Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Olimpiade 2022: Noile reguli pentru competițiile școlare. Se pot organiza etape județene, fără cele locale

Publicat

Olimpiadele pot fi organizate doar cu etape județene, fără să fie necesare cele locale, pragul expres de 40% din punctaj pentru calificare la națională a fost eliminat și unele competiții se pot desfășura online.

Sunt modificări în organizarea competițiilor școlare, prevăzute de Ordinul ME nr. 3123/2022, publicat marți în Monitorul Oficial.

Vezi LISTA actualizată OLIMPIADE 2022: Care sunt concursurile organizate pentru elevi în acest an, pe discipline și proiecte

Unele dintre noutăți se referă la etapele de olimpiadă.

IȘJ-urile pot decide să organizeze doar etape județene, nu și locale

”Pentru anul școlar 2021—2022, inspectoratele școlare pot decide să nu organizeze etapele pe școală și/sau locală ale unei olimpiade naționale, organizând direct etapa județeană/a sectoarelor municipiului București, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 și în cazul în care numărul de unități de învățământ/elevi care pot participa este mic”, se arată în ordin, potrivit edupedu.ro.

Competițiile școlare au fost amânate doi ani din cauza pandemiei. Alte modificări se referă la pragul de calificare la etapa națională:

„în anul școlar 2021—2022, pentru a participa la etapa națională a olimpiadei, participanții la etapa județeană/sector al municipiului București trebuie să obțină cel puțin punctajul minim stabilit prin regulamentele specifice”.

Nu se mai face referire expresă la punctajul minim de cel puțin 40% din punctajul maxim posibil de obținut la etapa județeană, pentru calificarea la faza națională.

Olimpiadele de informatică și tehnologia informației se vor desfășura online

„În anul școlar 2021—2022, probele practice/experimentale se desfășoară doar la etapa națională și subiectele și baremele de evaluare se realizează de către un grup de lucru al Comisiei centrale a olimpiadei naționale.

Excepție fac olimpiadele pentru informatică și tehnologia informației care au doar probă practică, desfășurată online/digital și pentru care subiectele și baremele de evaluare sunt unice și la etapa județeană/a sectoarelor municipiului București și sunt realizate de un grup de lucru al Comisiei centrale a olimpiadei naționale”, mai prevede ordinul.

Plata profesorilor însoțitori

Nu se mai face referire la plata profesorilor însoțitori, doar la decondarea cheltuielilor:

”pentru anul școlar 2021—2022, pentru organizarea olimpiadelor școlare naționale, cuantumul este stabilit și alocat de către ME pentru cheltuielile cu participanții (elevi și profesori însoțitori) reprezentând serviciile de masă, cazare și alte cheltuieli organizatorice. Acesta poate fi suplimentat de către instituțiile organizatoare din alte venituri constituite, în condițiile legii”, se arată în document.

Anterior regula era:

„Cadrele didactice implicate în organizarea și desfășurarea etapei naționale a olimpiadelor naționale vor fi remunerate pe baza unor baremuri stabilite prin ordin al ministrului, în cuantum identic cu cele practicate pentru evaluarea națională și examenul național de bacalaureat în anul școlar respectiv, cu excepția evaluatorilor, care vor avea un barem mărit cu 100% față de cel utilizat la remunerarea evaluatorilor în cadrul evaluării naționale și examenului național de bacalaureat”.

Bursele de performanță

Elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației, s-au calificat în loturile de pregătire pentru competițiile internaționale primesc burse de performanță.

Cuantumul bursei de performanță este de 500 de lei.

Acestea se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele. Prin excepție, pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, bursa de performanță se poate acorda în semestrul al II-lea al anului școlar și pe baza rezultatelor obținute în semestrul I.

sursă: edupedu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax