Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OMS include aspartamul, îndulcitor folosit în băuturi carbogazoase sau guma de mestecat, pe lista substanțelor posibil cancerigene

Publicat

Unul dintre cei mai folosiți îndulcitori din industria de dulciuri și băuturi răcoritoare, aspartamul, urmează să fie inclus pe lista substanțelor cancerigene de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului.

Începând cu luna iulie, aspartamul va fi inclus pe lista substanțelor posibil provocatoare de cancer, scrie Reuters.

Fiind folosit în prepararea băuturilor din gama Coca Cola sau Snapple, precum și în guma de mestecat Mars Extra, aspartamul va fi inclus pe lista substanțelor posibil cancerigene de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC, din engleză), organ component al Organizației Mondiale a Sănătății (ONS).

La începutul lunii iunie, în urma unei ședințe a IARC, s-a luat hotărârea de a include respectiva substanță pe lista substanțelor posibil cancerigene.

Comitetul IARC evaluează dacă o substanță este periculoasă sau nu, fără a oferi recomandări legat de cât pot consuma în siguranță utilizatorii.

Hotărâri similare pe spețe asemănătoare din trecut au determinat consumatorii să exercite presiuni pe producători pentru a aborda alternative mai sigure în prepararea produselor.

În mare parte, aspartamul este folosit la prepararea băuturilor carbogazoase dietetice, care nu conțin zahăr, precum Coca Cola Zero.

Compania Pepsico, adversarii direcți ai celor de la Coca Cola pe piață, au renunțat în primă fază la utilizarea aspartamului în 2015, însă după numai un an s-a revenit la folosirea substanței, urând ca în 2020 aceștia să renunțe din nou, definitiv, la prepararea băuturilor cu aspartam, potrivit Biziday.

Încă din 1981 aspartamul este autorizat de către autoritățile competente pe plan internațional, iar coloșii din industria alimentară au apărat folosirea acestui ingredient timp de decenii.

În luna mai, Organizația Mondială a Sănătății a publicat directive prin intermediul cărora nu le recomandă consumatorilor utilizarea produselor pe bază de aspartam pentru controlul greutății.

Aspartamul este denumirea tehnică (produsul chimic) a produselor precum NutraSweet, Equal, Spoonful sau Equal-Measure. Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer.

În urma procesului de metabolizare în organism, Aspartamul se descompune în: fenilalanină (~50%), ; dicetopiperazină, acid aspartic (~40%) și metanol (~10%). Un litru de băutură răcoritoare light oferă tot atât metanol produs prin metabolizarea aspartamului cât o jumătate de măr.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    joi, 29.06.2023 at 19:43

    OMS – ul s-a gândit că poate el este cancerigen ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax