,8 milioane lei plus TVA).

Obiective:

  • creare zone verzi pe latura nordică primetrală a Cetății Alba Carolina – suprafață 26.476 mp, în 12 luni
  • facilități de recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina (29.000 mp)

Lucrările au început în ianuarie 2021 și s-au desfășurat pe opt tronsoane (lucrări și amenajări spații verzi, zone pietonale, plantări arbori și plane, rețea stradală de iluminat, mobilier urban, captarea izvoarelor de suprafață și subterane), se arată în documentație.

Până acum s-au amenajat următoarele suprafețe:

  • pavaj andezit alei pietonale: 1.652 mp
  • pavaj pistă biciclete: 297 mp
  • alei înierbate: 250 mp
  • grădini urbane: 508 mp
  • zone verzi: 21.100 mp
  • iluminat public: 44 stâlpi, 16 proiectoare

Soluția de captare a izvoarelor naturale

”Pe perioada executării lucrărilor de intervenție, la partea de jos a contragărzii, în zona de est, s-a constatat existența mai multor izvoare cu debite mari de apă, ce nu au putut fi identificate în soluția propusă inițial. Astfel s-a impus revizuirea sistemului de preluare și dirijare a apelor în afara zonei studiate pentru a nu periclita lucrările deja realizate.

A fost identificat căminul canalului colector nr. 1 din Cetatea Alba Carolina, executat în 2010, situat pe zona de șanț exterior adiacentă străzii Decebal, în vecinătatea sediului ADR Centru. Potrivit dimensiunilor și capacității, poate fi utilizat pentru descărcarea apelor din supraplin.

Dificultățile, neplăcerile și dezavantajele create de apa provenită și colectată din izvoarele naturale au fost înlăturate prin schimbarea soluției tehnice și realizarea unor amenjări hidrotehnice specifice pe suprafața șanțului exterior printr-un sistem bypass; s-a realizat concomitent atât evacuarea apelor pentru asanarea amplasamentului, cât și regenerarea urbană a zonei care este defavorizată în raport cu celelalte tronsoane”, se arată în proiect.

Reprezentanții primăriei susțin că preluarea apelor, respectiv crearea unor pânze de apă vor avea aport pozitiv în proiectul aflat în derulare și completează amenajarea de spații publice pentru agrement, cu impac minimal asupra sitului.

Terenul de 5.382 mp, propus pentru crearea acestei noi zone de colectare a apelor de izvor, situată în extremitatea tronsonului 8, constituie parte din șanțul exterior pe latura de est a Cetății și va fi denumit Tronsonul nr. 9.

Soluția tehnică a acceptată de AMPOR. De asemenea, modificarea proiectului tehnic are aviz favorabil de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. S-a dat autorizație de construire, din 29 iulie.

Noua valoare a proiectului, cu acest nou tronson, este de 9,247.426,36 lei cu TVA, din care lucrări de construcții-montaj 6,752.464,85 lei cu TVA.

În total, prin proiect se vor cea 33.924 mp spații în zona urbană / 30.802,36 mp spații verzi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

INFOCONS: Consumatorii români vor plăti garanție pentru ambalaje și vor primi banii înapoi când le returnează, din ianuarie 2023

Publicat

Consumatorii români vor plăti pentru ambalaje și vor primi înapoi exact aceeași sumă, atunci când le returnează. Măsura intră în vigoare din ianuarie 2023.

Conform hotărârii de guvern nr 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile (ambalaje care au fost concepute, proiectate și introduse pe piața pentru a realiza un singur ciclu sau o singură rotație, neputând fi reutilizate în același scop pentru care au fost concepute), se va aplică o garanție plătită de consumator.

Aceasta va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în punctele de returnare.

Care sunt ambalajele pentru care se va percepe taxă

Programul SGR a intrat în funcțiune din data de 1 octombrie 2022, iar ambalajele eligibile sunt cele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L și 3 L, inclusiv cele pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR.

Produsele care se pot returna pot fi cele fabricate pe teritoriul României, dar și cele importate sau achiziționate intracomunitar.

Consumatorii vor plăti o suma distinctă, separată de prețul produsului, la momentul achiziționarii unui produs ambalat SGR.

Această suma va fi restituită integral consumatorului la momentul returnării ambalajului SGR în cadrul unui punct de returnare.

Consumatorii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Administratorul implementării sistemului de garanție – returnare (SGR) este  RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A,  desemnat în dată de 24 august 2022.

În luna octombrie va fi lansat site-ul oficial al administratorului sistemului de garanție- returnare (SGR), RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A,  unde comercianții și producătorii – pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR – vor putea regăși procedura de înregistrare.

„Obligația prevăzută la alin. (1) trebuie îndeplinită în termen de 90 de zile de la dată publicării pe pagină de internet a autorității publice centrale pentru protecția mediului a anunțului privind desemnarea administratorului SGR.”

Astfel, comercianții și producătorii se vor putea înregistra în acest sistem până la sfârșitului lunii ianuarie 2023.

Altfel spus, consumatorii vor putea returna ambalaje prin sistemul SGR după această etapă de înregistrare a comercianților și producătorilor.

Etapă de tranziție

În etapa de tranziție, pe rafturile magazinelor vor există atât ambalaje cu eticheta SGR, cât și ambalaje fără.

De la dată intrării în funcțiune a sistemului SGR, nu vor mai putea fi introduse pe piață produse fără inscripția SGR, excepție făcând produsele deja existente în stocul producătorilor și comercianților – produse ce vor putea fi comercializate până la dată de 31 decembrie 2024.

Foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șofer băut, din Alba Iulia, prins în trafic cu o pușcă și cartușe deținute ilegal în mașină. Ce au făcut polițiștii

Publicat

Polițiștii din Alba au găsit, într-o mașină oprită în trafic pentru control, o armă de vânătoare deținută ilegal. Șoferul autoturismului era sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 3.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, au oprit, pentru control, pe raza localității Ampoița, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din Alba Iulia.

Cu ocazia controlului efectuat, în portbagajul autoturismului, în locul destinat roții de rezervă, a fost găsită o armă de vânătoare și 18 cartușe de 16 milimetri.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu este deținător legal de armă.

Arma a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Totodată, față de bărbat, a fost luată măsura sancționării contravenționale și suspendării complementare a permisului de conducere, întrucât, în urma testării sale cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,29 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Petiție: Moții din Lupșa acuză ilegalități în procesul de cadastrare a terenurilor și cer anularea lui. Pichetare la Alba Iulia

Publicat

Mai mulți locuitori din Lupșa cer anularea întregului proces de cadastrare derulat în comună, spun ei, ilegal.

Într-o petiție adresată autorităților naționale și județene, oamenii cer inițierea unor anchete interne, inclusiv prin sesizarea organelor de cercetare penală, pentru investigarea faptelor invocate de ei. 

Aceștia spun că procesul de cadastrare sistematică, mai precis identificarea imobilelor, s-a făcut fără deplasare în teren de către reprezentanții firmei angajate să facă acest lucru. ”Am fost chemați abia în procesul de depunere a cererilor de rectificare să identificăm terenurile care ne aparțineau” au trasmis oamenii.

Nemulțumire cu privire la terenurile din perimetrul Cupru Min

În petiția transmisă autorităților, oamenii vorbesc despre cadastrarea unor suprafețe în favoarea Cupru Min Abrud, pentru care această societate nu ar deține decrete de expropriere nici definitive nici cu caracter temporar.

Suprafața estimată este de aproximativ de 500 de hectare, care ar trebui, mai spun ei, să revină UAT Lupșa sau proprietarilor persoane fizice.

”Cadastrarea unor suprafețe în favoarea Cupru Min pe sub care trec conductele de apă ale societății, între Stația de Pompare din albia Râului Arieș și Uzina din Dealul Piciorului, pentru care această societate nu deține documente doveditoare cu privire la deținerea legală a suprafețelor.

Este important de menționat că orice rețea de utilități care afectează proprietatea altor persoane nu poate constitui motiv de suprimare a drepturilor de proprietate asupra suprafețelor pe care acestea sunt amplasate” au scris oamenii în petiție.

”Să precizați care sunt decretele de expropriere care stau la baza întregului perimetru CUPRUMIN și să ni le puneți la dispoziție, inclusiv a extraselor de carte funciară aferente suprafețelor deținute de către această societate.

Să precizați care sunt documentele suport, altele decât decrete de expropriere (unele dintre acestea fiind temporare), de natura adeverințelor sau alte înscrisuri, care au stat la baza cadastrării întregii suprafețe a CUPRUMIN”, se mai arată în petiția amintită.

  • ”Cererile de rectificare nu au fost toate luate în calcul, suprapunerile dintre suprafețele învecinate fiind de domeniul unui absurd absolut, consecință a unor lucrări de așa-zisă cadastrare sistematică care numai cadastrare nu a fost”.

Pichetare la Alba Iulia

Călcați în picioare de sistemul jupănesc, lupșenii au făcut o vizită la OCPI și Prefectura Alba. Nu au fost strigături sau îmbrânceli.

Oamenii, având încă filonul istoriei în fibra lor, au cântat, și-au spus oful, legat de cadastrarea făcută pentru interese străine de ale comunității și de ale României: terenuri furate, lucrări de cadastrare dubioase, o comunitate bulversată total!

Cei 40 de lupșeni au arătat că sunt o forță, că speranța și lupta împletite pot da roade” scris pe contul său de Facebook, Irimie Popa, unul dintre inițiatorii petiției.

Petiție online, lansată de localnicii din Lupșa

Subsemnații, proprietari de terenuri în Comuna Lupșa, Jud. Alba, localitate  cuprinsă în proiectul de cadastrare sistematică : „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” , finanțat prin POR 2014-2020, prin prezenta,

Vă aducem la cunoștința domniilor voastre următoarele aspecte care privesc procesul de cadastrare sistenmatică dun cadrul UAT Lupșa:

1. Identificarea imobilelor s-a făcut fără deplasare în teren de către reprezentanții societății prestatoare a serviciilor;

2. Am fost chemați abia în procesul de depunere a cererilor de rectificare să identificăm terenurile care ne aparțineau;

3. În acest scop, al identificării terenurilor și al măsurării acestora, locuitorii comunei au trebuit să cheltuiască sume importante de bani pentru realizarea pe cont propriu a unor măsurători și realizarea unor minime documentații cadastrale care să fie prezentate… comisiei din care conform legii, în perioada depunerii cererilor de rectificare făceau parte câte un reprezentant al prestatorului, al UAT Lupșa și al OCPI Alba.

4. Constatăm acum că cererile de rectificare nu au fost toate luate în calcul, suprapunerile dintre suprafețele învecinate fiind de domeniul unui absurd absolut, consecință a unor lucrări de așa-zisă cadastrare sistematică care numai cadastrare nu a fost.

5. Nerespectarea legii privind cadastrarea sistematică, la Lupșa a constat în:

a. Ignorarea cerințelor tehnice privind realizarea măsurătorilor și identificarea imobilelor care trebuiau să facă obiectul cadastrării sistematice;

b. Marcarea unei linii roșii care, apriori, a fost considerat perimetrul CUPRUMIN, locație pentru care au fost respinse cereri de rectificare ale proproetarilor de terenuri din acest perimetru, marcat abuziv ca ”zonă roșie” fiindu-le transmis că nu vor fi operate modificări/ rectificări. Aceasta în condițiile în care un proces de depunere a cererilor de rectificare se adresează tuturor posesorilor/proprietarilor de imobile;

c. Cadastrarea unor suprafețe în favoarea CUPRUMIN pentru care această societate nu deține decrete de expropriere nici definitive nici cu caracter temporar. Suprafața estimată este de aproximativ de 500 ha, care revin de drept UAT Lupșa sau proprietarilor persoane fizice care acum sunt deposedați , de facto de aceste suprafețe;

d. Cadastrarea unor suprafețe care au fost atribuite CUPRUMIN cu statut de drum pentru care această societate nu deține documente doveditoare cu privire la deținerea legală a suprafețelor;

d. Cadastrarea unor suprafețe în favoarea CUPRUMIN pe sub care trec conductele de apă ale societății, între Stația de Pompare din albia Râului Arieș și Uzina din Dealul Piciorului, pentru care această societate nu deține documente doveditoare cu privire la deținerea legală a suprafețelor.

Este important de menționat că orice rețea de utilități care afectează proprietatea altor persoane nu poate constitui motiv de suprimare a drepturilor de proprietate asupra suprafețelor pe care acestea sunt amplasate.

Acele suprafețe aparțin cetățenilor comunei Lupșa și sunt grevate de anumite obligații care revin proprietarilor, de a permite accesul pentru efectuarea de lucrări cu obligativitatea proprietarilor conductei de a readuce terenul la forma inițială, în urma unor intervenții;

e. Obligarea cetățenilor comunei Lupșa, care au primit extrase de carte funciară, să cheltuiască sume de bani pentru remăsurarea proprietăților, cheltuieli avocațiale sau notariale pentru a îndrepta ”erori” cu statut de generalitate, izvorâte din nesocotirea legii și disprețuirea unei întregi comunități- lupșenii simpli.

f. Efectuarea unor măsurători ”… realizate de către prestator în prezența proprietarilor/prestatorilor cu participarea pe parcursul acestora a reprezentanților Primăriei Lupșa, ai instituțiilor publice, a marilor proprietari CNAIR, ROMSILVA, ANAR ABA Mureș, ELECTRICA SDE, CUPRUMIN, Composesorate), așa cum, chiar directorul OCPI ALBA, recunoaște în răspunsul la o petiție remis subsemnatului sub numărul 117/21 02 2022.

Prin urmare s-a comis nesocotirea principiului egalității de tratament a marilor și a micilor proprietari.

g. Suprapunerea proprietăților vecinilor, unii ajungând să constate că sunt deposedați de terenuri sau case, respectiv mutarea ampasamentelor imobilelor ăn alte locații decât cele care aparțin de facto proprietarilor/ posesorilor.

6. Dată fiind finanțarea cadastrării sistematice, care s-a realizat dintr-un proiect cu finanțare europeană, și încălcarea legii (activitățile din proiect neputând contraveni legii), atragem respectuos atenția asupra faptului că sunt constituite condițiile pentru a considera că fapte de natură penală au avut loc în acest proces.

A fost încălcată legea Legii7/1996 și există părți prejudiciate: UAT Lupșa și proprietarii mici dar cei mai numeroși ale căror prejudicii sunt cuantificabile.

De asemenea, conform regulamentelor europene și legislației naționale, date fiind faptele indicate mai sus, sunt întrunite premisele unor fraude privind bugetul Uniunii Europene, prin decontarea unor cheltuieli pentru activități susceptibil neprestate sau presatate defectuos.

Petiția și solicitările oamenilor pot fi consultate AICI.

Foto/video: Irimie Popa

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax