Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Omul de afaceri Ilie Carabulea poate părăsi Penitenciarul Aiud. Tribunalul Alba a respins recursul procurorilor DNA


Publicat

Omul de afaceri Ilie Carabulea este liber să părăsească Penitenciarul Aiud. Magistrații Tribunalului Alba au respins, luni, recursul DNA și au decis eliberarea acestuia de îndată.

Tribunalul Alba a înregistrat la sfârșitul lunii septembrie recursul formulat de DNA la decizia Judecătoriei Aiud de eliberare condiţionată din închisoare a omului de afaceri Ilie Carabulea. Acesta exacuta, la Penitenciarul Aiud, o pedeapsă de 1 an şi 6 luni, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, în cauza fostului procuror-şef sibian Florin Apostu.

Deși inițial, Tribunalul a stabilit că recursul se va judeca în 15 octombrie, ulterior magistrații au aprobat cererea avocatului de preschimbare a termenului astfel că dosarul s-a aflat în fața magistraților luni, 1 octombrie. Judecătorii au decis că Ilie Carabulea poate fi eliberat condiționat, astfel că a respins recursul formulat de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Aiud.

Avocatul lui Ilie Carabulea a formulat cerere de liberare condiționată, iar magistrații Judecătoriei Aiud au admis solicitarea, în 5 septembrie, astfel că omul de afaceri ar fi urmat să părăsească Penitenciarul Aiud la începutul lunii septembrie. Instanţa apreciat că omul de afaceri are peste 60 de ani, a efectuat deja o treime din pedeapsă, iar pe perioada detenției a a avut un comportament bun, dând semne de reabilitare. Procurorul de caz nu a declarat recurs, însă DNA a intervenit şi a atacat decizia Judecătoriei, în 10 septembrie. Abia vineri, 21 septembrie, dosarul privind acest recurs a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, iar primul termen de judecată a fost stabilit inițial pentru 15 octombrie. Dacă nu obţinea o decizie favorabilă în instanţă, Carabulea urma să rămână după gratii până în toamna anului viitor.

Ilie Carabulea a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare în dosarul fostului prim-procuror la Judecătoria Sibiu, Florin Apostu. Asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul “Atlassib Holding” Sibiu, dar şi al Băncii Carpatica şi al unor afaceri hoteliere şi în domeniul agriculturii – Carabulea a fost judecat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – pe atunci director la Liceul “Carol I” din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Ilie Carabulea este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Sibiu, cu o avere estimată la peste 200 de milioane de euro.

Inculpaţii din dosarul lui Florin Apostu au fost trimişi în judecată de DNA, în decembrie 2010, instanţa care a preluat cazul fiind Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto (4.000 lei), cu scopul de a-l ajuta în cazul unui recurs şi dând de înţeles că avea influenţă asupra procurorului general al României. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, în intervalul 2006 – 2010, Florin Apostu a folosit două maşini Audi A8 şi VW Passat, achiziţionate în leasing prin SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu (din holdingul controlat de Ilie Carabulea). Cele două societăţi comerciale au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi.

Vezi comunicatul Tribunalului Alba în acest dosar

„Astăzi, 01.10.2012, Tribunalul Alba a respins recursul declarat de Ministerul Public/Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/ Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale a Judecătoriei Aiud prin care s-a dispus eliberarea condiţionată a condamnatului Ilie Carabulea.

Judecătoria Aiud a admis la data de 05.09.2012 propunerea făcută de Comisia din cadrul Penitenciarului Aiud privind pe condamnatul Carabulea Ilie. Acesta era deţinut în Penitenciarul Aiud în executarea pedepsei de 1,6 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 27/P/2012 a Curţii de Apel Constanţa pentru săvârşirea infracţiunii prev. de Legea 78/2000.

Hotărârea Tribunalului Alba este definitivă şi executorie, prin urmare condamnatul Ilie Carabulea urmează să fie eliberat din Penitenciarul Aiud”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministerul Educației cere școlilor actualizarea situației elevilor fără tablete sau telefon pentru cursuri online

Publicat

La o lună și jumătate de la începutul școlii, Ministerul Educației face reactualizarea situației elevilor și profesorilor care nu au dispozitive sau acces la internet pentru școala online.

Este vorba despre o adresă privind reactualizarea datelor în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), trimisă pe 28 octombrie la inspectorate, iar școlile l-au primit pe 29. Termenul limită pentru demers este luni, 2 noiembrie, potrivit edupedu.ro.

Școlile trebuie să actualizeze și starea conexiunii la internet pentru corpurile de clădire pe care le au.

Reamintim că la situația cerută în aprilie, erau 235.259 de elevi fără niciun dispozitiv sau/și fără acces la internet și “undeva la 1.900” de cadre didactice în aceeași situație. În Alba, erau 20.408 elevi doar cu telefon. Înainte de începutul școlii, erau 2.712 elevi (5,67%), dintre cei 47.825 incluși în sistemul de învățământ preuniversitar din județ, fără acces la dispozitive sau internet pentru a urma școala online.

În total 1.256.155 de elevi au fost raportați de către școli în cadrul recensământului organizat de Ministerul Educației în luna aprilie că nu au alt mijloc de acces pentru școala online în afară de smartphone.

Deocamdată, ministerul a cumpărat aproape 190.000 de tablete din cele 250.000 cuprinse în licitația plasată Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri: Ultima zi în care persoanele juridice se mai pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”

Publicat

Vineri este ultima zi în care persoanele juridice se pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul “Rabla” – ediţia 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autorităţile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani.

Totodată, Programul “Rabla Plus” a început pe 25 martie 2020, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite populaţiei inclusiv achiziţia de motociclete full electric.

De la înfiinţarea Programului “Rabla”, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate, arată statistica Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe DN 74 Alba Iulia – Ampoița. Biciclist rănit după ce a fost lovit de o mașină

Publicat

Un bărbat care circula pe bicicletă a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri dimineața pe DN74 Alba Iulia – Zlatna, sectorul Șard-Ampoița.

Din primele date, bărbatul ar fi rănit grav.

În accident a fost implicat biciclistul și un autoturism.

Revenim cu amănunte.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Modificările de scenarii în școli din ALBA prin hotărâre CJSU. Care sunt unitățile de învățământ vizate și cum vor funcționa

Publicat

De astăzi, sunt unele schimbări în ceea ce privește scenariile de activitate în școli, decise prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență. Unele unități de învățământ trec în scenariul roșu, iar altele în cel galben sau verde.

Prin Hotărârea CJSU nr. 51/29 octombrie, de vineri, 30 octombrie, rămân în scenariul roșu (școală online) unitățile de învățământ din Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni, Ocna Mureș, Ciugud și Cricău.

Mai trece în scenariul roșu și Școala Gimnazială Ciuguzel (comuna Lopadea Nouă).

Potrivit aceluiași document, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din localitatea Unirea, pentru elevii de gimnaziu, vor fi cursuri exclusiv online, ca urmare a înregistrării unui caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-COV-2 a unui cadru didactic, începând cu data de 30 octombrie, pentru o perioadă de 14 zile, de la data confirmării ultimului caz.

Școala Gimnazială Lopadea Nouă și Școala Primară Beța trec din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul de funcționare 2 – galben.

Grădinița cu Program Prelungit Noșlac și Grădinița cu Program Prelungit Găbud trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

Școala Pianu de Sus, Școala Pianu de Jos și Școala Strungari trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

De luni, 2 noiembrie, Școala Gimnazială Hopârta trece din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul 1 – verde.

Reamintim că și la Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” din Sâncel vor fi cursuri online, doar astăzi și apoi în continuare pentru elevi de gimnaziu, după ce sediul unității de învățământ a fost afectat de un incendiu.

Vezi Cursuri online la Școala Sâncel, al cărei sediu a fost afectat de incendiu. O parte dintre elevi vor merge la alte școli

În actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate