Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Oficial MADR: România începe producția de rachete care aduc ploaie și zapadă, pentru combaterea secetei

Publicat

În România va începe în curând producția de rachete care produc precipitații (ploaie în perioada secetoasă, respectiv zăpadă în anotimpul rece). Aceasta vor putea fi folosite începând chiar de anul viitor pentru combaterea secetei, a anunțat generalul Gheorghe Căunei, directorul Sistemului Antigrindină. 

Potrivit declarațiilor făcute de generalul Gheorghe Căunei în exclusivitate pentru observatorulph.ro, Electromecanica Ploiești, societate care face parte din Compania Națională Romarm, va fabrica un tip de rachetă care va avea rolul de a produce artificial precipitații.

„Vrem să creștem gradul de precipitații pentru că și România se confruntă cu schimbări climatice majore. Anul trecut, în decembrie, am făcut un experiment în Bărăgan, prin care am reușit să creștem nivelul precipitațiilor, de la 0,1 l/mp la 10 l/mp, folosind un avion. La Electromecanica Ploiești se testează deja o rachetă, care va putea fi folosită pentru combaterea secetei, sperăm, chiar de anul viitor. Racheta conține iodură de argint, o substanță care prin ardere creează centre de condensare ce provoacă în mod artificial precipitații”, a menționat Directorul Sistemului Antigrindină.

Lansarea rachetelor care transformă norii în ploi se va putea face folosind același sistem cu care, în prezent, se lansează rachete antigrindină.

Totodată, rachetele pentru precipitații, lansate terestru sau prin intermediul aviației utilitare, ar putea fi folosite și în sezonul rece.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax