Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE: Cum a bătut roșia oltenească stridiile de la Bruxelles și domnii de la București


Publicat

Am pierdut 4 ore din viața aseară pentru a urmări cel mai important moment politic local din ultimii ani. Au fost primele alegeri “pe bune” din PNL-ul local de aproape 30 de ani pentru că, în premieră, Mircea Hava a avut un concurent și chiar unul dornic să câștige.

De-a lungul anilor au mai existat tentative timide, discuții și zvonuri că Dumitrel sau alții îl vor concura pe Hava însă toate alegerile s-au terminat la fel: cu un singur și etern candidat la funcția de președinte al județenei de partid pentru că toți ceilalți se retrăgeau dupa discuții “în cameră”.

Aseară n-a mai mers. Chiar daca Hava s-a oferit public, la microfon, să se retragă “în cameră” cu Dumitrel pentru o ultimă tentativă de împăcare, n-a mai funcționat și Dumitrel a mers până la capăt.

Convenția de aseară a început foarte bine pentru Hava. O cohortă de musafiri aleși pe sprânceană au venit să-l sprijine pe europarlamentar și se părea ca lucrurile vor fi o formalitate, iar Hava nu va avea nicio emoție.

Rând pe rând au urcat pe scena primari, europarlamentari, “domni de la București” (țineți minte aceasta sintagmă pentru că este definitorie pentru ceea ce a urmat) care au vorbit, unii mai aplicat, alții mai patetic, unii aiuritor de-a dreptul, dar toți și-au aratat explicit și fără echivoc sprijinul pentru Hava.

A început primarul Sebeșului care a scos de la piept o mică oda pentru “stejarul” Hava căruia îi datorează aproape în totalitate cariera politică (mai are el niște datorii de care se face că uită). Nimic deosebit, omul e soldat credincios și a arătat asta public.

Au continuat alții cu discursuri mai bune sau mai rele. Oana Badea, primarul Aiudului, cu un speach chiar bun, dar care a uitat la final să zică pe cine susține deși a promis ca o va face. Apoi Ghiță Falcă- fostul primar al Aradului cu o prezentare audio-video plină de patetism și clișee tot în echipa Hava.

Ai fi zis ca nimeni nu il susține pe Dumitrel în seara asta și nimic nu se va schimba.

Primul care a vorbit și care a sugerat ca e de partea lui Dumitrel și Roman a fost Rareș Bogdan, fostă vedeta TV, actual coleg cu Hava în Parlamentul European.

Sa nu credeți că pe Rareș îl interesează ce fac peneliștii în Alba. Întâmplător Dumitrel este în echipa care îl susține pe premierul Cîțu la alegerile naționale din toamnă, iar Hava a ales tabara Orban. Simplu ca bună ziua.

Deci nimeni nu îndrăznea să pronunțe numele Dumitrel, toți deplângeau situația la care s-a ajuns de parcă democrația e o chestie tragică, nu ceva benefic pentru orice organizație de partid.

Hava era în elementul lui, râdea și făcea glume, vizibil încântat de evoluția lucrurilor.

I-a mai taiat din elan primarul Zlatnei, Ponoran, care a zis că merge cu Dumitrel, dar la “naționale” cu Orban.

A urmat primarul din Sântimbru, cel mai vechi primar din Romania sau așa ceva, care ar putea urma o cariera de stand-up comedian când iese la pensie.

Omul vorbea cu detașarea unuia care știe că e ultimul lui mandat și nu mai are nimeni cu ce să-l oblige. Așa ca a zis public, pe scenă, lucruri pe care ceilalți le gândesc și le spun pe la colțuri.

S-a plâns de împartirea banilor de la consiliul județean, s-a plâns de prestația premierului când cel din urmă era la 5 metri în fața lui și l-a botezat la nervi, de vreo 3 ori pe primarul Blajului căruia i-a zis Marius Rotar în loc de Gheorghe Valentin Rotar.

A spus cu subiect și predicat ceea ce alții nu îndraznesc: că Dumitrel îl favorizează pe Rotar când împarte banii consiliului judetean. Și cred că asta era și singurul motiv pentru care primarul din Sântimbru a ales să meargă public lângă Hava.

Din echipa lui Dumitrel au mai vorbit Simion Crețu, șeful ADR și primarul Blajului.

Orban și Citu și-au facut campanie electorală proprie și în treacăt au zis ce se știa deja: că primul îl susține pe Hava, iar premierul pe Dumitrel și pe Florin Roman, pe care l-a menționat în mod expres.

Balanța părea bine de tot înclinată în favoarea lui Hava, însă declicul s-a produs când Dumitrel a urcat pe scenă, vizibil foarte emoționat și încrâncenat, în special de un lucru pe care cei din echipa Hava au bătut moneda: că nimeni nu îl cunoaște pe Dumitrel la București!

Asta a fost o greșeală teribilă de strategie care i-a pus lui Dumitrel în mână o armă extrem de puternică. A fost primul lucru pe care l-a spus pe scenă: “domnii de la București nu mă cunosc, dar voi mă cunoașteți?” au fost cuvintele care au aruncat sala în aer, pentru că acolo erau oameni pe care Dumitrel îi vizitează personal, cu obstinație, de foarte mulți ani de cand este președinte de consiliu județean.

Oameni care știu că dacă îl sună pe Dumitrel la orice oră nu li se ignora apelul.

Aceiași oameni din comune și localități al caror nume probabil nu va zice nimic, care s-au crucit când l-au văzut pe Hava prin târgurile de animale din Apuseni în ultimele 30 de zile când a încercat să îngrașe porcul în Ajun.

Dumitrel nu a uitat să le mulțumească celor doi oameni cu ajutorul cărora și-a construit strategia: fostul senator Alexandru Pereș și deputatul Florin Roman.

Discursul lui Dumitrel a fost stângaci, pe alocuri cu fraze fără finalitate sau cu exprimări greoaie. Omul nu e un bun orator și se vede că nu se simte în largul lui când vorbește mai multor persoane. Dar a fost punctul de inflexiune al serii, a fost semnalul care a schimbat soarta disputei.

Iar Hava a simțit acest lucru și asta s-a văzut în improvizația de discurs pe care l-a ținut imediat după Dumitrel.

S-a vazut clar că este descumpănit și nu a mai ținut cont de nimic din ce îi pregatise echipa de consilieri. Și în loc să se folosească de imaginea sa de simbol al PNL Alba, să dea asigurări ca unitatea partidului nu va avea de suferit, iar Dumitrel va rămâne în echipa sa după ce îl va invinge…că nu va pedepsi pe nimeni, că va fi ultimul lui mandat de președinte după care îl va susține pe Dumitrel, adică o abordare matură și strategică așa cum ne-a obișnuit, Hava, parca s-a panicat și a luat-o pe un drum total greșit.

A început să-i certe pe delegați chiar înaintea votului, să se lamenteze și să clameze dreptul lui de boss de Bruxelles de a fi alesul etern în fața unuia care știe numai gropile, șoferii și primarii de comune din Alba.

A fost cea mai slaba prestație a omului politic Mircea Hava la care am asistat în întreaga sa cariera. O frustrare amestecată cu panică și lehamite greu mascată care au dus la un eșec lamentabil.

Când Hava a coborât de pe scenă a știut ce urmează. Marturie stă și faptul ca el și întreaga lui echipă au plecat la scurt timp după ce voturile au început să fie numărate.

Ce urmeaza pentru PNL Alba nu e deloc simplu. Orice schimbare de o asemenea amploare aduce și așteptări mari. Norocul lor este ca mai sunt 3 ani până la primele teste serioase, seria de alegeri din 2024.

Până atunci, e important pentru ei și cine câștigă la București: Orban sau Cîțu. Dacă premierul devine șeful partidului și sarcina celor din Alba se ușurează puțin.

Dumitrel, Roman și Pereș vor avea mână liberă să pună candidați la primării, să faca listele viitorilor parlamentari (de pe care sigur vor disparea Olar si Bumb) dar vor avea și responsabilitatea de a recâștiga primaria Alba Iulia.

Hava mai are 3 ani de mandat de europarlamentar și dacă Orban nu este cartea câștigătoare în septembrie, va fi primul și ultimul lui mandat la Bruxelles. Dar va avea o pensie liniștită.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Universitatea din Alba Iulia: cum încep studenții cursurile în semestrul I. Variantele online sau cu prezență fizică

Publicat

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a comunicat cum se va desfășura activitatea la cursuri, în noul an universitar, ce începe în 4 octombrie.

Vor fi cursuri online sau cursuri cu prezență fizică, în funcție de numărul de studenți din formațiile de studii.

Vezi și 4 octombrie: Festivitatea de deschidere a noului an universitar 2021-2022, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Potrivit UAB, prin hotărârea Senatului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, întrunit în data de 15 septembrie 2021, s-a aprobat scenariul de desfășurare a activităților didactice în semestrul I al anului universitar 2021-2022, după cum urmează:

Licență:

  • formații de studii cu peste 80 de studenți – sistem online (cursuri);
  • formații de studii sub 80 de studenți – față în față (cursuri, seminarii, cursuri practice, laboratoare);
  • seminarii, laboratoare și cursuri practice (formații sub 80 de studenți – față în față)

Masterat:

  • sistem online – cu recomandarea organizării de întâlniri fizice periodice față în față

Doctorat:

  • față în față / sistem online.

Propunerea UAB a aprobată de către DSP Alba.

Modalitățile concrete de organizare a activităților didactice (seminarii, cursuri, laboratoare, alte activități), programarea acestora în funcție de specializări (orarele) și alte detalii vor fi comunicate ulterior.

UAB va aplica un regulament strict privind respectarea măsurilor de siguranță sanitară în întregul campus universitar.

În funcție de evoluția epidemiei, Universitatea va proceda la adaptarea scenariului de desfășurare a activităților didactice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 4.478 cazuri COVID în România, în 24 de ore. 73 decese noi, 762 pacienți la ATI. Situația din 17 septembrie

Publicat

Au fost înregistrate 4.478 cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise vineri, 17 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. Comparativ, joi erau raportate 4.441 cazuri noi.

Au fost confirmate 73 decese noi (cu o zi în urmă, erau raportate 71 decese în 24 de ore), iar 762 pacienți sunt internați la ATI (anterior 741).

Citește și ALBA: 47 de cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Persoane infectate în 37 de localități, un deces nou

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 17 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.139.505 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.075.499 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.478 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 35.359 depersoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 16.09.2021 (10:00) – 17.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 73 de decese (36 bărbați și 37 femei),ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș,  Bihor, Brașov, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 73 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 la categoria de vârstă 70-79 ani și 16 la categoria de vârstă peste 80 ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.727. Dintre acestea, 762 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 180 sunt minori, 166 fiind internați în secții și 14 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.354.630 de teste RT-PCR și 2.816.721 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 19.108 teste RT-PCR (7.782 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.326 la cerere) și 26.950 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 24.358 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.038 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.869 depersoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 326 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.497 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 537 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 16 septembrie, 902 sancțiuni contravenționale, în valoare de 192.800 lei”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Satu Mare – 14813 – 137 – 2,91

Ilfov – 47546 – 91 – 2,37

Bistrița – Năsăud – 13279 – 106 – 2,13

Timiș – 57629 – 313 – 2,08

Mun. București – 192924 – 651 – 2,05

Maramureș – 22144 – 171 – 1,92

Cluj – 60494 – 186 – 1,89

Suceava – 26426 – 176 – 1,50

Teleorman – 14730 – 98 – 1,48

Dolj – 28394 – 163 – 1,45

Constanța – 45191 – 158 – 1,37

Botoșani – 15146 – 102 – 1,28

Giurgiu – 11644 – 31 – 1,23

Sălaj – 11416 – 39 – 1,20

Olt – 15466 – 66 – 1,17

Caraș – Severin – 12173 – 58 – 1,14

Bacău – 27703 – 110 – 1,10

Sibiu – 27546 – 84 – 1,10

Galați – 28874 – 80 – 1,04

Prahova – 37081 – 149 – 1,04

Vaslui – 17002 – 101 – 1,03

Arad – 24740 – 126 – 1,02

Neamț – 20153 – 80 – 1,02

Călărași – 10851 – 59 – 1,01

Iași – 44560 – 225 – 1,01

Alba – 21890 – 50 – 0,88 (47 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Vrancea – 11297 – 56 – 0,88

Brașov – 44827 – 99 – 0,87

Mehedinți – 8787 – 68 – 0,86

Vâlcea – 17006 – 39 – 0,85

Hunedoara – 23683 – 60 – 0,80

Ialomița – 11275 – 75 – 0,78

Bihor – 30138 – 56 – 0,74

Dâmbovița – 23275 – 46 – 0,71

Gorj – 9662 – 25 – 0,70

Argeș – 28276 – 79 – 0,66

Mureș – 24663 – 79 – 0,64

Tulcea – 8731 – 21 – 0,58

Buzău – 13068 – 47 – 0,47

Brăila – 13674 – 33 – 0,44

Harghita – 8564 – 21 – 0,41

Covasna – 8700 – 22 – 0,29

Cazuri noi nealocate pe județe: 22 (numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus; conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate).

Cazuri din străinătate: 20 (cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări).

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 47 de cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore. Persoane infectate în 37 de localități, un deces nou

Publicat

Au fost confirmate 47 de cazuri COVID noi în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), vineri, 17 septembrie.

Cu o zi în urmă erau 40 de cazuri noi.

A fost înregistrat încă un deces. Este vorba despre o femeie de 92 de ani, din Ocna Mureș. Era nevaccinată și avea și alte afecțiuni.

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 21.998 cazuri confirmate, 20.717 persoane vindecate, 680 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate în total 454 de probe (240 la DSP și 214 la SJU).

Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 254.753.

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 33 de cazuri noi

Alba Iulia: 12 cazuri

Aiud: 5 cazuri

Blaj: 5 cazuri

Sebeș: 4 cazuri

Ocna Mureș: 2 cazuri

Teiuș: 2 cazuri

Cugir: 1 caz

Baia de Arieș: 1 caz

Zlatna: 1 caz

Mediul rural: 14 cazuri noi

Bistra: 2 cazuri

Cergău: 2 cazuri

Bucerdea Grânoasă: 1 caz

Crăciunelu de Jos: 1 caz

Daia Română: 1 caz

Ighiu: 1 caz

Lupșa: 1 caz

Meteș: 1 caz

Pianu: 1 caz

Sâncel: 1 caz

Săsciori: 1 caz

Valea Lungă: 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,88 (anterior 0,76).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 3-16 septembrie):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Ocna Mureș – 34 cazuri – 2,44 (anterior 2,59)

Blaj – 40 cazuri – 1,93 (anterior 1,69)

Aiud – 45 cazuri – 1,78 (anterior 1,50)

Teiuș – 8 cazuri – 1,11 (anterior 0,69)

Alba Iulia – 84 cazuri – 1,10 (anterior 1,05)

Sebeș – 35 cazuri – 1,06 (anterior 0,82)

Câmpeni – 7 cazuri – 0,97 (anterior 0,69)

Zlatna – 4 cazuri – 0,51 (anterior 0,51)

Abrud – 2 cazuri – 0,38

Cugir – 6 cazuri – 0,23 (anterior 0,31)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Sâncel – 7 cazuri – 2,69 (anterior 2,69)

Sohodol – 4 cazuri – 2,40 (anterior 0,00)

Arieșeni – 3 cazuri – 1,92 (anterior 0,00)

Lopadea Nouă – 4 cazuri – 1,58 (anterior 0,79)

Vințu de Jos – 8 cazuri – 1,45 (anterior 1,45)

Bistra – 5 cazuri – 1,10 (anterior 0,66)

Unirea – 5 cazuri – 1,02 (anterior 0,82)

Cenade – 1 caz – 0,97 (anterior 1,94)

Poiana Vadului – 1 caz – 0,95 (anterior 0,95)

Crăciunelu de Jos – 2 cazuri – 0,93 (anterior 0,47)

Cergău – 1 caz – 0,61 (anterior 0,61)

Pianu – 2 cazuri – 0,56

Noșlac – 1 caz – 0,55

Berghin – 1 caz – 0,52 (anterior 0,52)

Albac – 1 caz – 0,51

Câlnic – 1 caz – 0,51

Mirăslău – 1 caz – 0,51 (anterior 0,51)

Gârbova – 1 caz – 0,46

Săsciori – 3 cazuri – 0,46 (anterior 0,46)

Galda de Jos – 2 cazuri – 0,45 (anterior 0,45)

Săliștea – 1 caz – 0,43 (anterior 0,43)

Lunca Mureșului – 1 caz – 0,39

Meteș – 1 caz – 0,36 (anterior 0,71)

Șugag – 1 caz – 0,35 (anterior 0,35)

Cetatea de Baltă – 1 caz – 0,33 (anterior 0,33)

Sântimbru – 1 caz – 0,33 (anterior 0,33)

Valea Lungă – 1 caz  – 0,32 (anterior 0,64)

Ighiu – 2 cazuri – 0,28 (anterior 0,14)

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Cum motivează creșterea prețului producătorii din industrie

Publicat

Apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%, anunță Asociația Producătorilor din Industria Apei., din cauza noilor prețuri la energie, ambalaje și combustibili, precum și a presiunii cursului de leu-euro in urma investițiilor realizate în producție.

În aceste condiții, în prezent are loc o recalibrare a nivelului de preț, astfel încât o parte din costurile suplimentare va fi transferată către clienții finali, spune asociația, într-un comunicat.

Producătorii de apă de izvor susțin că plătesc facturi de energie electrică cu 90% mai mari față de 2020, prețul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20% și, în plus, a crescut cu aproape 50% prețul ambalajelor (PET-uri, carton, folie).

De asemenea, membrii APRIA resimt și presiunea cursului de schimb leu-euro, din cauza investițiilor majore realizate în ultimul timp, evoluția acestuia reprezentând o permanentă îngrijorare.

Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate