Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ONU: ”Cod roşu pentru umanitate”. Cel mai mare raport despre schimbările climatice: “evenimente meteo extreme, fără precedent”

Publicat

Încălzirea globală va deveni un fenomen şi mai grav, limita de încălzire a globului va fi atinsă în următorii 20 de ani, se arată în raportul „Cod roşu pentru umanitate”, prezentat luni de ONU.

Este vorba despre cel mai mare raport din istorie referitor la schimbările climatice, potrivit biziday.ro.

Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la “evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”, spun cercetătorii.

ONU continuă să tragă un semnal de alarmă privind încălzirea globală. Omenirea este în pericol din cauza încălzirii globale, iar vina îi aparţine, susțin reprezentanţii ONU.

Ce ne aşteaptă dacă nu luăm măsuri imediate şi viabile? Specialiştii în climă vorbesc despre valuri de caniculă ce vor provoca decese, uragane majore şi alte fenomene extreme ce vor deveni mult mai severe în anii următori.

Experţii instituţiei cer renunţarea la energia pe bază de cărbune şi carburanţi poluanţi.

„Acest raport ar trebui să pună punct industriei cărbunelui şi carburanţilor, înainte să ne distrugă planeta”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Raportul a fost întocmit pe baza a peste 14.000 de articole ştiinţifice.

Concluzii-cheie:

 • Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.
 • Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.
 • Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.
 • Influența umană este „foarte probabil” (90%) principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.
 • Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe.

La nivel de impact prevăzut de experți, au fost identificate cinci elemente:

 • Până în 2040, temperaturile vor crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele referitoare la emisii vor fi atinse sau nu.
 • Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate.
 • Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”.
 • Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100.
 • Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii.
 • Nivelul mării crește din cauza încălzirii în regiunile polare, care topește gheața marină și provoacă expansiune termică – unde apa se extinde fizic odată cu creșterea temperaturii mării. Aceasta este o problemă, deoarece dacă nivelul mării continuă să crească, în cele din urmă regiunile de coastă – și posibil insulele întregi – vor fi inundate sau vor deveni subacvatice. O parte din terenul care s-ar pierde este important pentru cultivarea alimentelor, cum ar fi delta râului Nil.

surse: Mediafax. Biziday

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax