Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpicii din România pot primi burse de excelenţă de 15.000 de euro dacă îşi continuă studiile în ţară. Ministrul Educaţiei: au fost puţine solicitări

Publicat

medalii Pentru a-i determina pe tinerii valoroşi să rămână în ţară, Ministerul Educaţiei derulează un program prin care tinerii cu rezultate la olimpiade internaţionale pot primi 15.000 de euro pe an, cu condiţia să-şi continue studiile la universităţi din România şi să participe la programe de cercetare. Cu toate acestea, chiar ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a recunoscut că în acest an concursul pentru aceste burse nu a fost anunţat, iar solicitările sunt puţine, în condiţiile în care sunt disponibile anual 50 de astfel de burse de excelenţă.

Programul derulat de Ministerul Educaţiei este “Bursa tânărului cercetător”, ce are drept stop susţinerea tinerilor absolvenți de liceu şi a studenţilor din anii universitari I şi II, cu rezultate excelente pe parcursul liceului, (premii I, II, III/ medalii de aur, argint, bronz sau alte forme de premiere echivalente), obţinute la olimpiadele internaţionale sau în competiţii internaţionale / globale de inovare în vederea pregătirii într-o universitate din România pentru dezvoltarea unei cariere ştiinţifice, după cum se arată în documentaţia acestuia.

Prin schema de burse se urmăreşte integrarea absolvenţilor de liceu, respectiv a tinerilor studenţi din anii universitari I şi II, într-un grup de cercetare performant, dintr-o universitate din România sau dintr-un laborator de cercetare, de drept public, care încheie un acord de colaborare cu instituția de învățământ superior aleasă.

Cu alte cuvinte, după ce tânărul obţine medalii la olimpiadele internaţionale, dacă alege să continue studiile universitare în România şi desfăşoară o activitate de cercetare are acces la 15.000 euro/ echivalent lei de la stat, bursă ce se acordă pe 24 de luni. Suplementar, mai pot primi 2.000 euro/echivalent lei, pentru participarea la evenimente științifice internaţionale, de referinţă, în domeniul ales de către tânărul cercetător, pentru activitatea de cercetare.

Bursa poate fi extinsă cu o perioadă de maximum 18 luni, în funcţie de domeniul de interes şi de durata studiilor de licenţă, pe baza rezultatelor obţinute. În acest interval de prelungire a bursei, ajutorul de la stat este de maximum 10.000 euro/echivalent lei, respectiv de 1.000 euro/echivalent lei pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale.

Recent, ministrul Adrian Curaj a declarat că astfel de burse de excelenţă sunt disponibile anual pentru 50 de tineri. Programul este disponibil de trei ani, însă au fost puţine solicitări.

„Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 acum doi ani, 11 acum trei ani, anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunţat concursul şi am rămas dezamăgit. De asta acum l-am anunţat, ca să se ştie de program. Îmi pare rău că lucruri minunate nu sunt spuse şi nu sunt cunoscute”, a declarat ministrul Adrian Curaj, citat de adevărul.ro.

Bursa de cercetare se acordă pentru:

– tineri / tinere absolvenţi / absolvente de liceu, care au promovat examenul de bacalaureat, în anul universitar care începe în anul absolvirii studiilor liceale, pentru a urma cursurile unei universităţi din România şi pentru a se integra într-un laborator de cercetare, în domeniul de interes;

– tineri / tinere absolvenţi / absolvente de liceu care au participat la o olimpiadă internaţională sau la o competiţie internaţională/globală de inovare în ultimii doi ani de liceu, şi au primit premiul I, II, III / medalii de aur, argint, bronz sau alte forme de premiere echivalente.

– studenţi în anii universitari I şi II care pe parcursul liceului au obţinut rezultate deosebite la olimpiade internaţionale, (premii I, II, III/ medalii de aur, argint, bronz sau alte forme de premiere echivalente).

AICI, mai multe informaţii şi AICI tineri care au beneficiat de burse de excelenţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax