Connect with us
Publicitate

Uncategorized

OFICIAL: Pensionarii care au primit mai mulți bani la pensie nu vor mai fi obligați să restituie sumele încasate necuvenit

Publicat

Pensionarii care au primit mai mulți bani la pensie, indemnizație socială pentru pensionari sau indemnizație pentru însoțitor nu vor mai fi obligați să restituie sumele încasate necuvenit.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 22 octombrie, în calitate de for decizional, un proiect de lege potrivit căruia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii şi pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, indiferent de categoria de pensie de care aceştia beneficiază, în situaţia emiterii unor decizii de recuperare a sumelor plătite necuvenit ulterior datei de 1 octombrie 2014, precum şi sub condiţia nereţinerii culpei beneficiarilor în raport cu modul de generare a debitului.

Pensionarii care au primit mai mulți bani la pensie nu vor mai fi obligați să restituie sumele încasate necuvenit

Astsfel, prin derogare de la prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”, prevede iniţiativa legislativă.

Scutirea de la plată a debitelor prevăzute se aplică indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenței debitelor.

Prevederile se aplică în mod corespunzător și debitelor constituite anterior datei de intrare în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii în sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nerecuperate.

În ce situații nu se aplică scutirea de la plata sumelor încasate necuvenit

Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligațiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activități independente, nu fac obiectul scutirii de la plată.

Când va intra în vigoare legea

Legea va intra în vigoare la data de întâi a lunii următoare datei publicării în Monitorul Oficial al României.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului finanţelor publice nr. 2073/1623/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, precum şi a Procedurii de efectuare a restituirilor, cu modificările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate