Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

OPINIE: Gabi Pleșa, fii bărbată! Scurtă analiză a începutului de mandat al noului primar din Alba Iulia

Publicat

Orice politician care câștigă alegerile are parte de un capital de încredere inițial, indiferent de ce face sau nu face.

Un fel de perioadă de grație în care i se iartă cam orice prostie sau lipsă de activitate. Cei care l-au votat au înțelegere și simpatie pentru cel în care și-au investit votul și încrederea, cel puțin o perioadă în care îl lasă pe ales să se acomodeze cu noua funcție.

Iar asta funcționează în principal la cei care sunt la primul mandat.

Că așa suntem noi, românii, mai îngăduitori: „hai, măi, ce vrei să facă omul, că abia s-a instalat…stai să-și facă și el echipa…să se învețe cu procedurile, să vădă cum stau treburile”.

Cunoașteți și voi povestea și poate că mulți gândiți la fel.

La Alba Iulia a câștigat Gabi Pleșa pe un val de antipatie față de ce reprezenta oponentul său, Paul Voicu, văzut ca moștenitor al ”eternului” Mircea Hava.

Pleșa a fost varianta mai simpatică, omul bun, împăciuitor, care nu deranja pe nimeni și nu voia să supere pe nimeni.

Exact opusul lui Hava, care devenise în urma nenumăratelor mandate (4 sau 5 ,că nici eu nu mai știu) un baron local pe care Alba Iulia nu-l mai încăpea și care ne sfida din Touaregul cumpărat, sanchi, pentru poliția locală.

Dar, atenție, Gabi Pleșa nu e parașutat la primărie de 7-8 luni! Gabi Pleșa e fostul viceprimar, om de administrație cu ani de experiență în spate.

Deci nu e unul care acum trebuie să învețe drumul spre birou sau cum funcționează primăria.

E om politic de vreo 30 de ani, obișnuit cu manevrele și cu intrigile din administrație. Nimic și nimeni nu ar fi trebuit să îl surprindă sau să îl încurce în administrarea orașului.

Tare mi-e teamă însă că primarul nostru a nimerit sub o pălărie mult prea mare, de data asta.

Altfel nu pot să înțeleg cum este posibil ca niște chestiuni esențiale pentru oraș să nu funcționeaze nici după 8 luni de la preluarea mandatului de primar.

Nu înțeleg de ce avem gunoaie la porți, neridicate cu săptămânile, nu înțeleg de ce avem hectare de spații verzi neîngrijite și nu vedem nimic, dar absolut nimic din strategia și direcția pe care noul primar vrea să o impună orașului.

Problema curățeniei și a spațiilor verzi este exact ca mică infracționalitate: nu e o tragedie neapărat, dar e foarte vizibilă.

Și este o chestiune pe care toți primarii încearcă să o rezolve cât mai repede, pentru că prin asta adună capital electoral cel mai facil.

Imaginea de gospodar nu ți-o faci neapărat cu viziune și planificarea investițiilor pe zeci de ani, ci mult mai simplu, prin administrarea locurilor pe care cetățeanul le vede în fiecare zi.

Nu zic că ăsta e cel mai important lucru pe care ar trebui să îl facă Pleșa neapărat, dar e un punct excelent de plecare.

După care ar trebui să se ocupe cât mai repede de chestiuni importante pentru Alba Iulia, lucruri promise și uitate sau puse deoparte după campania electorală.

Vreau să văd care este strategia economică a noului primar pentru acest oraș.

Ce vrem să facem aici ca să trăim mai bine? Turism, industrie verde, hub IT, centru universitar ? Cum facem asta? Cum atragem investitori?

Încă aștept să văd ștrandul public făcut la locul lui, la Schit, unde este locația perfectă, cu teren suficient și utilități de capacități corespunzătoare. Nu între supermarketuri și blocuri cu 10 etaje.

Mai aștept de asemenea să se facă o dată giratoriul de la Kaufland, să putem ieși ca oamenii din parcarea magazinului, nu să ne rugăm unii de alții pentru prioritate.

Și încă o bandă de circulație pe arteră Alba Iulia – Micești ar fi esențială, pentru că acolo s-a mutat parcă tot parcul auto din Alba și e doar chestiune de luni până când traficul în zonă va îngheța pur și simplu, după ce se vor termină cele câteva blocuri aprobate între case, plus un nou supermarket imens.

 

Și poate se gândește cineva să desființeze mizeriile alea de panouri de plastic murdar, care împiedică vizibilitatea și care sunt cauza a zeci de accidente de circulație pe aceeași arteră Alba – Micești. Acum se poate, pentru că a trecut perioada de garanție.

Și aș mai vrea să văd mișcare în zona spitalului județean unde deja trebuia să se lucreze la noua parcare supraetajată care trebuia făcută în colaborare cu Consiliul Județean Alba.

Ce se întâmplă cu acel proiect? De ce nu mai zice nimeni nimic? La fel cum tot nimic nu se întâmplă încă la cinema Columna.

Cât poate să dureze eliberarea unei autorizații de demolare pe care, tu, primăria Alba Iulia ți-o dai tot ție ??!!

Revenind la titlul parafrazat din Caragiale, am vrut să fie un îndemn pentru actualul primar: domnule Gabi Pleșa, fiți bărbat! Ați câștigat alegerile prin modul dvs de a fi, cumsecade, tolerant și împăciuitor, dar asta nu ține la români.

Noi vrem un primar care să dea cu Polaris de pământ când ne lasă cu gunoaiele la poartă. De un primar care stă călare pe toți operatorii de servicii publice ca să își facă treaba bine, repede și ieftin.

Luați vă rog exemplu de la Rotar de la Blaj sau de la Nistor de la Sebeș. Chiar dacă primului i se spune pe la colțuri „împăratul”, iar al doilea are de furcă mai nou cu viceprimarul Bogdan, în ambele orașe nimeni nu mișcă în front și iarba e tunsă cu forfecuța.

Oamenii și-au făcut propriile servicii de administrare a patrimoniului, și-au cumpărat utilaje și au angajat oameni, pe care îi pot da afară dacă nu își fac treaba.

Va rugăm, puneți-i și dvs la treabă pe directorii mulți și bine plătiți din primărie, oameni cu leafă cât fondul de salarii al unui SRL cu 4-5 angajați.

Că timpul trece. Și nu trece deloc în favoarea dumneavoastră. Dacă nu vă mișcați repede, ăsta va fi primul și ultimul mandat de primar din cariera dvs. politică.

PNL și USR PLUS au făcut front comun la ineficiență în Consiliul local, la Alba Iulia. Din cauza intereselor divergente, în interiorul Alianței ei se sabotează politic dar, în inconștiența lor, nu își dau seama că sabotează orașul.

Și astfel, peste 3 ani, poate o să avem ce n-a avut Alba Iulia în ultimii 25 de ani: primul primar PSD.

Să nu vă mirați dacă o să-l vedeți peste 3 ani primar pe Călin Matieș. Așa cum vine el… pe bicicletă, cu chimeșa populară, cască și vestă de semnalizare verde.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. Dumitru Lucia Elena

  sâmbătă, 05.06.2021 at 13:27

  Slab gospodar, oraș plin de gunoaie, spatii verzi nintretinute, domnii din primărie plătiți pe bani grei din impozitele contribuabililor sa iese în teren.

 2. Ion Ionescu

  sâmbătă, 05.06.2021 at 17:21

  Faptul ca a fost inchis strandul e de bun simt.
  Doar un militant anticrestin isi poate dori strand, adica un loc in care se expun la soare trupuri goale, in care muzica urla nebuneste, unde forfota si galagia, viermuiala si circulatia , sunt lipite de gardul manastirii.
  Cum poti sa mai mergi duminica la sfanta liturghie, sau in timpul saptamanii la celelalte ierurgii, cand muzica si galagia acopera cuvintele rugaciunii slujitorului altarului?
  Sper ca autoritatile, referindu-ma aici la dl. Primar Plesa, care este un bun crestin ortodox, sa nu avizeze niciodata un astfel de loc de recreere pe o locatie total nepotrivita.

 3. pilu

  sâmbătă, 05.06.2021 at 18:39

  D-le Plesa ai dezamagit din start ! Nu am crezut ca in afara de a aduce o firma de audit (KPMG) care sa -ti constate ceea ce ai vrut, adica sa spuna ca mai ai nevoie de angajati, nu vrei sa faci nimic. Am vazut si mai vad, toate dealurile Cetatii cu ierburi de un metru, pe care o firma schioapa si puturoasa o taie din cand in cand, selectiv,iarba o lasa sa putrezeasca, fara a o mai aduna. Ia d-le asistatii sociali si pune-i la treaba. De gunoaie nu mai zic, zic de cinema Columna care zace la fel ca pe vremea lui Stalin, iar d-ta te cramponezi de o demolare pe care tot voi o aprobati. Bine zice unul mai sus, sa vina Calin Maties ! N-am crezut ca nu esti in stare de nimic. Ia exemplul lui Baluta de la S4, ca nu-i greu sa faci daca vrei.

 4. ANONIM

  luni, 07.06.2021 at 14:09

  Nu a dezamagit pe nimeni, Domnu primar Plesa incearca sa faca ce a lasat in urma Hava impreuna cu caracatita lui si voi vreti in nici un an sa le rezolve pe toate, revenitiva oameni buni.

 5. pilu

  luni, 07.06.2021 at 18:23

  Gunoaiele si iarba nu le-au lasat Hava. Si nici iarba taiata, nestransa. Nu stiu la ce te referi cand spui,toate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I acum 12 ani ajung să ia Bac-ul. Restul ajung la muncă necalificată. Analiză ZF

Publicat

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I ia Bac-ul. Restul ajung să facă muncă necalificată în țară şi în străinătate.

Doar 45% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani au luat bacul. Însumate pentru o perioadă de cinci ani, datele arată că, din cei peste un milion de elevi care s-au înscris în clasa I în România în perioada 2006-2010, doar 450.000 au ajuns în clasa a XII-a şi au promovat examenul de bacalaureat, potrivit zf.ro.

Doar în 2022 au absolvit bacalaureatul circa 91.000 de elevi, însă în anul şcolar 2009/2010, când ei erau în clasa I, numărul total de elevi înscrişi la clasa I era de peste 200.000 de copii, de peste două ori mai mare.

Potrivit zf.ro, cauza este reprezentată de 30 de ani de subfinanţare a sistemului de învăţământ, atât la nivelul salariilor profesorilor, cât şi la nivelul infrastructurii şcolare.

Un profesor cu studii superioare, ca debutant, câştigă 2.500 de lei net pe lună, cât un angajat de la Lidl, pe când un medic rezident câştigă 5-6.000 de lei net, iar un ofiţer de poliţie debutant câştigă 7- 8.000 de lei net, mai scrie sursa citată.

Degradarea competenţei corpului profesoral s-a produs din cauza salariilor mici şi neglijarea investiţiilor în infrastructura şcolară.

În acest context, cei care nu iau Bacalaureatul ajung să lucreze ca spălători de mașini, chelneri sau casieri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fenomen spectaculos pe cer în iulie: Cometa uriașă K2 trece pe lângă Pământ. Când va putea fi observată

Publicat

O cometă observată pentru prima dată în urmă cu 5 ani trece în luna iulie pe lângă Pământ. Este vorba de cometa K2, un corp ceresc foarte important pentru astronomii din lume. Fenomenul este așteptat de astronomi, cometa fiind una dintre cele mai mari descoperite până acum.

Cometa, pe numele ei complet,  C/2017 K2 (PANSTARRS) sau pe scurt – K2, a fost considerată cea mai îndepărtată cometă activă reperată vreodată, atunci când a fost descoperită.

Anul trecut a pierdut acest titlu în fața  alte noi comete uriașe descoperite:  Bernardinelli-Bernstein.

Cometa a început să scuipe gaz și praf în Sistemul Solar îndepărtat, iar acum corpul înghețat se apropie în sfârșit de Pământ.

Momentul de maximă apropiere de Terra va fi pe 14 iulie, iar cel mai aproape de Soare va fi pe 19 decembrie.

Cometa poate fi observată cu ajutorului unor telescoape obișnuite, consideră specialiștii de la EarthSky.

„Ar trebui să se lumineze până la magnitudinea 8 sau chiar 7, încă prea slabă pentru ochiul liber”, afirmă specialiștii.

Cu cât cerul va fi mai întunecat, cu atât contrastul va fi mai bun pentru observarea cometei.

Astronomii așteaptă cu nerăbdare, pentru că pe măsură ce cometa se apropie de noi, observatoarele profesioniste ar putea fi capabile să își dea seama cât de mare este dimensiunea ei și, mai ales, nucleul său.

Coada uriașă a cometei K2 a impresionat astronomii

Cometa K2 este masivă, cu o coadă de peste 130.000 km, de zece ori mai mare ca diametrul Pământului și cel puțin la fel de mare ca diametrul planetei gigant Jupiter.

Primele observații ale Telescopului Canada-Franța-Hawaii au arătat că nucleul lui K2 ar putea avea o lățime cuprinsă între 30 și 160 de kilometri.

Observațiile Telescopului Spațial Hubble au estimat că ar putea avea cel mult 18 km.

În 2017, imaginile Hubble au ajutat oamenii de știință să concluzioneze că atmosfera cometei include probabil oxigen, azot, dioxid de carbon și monoxid de carbon, toate transformându-se din solide în gaz pe măsură ce cometa s-a încălzit, scrie și Space.

K2 este cel mai probabil activă din 2013, poate și mai devreme, când se afla între orbitele lui Uranus și Neptun, a precizat NASA la vremea respectivă.

Astronomii au estimat că spectaculoasa cometă a călătorit timp de 3 milioane de ani din Norul Oort. În iulie 2022, se va afla la 277 milioane de km distanță de Pământ.

Cometa poate fi observată cu ajutorul unui telescop de mici dimensiuni, în emisfera nordică și va rămâne vizibilă până în luna septembrie, când va putea fi observată din emisfera sudică.

sursa foto: Earthsky.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Taxe și impozite mai mari pentru cei care vând sau cumpără locuințe. Calculele scumpirilor preconizate pe piața imobiliară

Publicat

blocuri apartamente 2

Regulile de pe piața imobiliară vor fi schimbate din nou. De anul viitor, taxele și impozitele pentru cei care vând sau cumpără locuințe ar putea fi mai mari.

Potrivit modificărilor de Cod Fiscal vizate de Coaliție, varianta luată în calcul de Guvern este de eliminare a scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea unui imobil.

Planurile sunt de trecere la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai nouă de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

Impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă între persoana fizică și persoană juridică. Va fi clasificare pe rezidenţiale (impozit de 0,1-0,2%) şi nerezidențial, 1 – 1,3%.

Pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei.

”Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%.

Cât de mulţi bani se vor strange (la buget – n.r.), aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, spune Adrian Benţa, analist fiscal, potrivit observatornews.ro.

Antreprenorii în imobiliare dau exemple de calcul:

”În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, spune Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Avioane de mari dimensiuni, la joasă altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia

Publicat

Avioane de mari dimensiuni au fost observate la mică altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia. Imagini au fost transmise de un cititor Alba24.

Acesta a precizat că avioanele au fost văzute în zona Ciugud, lângă Alba Iulia.

Luni după-amiaza, Forţele Aeriene israeliene au anunţat că efectuează exerciţii militare pe teritoriul României, pentru optimizarea misiunilor de transport aerian în special la altitudini joase şi pe timp de noapte.

Forţele Aeriene israeliene au anunţat că mai multe aeronave au fost trimise în România pentru exerciţiul denumit „Cer Albastru” („Blue Sky”). La exerciţiu participă avioane militare de transport C-130 şi C-130J ale escadrilelor 131 şi 103, de la Baza aeriană Nevatim, situată în apropierea oraşului Beersheba, conform unui comunicat al Forţelor Aeriene israeliene, potrivit Mediafax.

În cadrul exerciţiului din România, piloţii israelieni vor efectua zboruri la joasă altitudine în zone cu care nu sunt familiarizaţi şi vor simula aterizări „în diverse scenarii”. Exerciţiul era planificat de mult timp.

„Antrenamentele în România reprezintă o oportunitate de a ne provoca pe noi înşine, de a ne îmbunătăţi abilităţile şi a deveni mai puternici dincolo de frontierele Israelului”, a declarat, conform cotidianului The Times of Israel, generalul de brigadă Gilad Keinan, comandantul Bazei aeriene israeliene Nevatim.

„Este un exerciţiu important şi semnificativ pentru capabilităţile de transport aerian greu şi pentru Forţele Aeriene israeliene, pentru a consolida capabilităţile aeriene şi competenţele personalului”, a subliniat oficialul militar israelian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax