Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Daniel Lungu: Te-nțepi și câștigi! În România normală ajungi să fii premiat dacă ești responsabil și te vaccinezi


Publicat

Te-nțepi și câștigi! Acesta ar putea fi sloganul loteriei vaccinării care a debutat la sfârșitul săptămânii trecute în România. Și sumele nu sunt mici. Guvernul va acorda 15 milioane de lei pentru 1139 de premii, cel mai mare dintre acestea fiind de 1 milion de lei.

Într-o țară normală ne-am revolta cu toții față de măsura populistă a Guvernului, cerând ca banii să ajungă acolo unde este mai mare nevoie, cum ar fi, spre exemplu, la programele de prevenție medicală.

M-am domolit repede amintindu-mi că România este printre codașele Europei la numărul de persoane vaccinate.

Nu caut vinovați și nici nu încerc să fac o prelegere despre importanța vaccinării. Fiecare are dreptul să aleagă ce face cu sănătatea și viața sa, iar apoi să își asume decizia luată.

E șocant însă că în România am ajuns să susținem o acțiune medicală de care depinde sănătatea întregii comunități prin acordarea unor beneficii.

Te vaccinezi și primești mici în Obor, te vaccinezi și câștigi la tombolă electrocasnice, te vaccinezi și poți încasa 1 milion de lei la loterie. În „România normală” am ajuns să-i premiem pe cei care sunt responsabili și care au o atitudine normală.

Dar așa e când România este țara europeană cu cei mai mulți medici, 90% dintre ei cu „diplomă” de Facebook.

Cum naiba să știi că ai fost repetentul clasei, dar pe Facebook să critici vehement și atotștiutor opiniile unor oameni cu ani grei de medicină în spate.

Băi frate, ai trecut cu greu prin școala generală și cel mult prin liceu, cu note date din milă, însă pe rețelele de socializare ești doctor docent care emite teze despre vaccinare.

Băi băiete, tu vorbești despre protejarea trupului tău și te înghesui la promoțiile din supermarket pentru a cumpăra produse cu atât de multe E-uri încât nu au loc pe etichetă.

Măi femeie, te opui vaccinării fetiței sau băiețelului tău „din dragoste” și „grijă” pentru sănătatea lor, însă îi îndopi cu mâncare de la fast-food și cu sucuri care ar trebui să îți dea frisoane doar când vezi că au culoarea antigelului.

Măi oameni buni, daci liberi sau ce naiba vă considerați, când v-ați făcut ultima dată analizele medicale preventive? Când ați fost la un control de prevenție a cancerului mamar sau a altei boli nenorocite, care descoperită la timp, poate fi tratată?

Cât de des vă verificați colesterolul, glicemia, tensiunea?

Vrei să fii dac liber și nevaccinat? Fii ce vrei tu, dar nu îi prosti și pe alții rostogolind dezinformări, teorii ale conspirației și fake-news-uri. Vrei o părere avizată?

Întreabă-ți medicul! 6 ani de medicină, 3 până la 6 ani de rezidențiat și alți ani de specializare cântăresc mai mult decât „medicina” absolvită, în câteva ore, pe Facebook sau pe site-uri obscure și manipulatoare.

Concluzia a grăit-o zilele trecute președintele Iohannis: „Statul a eșuat în misiunea sa de a-și proteja cetățenii”.

Și el și toți cei care au condus, într-o formă sau alta, România sunt vinovați.

Sunt vinovați pentru că nu au vrut să înțeleagă că doar prin educație cetățenii pot fi protejați. Un om educat și informat poate apoi să se protejeze singur luând cele mai bune decizii pentru el, familia sa și semenii săi.

Dacă aveam educația minimă, în conducerea instituțiilor statului nu mai promovam pilele și trepădușii de partid, ci meritocrația.

Dacă aveam educație, statul nu mai cheltuia milioane de lei pentru a premia pe cei care se vaccinează sau pentru a difuza spoturi prin care să ne învețe să ne spălăm pe mâini și să ne suflăm nasul.

Dar, educația contează cu adevărat doar pentru oamenii educați…Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Cornel

  marți, 05.10.2021 at 22:58

  Nu am timp sa citesc tot. Doar intreb: cine e individul?

 2. Cornel

  marți, 05.10.2021 at 22:59

  După cravată pare a fi de la psd

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Parohia Ortodoxă din Ampoița intenționează restaurarea picturii murale din biserica monument istoric

Publicat

Parohia Ortodoxă Română Ampoița a depus în acest an un proiectde finanțare la Ministerul Culturii, în vederea elaborării fazelor de proiectare privind conservarea, restaurarea și valorificarea picturii murale a bisericii ortodoxe, monument istoric de categorie B, a anunțat preotul Teodor Man. 

În urma evaluării proiectul a fost declarat câștigător, obținând 75,6 puncte.

Valoarea aprobată a proiectului a fost de 21.585 lei, din care 19.427 lei finanțare solicitată de la INP, iar 2.158 lei reprezentând contribuție proprie.

Importanța monumentului

”Proiectul de față vizează inventarierea și întocmirea proiectului tehnic pentru restaurarea picturilor, decorațiilor murale, a microstratigrafiei parietale, cu tencuieli și zugrăveli interioare și exterioare care ar putea prezenta valoare artistică.

Mostrele identificate deja din pictura pronaosului, pe care o presupunem adoptată după ce s‐a mărit biserica, adică după mijlocul secolului al XVIII‐lea, a naosului și altarului nu ar trebui să fie singulare și se va investiga dacă nu mai există martori din vremea sa pe zidăriile de dinaintea calotelor naosului și altarului.

Conservarea ei este imperioasă, alături de toate celelalte valori pe care biserica le mai deține: decorații cunoscute și care urmează să fie recuperate, materialul litic din cimitir și de la biserică, cel tegular și din lemn sau sticlă.

Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Ampoița și cimitirul său constituie unul dintre cele mai valoroase biserici parohiale ale fostului comitat Alba și a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice încă din 1955, având cod AB-II-a-B-00176.

A început să fie vizitată de istorici și arhitecți încă din anii `50‐`60 și i‐au fost dedicate apoi mici monografii în literatura de specialitate.

Însă datarea și etapele nu i‐au putut fi stabilite cu certitudine până acum, deși mai mulți autori au apreciat că ar putea să provină din Evul Mediu.

Încadrarea într‐o perioada medievală (chiar romanică uneori, sau numai la sfârșitul secolului al XV‐lea) s‐a bazat îndeosebi pe existența unei ferestre semicirculare cu ancadrament profilat de pe zidul vestic al pronaosului și pe a unui portal cu „lintelul pe console” de la intrarea dintre turn și pronaos.

Pe parcurs, însă, chiar din anii `70, s‐a remarcat că fără investigații de parament și arheologie nu i se pot descifra vechimea și etapele de construcție.

Monumentul prezintă categorii multiple de protecție a valorilor culturale prin faptul că se află și în repertoriul arheologic național” au transmis reprezentanții parohiei.

Foto: ileana Burnichioiu – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fuga în Egipt, în plină criză. Episod turistic cu președintele Klaus Iohannis și soția sa, la piramide

Publicat

Președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi, a fost surprins pe când vizita piramidele. 

Potrivit unor imagini apărute în presă, președintele a fost surprins de turiștii aflați în zona turistică.

Îmbrăcat în alb și relaxat, atât el cât și soția sa, Klaus Iohannis și-a făcut fotografii înconjurat de gărzile de corp care i-au asigurat distanța.

Potrivit gazetaph.ro, care a publicat pentru prima data fotografii cu acesta în Egipt, președintele a fost recunoscut de românii aflați în vacanță acolo.

În acest context, președintelui i se reproșează episodul turistic, în condițiile în care România se zbate într-o criză sanitară fără precedent, triplată de una energetică și una politică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

 • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
 • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 10:00 – Potrivit IPJ Alba, la data de 27 octombrie 2021, în jurul orei 06:30, pe Drumul National 1, la km 390, în dreptul localității Sântimbru, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Alba Iulia – Teiuș, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 45 de ani, din comuna Galda de Jos, județul Alba.

În urma accidentului, conducătorul primului autoturism a decedat, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, pasager în autoturismul condus de acesta a fost rănit grav, iar conducătorul celui de-al doilea autoturism a fost rănit ușor.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Stimați conducători auto, pentru prevenirea accidentelor rutiere recomandăm:

 • Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
 • Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
 • În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
 • Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
 • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate