Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

OPINIE: Gabi Pleșa, fii bărbată! Scurtă analiză a începutului de mandat al noului primar din Alba Iulia


Publicat

Orice politician care câștigă alegerile are parte de un capital de încredere inițial, indiferent de ce face sau nu face.

Un fel de perioadă de grație în care i se iartă cam orice prostie sau lipsă de activitate. Cei care l-au votat au înțelegere și simpatie pentru cel în care și-au investit votul și încrederea, cel puțin o perioadă în care îl lasă pe ales să se acomodeze cu noua funcție.

Iar asta funcționează în principal la cei care sunt la primul mandat.

Că așa suntem noi, românii, mai îngăduitori: „hai, măi, ce vrei să facă omul, că abia s-a instalat…stai să-și facă și el echipa…să se învețe cu procedurile, să vădă cum stau treburile”.

Cunoașteți și voi povestea și poate că mulți gândiți la fel.

La Alba Iulia a câștigat Gabi Pleșa pe un val de antipatie față de ce reprezenta oponentul său, Paul Voicu, văzut ca moștenitor al ”eternului” Mircea Hava.

Pleșa a fost varianta mai simpatică, omul bun, împăciuitor, care nu deranja pe nimeni și nu voia să supere pe nimeni.

Exact opusul lui Hava, care devenise în urma nenumăratelor mandate (4 sau 5 ,că nici eu nu mai știu) un baron local pe care Alba Iulia nu-l mai încăpea și care ne sfida din Touaregul cumpărat, sanchi, pentru poliția locală.

Dar, atenție, Gabi Pleșa nu e parașutat la primărie de 7-8 luni! Gabi Pleșa e fostul viceprimar, om de administrație cu ani de experiență în spate.

Deci nu e unul care acum trebuie să învețe drumul spre birou sau cum funcționează primăria.

E om politic de vreo 30 de ani, obișnuit cu manevrele și cu intrigile din administrație. Nimic și nimeni nu ar fi trebuit să îl surprindă sau să îl încurce în administrarea orașului.

Tare mi-e teamă însă că primarul nostru a nimerit sub o pălărie mult prea mare, de data asta.

Altfel nu pot să înțeleg cum este posibil ca niște chestiuni esențiale pentru oraș să nu funcționeaze nici după 8 luni de la preluarea mandatului de primar.

Nu înțeleg de ce avem gunoaie la porți, neridicate cu săptămânile, nu înțeleg de ce avem hectare de spații verzi neîngrijite și nu vedem nimic, dar absolut nimic din strategia și direcția pe care noul primar vrea să o impună orașului.

Problema curățeniei și a spațiilor verzi este exact ca mică infracționalitate: nu e o tragedie neapărat, dar e foarte vizibilă.

Și este o chestiune pe care toți primarii încearcă să o rezolve cât mai repede, pentru că prin asta adună capital electoral cel mai facil.

Imaginea de gospodar nu ți-o faci neapărat cu viziune și planificarea investițiilor pe zeci de ani, ci mult mai simplu, prin administrarea locurilor pe care cetățeanul le vede în fiecare zi.

Nu zic că ăsta e cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă Pleșa neapărat, dar e un punct excelent de plecare.

După care ar trebui să se ocupe cât mai repede de chestiuni importante pentru Alba Iulia, lucruri promise și uitate sau puse deoparte după campania electorală.

Vreau să văd care este strategia economică a noului primar pentru acest oraș.

Ce vrem să facem aici ca să trăim mai bine? Turism, industrie verde, hub IT, centru universitar ? Cum facem asta? Cum atragem investitori?

Încă aștept să văd ștrandul public făcut la locul lui, la Schit, unde este locația perfectă, cu teren suficient și utilități de capacități corespunzătoare. Nu între supermarketuri și blocuri cu 10 etaje.

Mai aștept de asemenea să se facă o dată giratoriul de la Kaufland, să putem ieși ca oamenii din parcarea magazinului, nu să ne rugăm unii de alții pentru prioritate.

Și încă o bandă de circulație pe arteră Alba Iulia – Micești ar fi esențială, pentru că acolo s-a mutat parcă tot parcul auto din Alba și e doar chestiune de luni până când traficul în zonă va îngheța pur și simplu, după ce se vor termină cele câteva blocuri aprobate între case, plus un nou supermarket imens.

 

Și poate se gândește cineva să desființeze mizeriile alea de panouri de plastic murdar, care împiedică vizibilitatea și care sunt cauza a zeci de accidente de circulație pe aceeași arteră Alba – Micești. Acum se poate, pentru că a trecut perioada de garanție.

Și aș mai vrea să văd mișcare în zona spitalului județean unde deja trebuia să se lucreze la noua parcare supraetajată care trebuia făcută în colaborare cu Consiliul Județean Alba.

Ce se întâmplă cu acel proiect? De ce nu mai zice nimeni nimic? La fel cum tot nimic nu se întâmplă încă la cinema Columna.

Cât poate să dureze eliberarea unei autorizații de demolare pe care, tu, primăria Alba Iulia ți-o dai tot ție ??!!

Revenind la titlul parafrazat din Caragiale, am vrut să fie un îndemn pentru actualul primar: domnule Gabi Pleșa, fiți bărbat! Ați câștigat alegerile prin modul dvs de a fi, cumsecade, tolerant și împăciuitor, dar asta nu ține la români.

Noi vrem un primar care să dea cu Polaris de pământ când ne lasă cu gunoaiele la poartă. De un primar care stă călare pe toți operatorii de servicii publice ca să își facă treaba bine, repede și ieftin.

Luați vă rog exemplu de la Rotar de la Blaj sau de la Nistor de la Sebeș. Chiar dacă primului i se spune pe la colțuri „împăratul”, iar al doilea are de furcă mai nou cu viceprimarul Bogdan, în ambele orașe nimeni nu mișcă în front și iarba e tunsă cu forfecuța.

Oamenii și-au făcut propriile servicii de administrare a patrimoniului, și-au cumpărat utilaje și au angajat oameni, pe care îi pot da afară dacă nu își fac treaba.

Va rugăm, puneți-i și dvs la treabă pe directorii mulți și bine plătiți din primărie, oameni cu leafă cât fondul de salarii al unui SRL cu 4-5 angajați.

Că timpul trece. Și nu trece deloc în favoarea dumneavoastră. Dacă nu vă mișcați repede, ăsta va fi primul și ultimul mandat de primar din cariera dvs. politică.

PNL și USR PLUS au făcut front comun la ineficiență în Consiliul local, la Alba Iulia. Din cauza intereselor divergente, în interiorul Alianței ei se sabotează politic dar, în inconștiența lor, nu își dau seama că sabotează orașul.

Și astfel, peste 3 ani, poate o să avem ce n-a avut Alba Iulia în ultimii 25 de ani: primul primar PSD.

Să nu vă mirați dacă o să-l vedeți peste 3 ani primar pe Călin Matieș. Așa cum vine el… pe bicicletă, cu chimeșa populară, cască și vestă de semnalizare verde.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Dumitru Lucia Elena

  sâmbătă, 05.06.2021 at 13:27

  Slab gospodar, oraș plin de gunoaie, spatii verzi nintretinute, domnii din primărie plătiți pe bani grei din impozitele contribuabililor sa iese în teren.

 2. Ion Ionescu

  sâmbătă, 05.06.2021 at 17:21

  Faptul ca a fost inchis strandul e de bun simt.
  Doar un militant anticrestin isi poate dori strand, adica un loc in care se expun la soare trupuri goale, in care muzica urla nebuneste, unde forfota si galagia, viermuiala si circulatia , sunt lipite de gardul manastirii.
  Cum poti sa mai mergi duminica la sfanta liturghie, sau in timpul saptamanii la celelalte ierurgii, cand muzica si galagia acopera cuvintele rugaciunii slujitorului altarului?
  Sper ca autoritatile, referindu-ma aici la dl. Primar Plesa, care este un bun crestin ortodox, sa nu avizeze niciodata un astfel de loc de recreere pe o locatie total nepotrivita.

 3. pilu

  sâmbătă, 05.06.2021 at 18:39

  D-le Plesa ai dezamagit din start ! Nu am crezut ca in afara de a aduce o firma de audit (KPMG) care sa -ti constate ceea ce ai vrut, adica sa spuna ca mai ai nevoie de angajati, nu vrei sa faci nimic. Am vazut si mai vad, toate dealurile Cetatii cu ierburi de un metru, pe care o firma schioapa si puturoasa o taie din cand in cand, selectiv,iarba o lasa sa putrezeasca, fara a o mai aduna. Ia d-le asistatii sociali si pune-i la treaba. De gunoaie nu mai zic, zic de cinema Columna care zace la fel ca pe vremea lui Stalin, iar d-ta te cramponezi de o demolare pe care tot voi o aprobati. Bine zice unul mai sus, sa vina Calin Maties ! N-am crezut ca nu esti in stare de nimic. Ia exemplul lui Baluta de la S4, ca nu-i greu sa faci daca vrei.

 4. ANONIM

  luni, 07.06.2021 at 14:09

  Nu a dezamagit pe nimeni, Domnu primar Plesa incearca sa faca ce a lasat in urma Hava impreuna cu caracatita lui si voi vreti in nici un an sa le rezolve pe toate, revenitiva oameni buni.

 5. pilu

  luni, 07.06.2021 at 18:23

  Gunoaiele si iarba nu le-au lasat Hava. Si nici iarba taiata, nestransa. Nu stiu la ce te referi cand spui,toate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Românii se vor putea trata în spitale private, de la 1 iulie. Cum va funcționa sistemul bazat pe ”contribuția personală

Publicat

Românii se vor putea trata în spitalele private, o parte din bani fiind suportați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie. 

Fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare.

În acest interval, beneficiarul  poate căuta şi alte oferte pentru tratamentul necesar, a explicat, vineri seara, la Digi24, șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Adrian Gheorghe.

De la 1 iulie, va fi introdusă „contribuția personală” pentru pacienți, care este o chestiune diferită de coplată.

„Contribuția personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz.

Pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un „deviz estimativ”, care i se va prezenta transparent: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului – detaliat, pe categorii de cheltuieli (resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc), conform unui model standard, care se găsește în normele de aplicare ale contractului-cadru, a explicat Adrian Gheorghe.

Acest „deviz” este de fapt o ofertă, care va fi valabilă 5 zile lucrătoare. Pacientul are astfel la dispoziție 5 zile să se gândească dacă să accepte oferta sau să meargă la alte spitale private pentru a obține oferte similare, să le compare și să ia cea mai bună decizie pentru situația în care se află.

Alte detalii pe: Digi24

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primarul comunei Lupșa anunță că DN 75 intră în reparații, după intervenția sa la ministrul Transporturilor și la vicepremier

Publicat

Primarul comunei Lupșa din județul Alba, Radu Penciu, a anunțat că DN75, aflat într-o stare deporabilă, va intra în reparație. 

Acesta a spus că a avut o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă și cu vicepremierul Dan Barna, colegii săi de partid.

Penciu a postat de altfel o fotografie pe contul său de Facebook, în care apare împreună cu cei doi.

”Vești bune pentru locuitorii din Apuseni! DN 75 va intra în reparație!

Am avut o întâlnire de lucru cu vicepremierul Dan Barna și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, solicitând sprijin urgent pentru repararea infrastructurii rutiere din Munții Apuseni, Ministrul Cătălin Drulă m-a asigurat că, în această vară, va începe reabilitare Drumului Național 75, principala rută de acces în Munții Apuseni.

Starea deficitară a drumului este o problemă pentru toate localitățile din zonă, având un impact negativ atât asupra turismului, cât și asupra economiei locale.

Am încredere în promisiunile colegilor mei și sper ca în curând să circulăm în condiții normale pe DN 75” a scris primarul, pe contul său de Facebook.

Reparația la drumul respectiv era oricum în planurile Guvernului.

Un sector în lungime de 50 de kilometri din drumul național DN 75, care trece prin orașul Baia de Arieș și comunele Bistra, Lupșa, Sălciua, Poșaga și Ocoliș din Munții Apuseni, va fi asfaltat printr-o investiție de peste 17,8 milioane de lei.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a lansat în data de 11 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru executarea de covoare asfaltice la cald, cu mixtură asfaltică tip BA16 de 6 cm, cu frezare, pe drumul național DN 74, între km 85+000 și km 135+000.

Detalii despre ”marea asfaltare din Apuseni” puteți citi AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

RUSALII 2021: Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare importantă pentru români. OPT lucruri pe care NU trebuie sa le faci

Publicat

La 50 de zile după Sărbătoarea Sfintelor Paști, în fiecare an, creștini ortodocși sărbătoresc Rusaliile. În acest an, sărbătoarea este în zilele de 20 și 21 iunie (când este Pogorârea Sfântului Duh).

Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.

Vezi și Mesaje, Felicitări, Urări și SMS-uri de Rusalii pentru cei dragi. Ce nume se sărbătoresc cu acest prilej

În 2021, Rusaliile se sărbătoresc de către creștinii ortodocși în  20 și 21 iunie. 

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Vezi și Ce se mănâncă de Rusalii. Rețetă de sărmăluțe în foi de viță cu iaurt acrișor sau smântână, pentru o zi sfântă în familie

Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.

Se spune că dacă ai conflicte în aceste zile de sărbătoare, vei avea probleme de sănătate.

Ce nu ai voie să faci de Rusalii

Rusalii 2021: sărbătoare importantă pentru credincioși fiind cunoscută și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh.

Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă în același timp și fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice și seduceau oamenii.

De asemenea, se spunea că acestea îi pedepsea pe cei care nu credeau în puterile lor.

Se mai spune că Rusaliile sunt spiritul morților care, după ce sufeletele lor au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ.

Creștin ortodocșii susțin că de Rusalii există o serie de superstiții, pe lângă obiceiurile tradiționale.

Opt lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de Rusalii:

 • Nu este bine să mergi la câmp, se spune că ielele te pot prinde și pedepsi
 • Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii și întunecate, pentru că te poți întâlni cu spiritele rele
 • Nu se lucrează de Rusalii, pentru că cei care lucrează vor fi pedepsiți de Iele, deoarece nu cinstesc și nu prețuiesc ziua cum trebuie
  9 săptămâni de la Rusalii,
 • Nu se vor culege ierburi de leac
 • Nu este bine să te cerți de Rusalii, pentru că vei avea probleme de sanatate
 • Să nu mergi „la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!
 • Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.
 • Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.

Rusalii-  de ce sărbătoarea este întotdeauna duminica

Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh.

Ulterior, sărbătoarea a fost separată, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Sărbătoarea cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte.

Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Potrivit mărturiilor apostolilor, Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe aceştia.

Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.

Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 au început să facă învăţătura Mântuitorului în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau cunoscuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în niciun caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.

Apoi, apostolii au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor şi aducând la credinţă de la oameni simpli la împăraţi.

Citește și De unde vine cuvântul Rusalii şi care e legătura cu RUSALKA şi Rusia. Se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la Paşte

Începutul a avut loc chiar în acea zi a Pogorârii Duhului Sfânt, când, în urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate creştină.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în româneşte, Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor.

Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta de dinaintea Rusaliilor una din zilele de pomenire generală a morţilor.

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor se împart farfurii frumos împodobite, pentru vii.

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh

Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor.

Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor.

În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Rusaliile în credința populară

În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase.

Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească.

Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii

De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta.

În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. 

Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.

Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

În ziua de Rusalii, creștinii ortodocși respectă o mulțime de tradiții, iar printre acestea se numără numitul udatul nevestelor, care se practică în Ardeal. Se spune că acestea trebuie stropite cu apă pentru a fi sănătoase tot restul anului.

Tradiții de Rusalii – Împănatul boului și Udatul nevestelor

O altă tradiție de Rusalii poartă numele de Împănatul boului. Mai mulți credincioși defilează pe ulitele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu mai multe ornamente din flori.

Preotul trebuie să-l sfințească când oamenii ajung în fața bisericii, după care îi va cinsti pe aceștia cu băutură.

Boul va fi eliberat, iar o fată va trebui să-l stăpânească, după care să ocolească masa de trei ori. Potrivit tradiției, tânăra se va căsători anul următor.

În Oltenia, cel mai popular obicei este Dansul Călușarilor, care este considerat a fi un joc tămăduitor, aducător de noroc și de sănătate.

În a doua zi de Rusalii, călușarii, grupați în cete de 7-8, vor porni să colinde din casă în casă, pentru a alunga spiritele rele.

În unele regiuni, oamenii își împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop, pentru ca răul și boala să fie alungate.

Se crede că teiul apără gospodăriile de grindină sau de duhurile rele.

În tradiția populară se spune că ramurile de soc, tei sau mure, folosesc ca leacuri pentru tot restul anului.

Tot de Rusalii, în unele regiuni se dansează „Jocul Căluşarilor”. Astfel, se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.

În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.

Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.

Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

Superstiţii de Rusalii

Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua.

Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele.

De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.

În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi “luat din Rusalii”.

Ce este bine să faci de Rusalii

Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele.

Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele.

În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Rusaliile, zile libere în România şi în alte ţări

Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Se pot recupera în weekend, orele nedormite în timpul săptămânii? Efectele somnului asupra creierului și sănătății

Publicat

Se pot recupera în weekend, orele nedormite în timpul săptămânii? Expertul în somn, profesor de neuroștiință și autor al cărții „De ce dormim?”, dr. Mathew Walker, modul în care somnul este benefic pentru creierul și sănătatea noastră și ce se întâmplă dacă nu dormim suficient.

Un articol din sciencefocus.com, citat de universul.net, arată o serie de efecte neașteptate ale modului în care ne raportăm la somn.

Se pot recupera în weekend, orele nedormite în timpul săptămânii?

Să spunem că te privez de somn timp de 1 noapte (8 ore) în cadrul unui experiment la Centrul de Știință a Somnului Uman.

Apoi îți ofer tot somnul de recuperare pe care-l dorești, în cea de-a doua și chiar cea de-a treia noapte. Chiar dacă vei dormi mai mult în aceste două nopți, nu vei recupera  somnul pierdut.

Recuperezi mai puțin de 50% din somnul celor 8 ore.

În concluzie, vei fi mereu restant. Cu alte cuvinte, nu poți acumula o datorie de somn în timpul unei săptămâni în speranța că vei achita acea datorie în weekend.

Indiferent cât de mult ai încerca, nu poți recupera somnul pierdut. Săptămână după săptămână, datoria de somn se adună precum dobânda la un împrumut neplătit.

De aceea, trebuie să ne gândim la somn ca la cea mai bună poliță de asigurare de viață și de sănătate pe care ne-am dori-o vreodată.

Din fericire, din punctul de vedere al recomandărilor medicale, este o poliță gratis, disponibilă, repetabilă, noapte de noapte.

Somnul este singurul lucru extrem de eficient pe care-l facem zilnic pentru a ne reseta sănătatea, creierul, întreg organismul.

Ce se întâmplă dacă dormi prea puțin?

Somnul puțin poate duce la tensiune mare, atac de cord și/sau atac vascular cerebral. Chiar și o singură oră lipsă din programul de somn poate duce, literalmente, la atac de cord.

Chiar și hormonii au de suferit din lipsa somnului. Bărbații tineri și sănătoși care dorm doar 4 ore pe noapte, timp de 4 nopți, sfârșesc prin a avea un nivel de testosteron echivalent cu cel al unei persoane cu 10 ani mai în vârstă, potrivit unui studiu publicat în 2011.

Cu alte cuvinte, somnul inadecvat, chiar și câteva nopți, va îmbătrâni un om cu peste 10 ani, din punct de vedere hormonal. Se poate vorbi de o situație similară a sănătății reproductive și a profilului hormonal al unei femei, în urma lipsei de somn.

Este o legătură strânsă între sănătatea somnului și sănătatea sistemului imunitar. Oamenii care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt aproape de trei ori mai dispuși unei infecții cu rinoviruși, sau răceală comună.

Sursă: Universul.net

Foto:Image by Free-Photos from Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate