Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Daniel Lungu: Te-nțepi și câștigi! În România normală ajungi să fii premiat dacă ești responsabil și te vaccinezi

Publicat

Te-nțepi și câștigi! Acesta ar putea fi sloganul loteriei vaccinării care a debutat la sfârșitul săptămânii trecute în România. Și sumele nu sunt mici. Guvernul va acorda 15 milioane de lei pentru 1139 de premii, cel mai mare dintre acestea fiind de 1 milion de lei.

Într-o țară normală ne-am revolta cu toții față de măsura populistă a Guvernului, cerând ca banii să ajungă acolo unde este mai mare nevoie, cum ar fi, spre exemplu, la programele de prevenție medicală.

M-am domolit repede amintindu-mi că România este printre codașele Europei la numărul de persoane vaccinate.

Nu caut vinovați și nici nu încerc să fac o prelegere despre importanța vaccinării. Fiecare are dreptul să aleagă ce face cu sănătatea și viața sa, iar apoi să își asume decizia luată.

E șocant însă că în România am ajuns să susținem o acțiune medicală de care depinde sănătatea întregii comunități prin acordarea unor beneficii.

Te vaccinezi și primești mici în Obor, te vaccinezi și câștigi la tombolă electrocasnice, te vaccinezi și poți încasa 1 milion de lei la loterie. În „România normală” am ajuns să-i premiem pe cei care sunt responsabili și care au o atitudine normală.

Dar așa e când România este țara europeană cu cei mai mulți medici, 90% dintre ei cu „diplomă” de Facebook.

Cum naiba să știi că ai fost repetentul clasei, dar pe Facebook să critici vehement și atotștiutor opiniile unor oameni cu ani grei de medicină în spate.

Băi frate, ai trecut cu greu prin școala generală și cel mult prin liceu, cu note date din milă, însă pe rețelele de socializare ești doctor docent care emite teze despre vaccinare.

Băi băiete, tu vorbești despre protejarea trupului tău și te înghesui la promoțiile din supermarket pentru a cumpăra produse cu atât de multe E-uri încât nu au loc pe etichetă.

Măi femeie, te opui vaccinării fetiței sau băiețelului tău „din dragoste” și „grijă” pentru sănătatea lor, însă îi îndopi cu mâncare de la fast-food și cu sucuri care ar trebui să îți dea frisoane doar când vezi că au culoarea antigelului.

Măi oameni buni, daci liberi sau ce naiba vă considerați, când v-ați făcut ultima dată analizele medicale preventive? Când ați fost la un control de prevenție a cancerului mamar sau a altei boli nenorocite, care descoperită la timp, poate fi tratată?

Cât de des vă verificați colesterolul, glicemia, tensiunea?

Vrei să fii dac liber și nevaccinat? Fii ce vrei tu, dar nu îi prosti și pe alții rostogolind dezinformări, teorii ale conspirației și fake-news-uri. Vrei o părere avizată?

Întreabă-ți medicul! 6 ani de medicină, 3 până la 6 ani de rezidențiat și alți ani de specializare cântăresc mai mult decât „medicina” absolvită, în câteva ore, pe Facebook sau pe site-uri obscure și manipulatoare.

Concluzia a grăit-o zilele trecute președintele Iohannis: „Statul a eșuat în misiunea sa de a-și proteja cetățenii”.

Și el și toți cei care au condus, într-o formă sau alta, România sunt vinovați.

Sunt vinovați pentru că nu au vrut să înțeleagă că doar prin educație cetățenii pot fi protejați. Un om educat și informat poate apoi să se protejeze singur luând cele mai bune decizii pentru el, familia sa și semenii săi.

Dacă aveam educația minimă, în conducerea instituțiilor statului nu mai promovam pilele și trepădușii de partid, ci meritocrația.

Dacă aveam educație, statul nu mai cheltuia milioane de lei pentru a premia pe cei care se vaccinează sau pentru a difuza spoturi prin care să ne învețe să ne spălăm pe mâini și să ne suflăm nasul.

Dar, educația contează cu adevărat doar pentru oamenii educați…

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cornel

    marți, 05.10.2021 at 22:58

    Nu am timp sa citesc tot. Doar intreb: cine e individul?

  2. Cornel

    marți, 05.10.2021 at 22:59

    După cravată pare a fi de la psd

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax