Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE: Cum a bătut roșia oltenească stridiile de la Bruxelles și domnii de la București

Publicat

Am pierdut 4 ore din viața aseară pentru a urmări cel mai important moment politic local din ultimii ani. Au fost primele alegeri “pe bune” din PNL-ul local de aproape 30 de ani pentru că, în premieră, Mircea Hava a avut un concurent și chiar unul dornic să câștige.

De-a lungul anilor au mai existat tentative timide, discuții și zvonuri că Dumitrel sau alții îl vor concura pe Hava însă toate alegerile s-au terminat la fel: cu un singur și etern candidat la funcția de președinte al județenei de partid pentru că toți ceilalți se retrăgeau dupa discuții “în cameră”.

Aseară n-a mai mers. Chiar daca Hava s-a oferit public, la microfon, să se retragă “în cameră” cu Dumitrel pentru o ultimă tentativă de împăcare, n-a mai funcționat și Dumitrel a mers până la capăt.

Convenția de aseară a început foarte bine pentru Hava. O cohortă de musafiri aleși pe sprânceană au venit să-l sprijine pe europarlamentar și se părea ca lucrurile vor fi o formalitate, iar Hava nu va avea nicio emoție.

Rând pe rând au urcat pe scena primari, europarlamentari, “domni de la București” (țineți minte aceasta sintagmă pentru că este definitorie pentru ceea ce a urmat) care au vorbit, unii mai aplicat, alții mai patetic, unii aiuritor de-a dreptul, dar toți și-au aratat explicit și fără echivoc sprijinul pentru Hava.

A început primarul Sebeșului care a scos de la piept o mică oda pentru “stejarul” Hava căruia îi datorează aproape în totalitate cariera politică (mai are el niște datorii de care se face că uită). Nimic deosebit, omul e soldat credincios și a arătat asta public.

Au continuat alții cu discursuri mai bune sau mai rele. Oana Badea, primarul Aiudului, cu un speach chiar bun, dar care a uitat la final să zică pe cine susține deși a promis ca o va face. Apoi Ghiță Falcă- fostul primar al Aradului cu o prezentare audio-video plină de patetism și clișee tot în echipa Hava.

Ai fi zis ca nimeni nu il susține pe Dumitrel în seara asta și nimic nu se va schimba.

Primul care a vorbit și care a sugerat ca e de partea lui Dumitrel și Roman a fost Rareș Bogdan, fostă vedeta TV, actual coleg cu Hava în Parlamentul European.

Sa nu credeți că pe Rareș îl interesează ce fac peneliștii în Alba. Întâmplător Dumitrel este în echipa care îl susține pe premierul Cîțu la alegerile naționale din toamnă, iar Hava a ales tabara Orban. Simplu ca bună ziua.

Deci nimeni nu îndrăznea să pronunțe numele Dumitrel, toți deplângeau situația la care s-a ajuns de parcă democrația e o chestie tragică, nu ceva benefic pentru orice organizație de partid.

Hava era în elementul lui, râdea și făcea glume, vizibil încântat de evoluția lucrurilor.

I-a mai taiat din elan primarul Zlatnei, Ponoran, care a zis că merge cu Dumitrel, dar la “naționale” cu Orban.

A urmat primarul din Sântimbru, cel mai vechi primar din Romania sau așa ceva, care ar putea urma o cariera de stand-up comedian când iese la pensie.

Omul vorbea cu detașarea unuia care știe că e ultimul lui mandat și nu mai are nimeni cu ce să-l oblige. Așa ca a zis public, pe scenă, lucruri pe care ceilalți le gândesc și le spun pe la colțuri.

S-a plâns de împartirea banilor de la consiliul județean, s-a plâns de prestația premierului când cel din urmă era la 5 metri în fața lui și l-a botezat la nervi, de vreo 3 ori pe primarul Blajului căruia i-a zis Marius Rotar în loc de Gheorghe Valentin Rotar.

A spus cu subiect și predicat ceea ce alții nu îndraznesc: că Dumitrel îl favorizează pe Rotar când împarte banii consiliului judetean. Și cred că asta era și singurul motiv pentru care primarul din Sântimbru a ales să meargă public lângă Hava.

Din echipa lui Dumitrel au mai vorbit Simion Crețu, șeful ADR și primarul Blajului.

Orban și Citu și-au facut campanie electorală proprie și în treacăt au zis ce se știa deja: că primul îl susține pe Hava, iar premierul pe Dumitrel și pe Florin Roman, pe care l-a menționat în mod expres.

Balanța părea bine de tot înclinată în favoarea lui Hava, însă declicul s-a produs când Dumitrel a urcat pe scenă, vizibil foarte emoționat și încrâncenat, în special de un lucru pe care cei din echipa Hava au bătut moneda: că nimeni nu îl cunoaște pe Dumitrel la București!

Asta a fost o greșeală teribilă de strategie care i-a pus lui Dumitrel în mână o armă extrem de puternică. A fost primul lucru pe care l-a spus pe scenă: “domnii de la București nu mă cunosc, dar voi mă cunoașteți?” au fost cuvintele care au aruncat sala în aer, pentru că acolo erau oameni pe care Dumitrel îi vizitează personal, cu obstinație, de foarte mulți ani de cand este președinte de consiliu județean.

Oameni care știu că dacă îl sună pe Dumitrel la orice oră nu li se ignora apelul.

Aceiași oameni din comune și localități al caror nume probabil nu va zice nimic, care s-au crucit când l-au văzut pe Hava prin târgurile de animale din Apuseni în ultimele 30 de zile când a încercat să îngrașe porcul în Ajun.

Dumitrel nu a uitat să le mulțumească celor doi oameni cu ajutorul cărora și-a construit strategia: fostul senator Alexandru Pereș și deputatul Florin Roman.

Discursul lui Dumitrel a fost stângaci, pe alocuri cu fraze fără finalitate sau cu exprimări greoaie. Omul nu e un bun orator și se vede că nu se simte în largul lui când vorbește mai multor persoane. Dar a fost punctul de inflexiune al serii, a fost semnalul care a schimbat soarta disputei.

Iar Hava a simțit acest lucru și asta s-a văzut în improvizația de discurs pe care l-a ținut imediat după Dumitrel.

S-a vazut clar că este descumpănit și nu a mai ținut cont de nimic din ce îi pregatise echipa de consilieri. Și în loc să se folosească de imaginea sa de simbol al PNL Alba, să dea asigurări ca unitatea partidului nu va avea de suferit, iar Dumitrel va rămâne în echipa sa după ce îl va invinge…că nu va pedepsi pe nimeni, că va fi ultimul lui mandat de președinte după care îl va susține pe Dumitrel, adică o abordare matură și strategică așa cum ne-a obișnuit, Hava, parca s-a panicat și a luat-o pe un drum total greșit.

A început să-i certe pe delegați chiar înaintea votului, să se lamenteze și să clameze dreptul lui de boss de Bruxelles de a fi alesul etern în fața unuia care știe numai gropile, șoferii și primarii de comune din Alba.

A fost cea mai slaba prestație a omului politic Mircea Hava la care am asistat în întreaga sa cariera. O frustrare amestecată cu panică și lehamite greu mascată care au dus la un eșec lamentabil.

Când Hava a coborât de pe scenă a știut ce urmează. Marturie stă și faptul ca el și întreaga lui echipă au plecat la scurt timp după ce voturile au început să fie numărate.

Ce urmeaza pentru PNL Alba nu e deloc simplu. Orice schimbare de o asemenea amploare aduce și așteptări mari. Norocul lor este ca mai sunt 3 ani până la primele teste serioase, seria de alegeri din 2024.

Până atunci, e important pentru ei și cine câștigă la București: Orban sau Cîțu. Dacă premierul devine șeful partidului și sarcina celor din Alba se ușurează puțin.

Dumitrel, Roman și Pereș vor avea mână liberă să pună candidați la primării, să faca listele viitorilor parlamentari (de pe care sigur vor disparea Olar si Bumb) dar vor avea și responsabilitatea de a recâștiga primaria Alba Iulia.

Hava mai are 3 ani de mandat de europarlamentar și dacă Orban nu este cartea câștigătoare în septembrie, va fi primul și ultimul lui mandat la Bruxelles. Dar va avea o pensie liniștită.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax