Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Opoziţia din Alba critică vânzarea Cupru Min: „Am predat cu foarte multă uşurinţă o rezervă strategică a României”

Publicat

Purtătorul de cuvânt al PNL Alba, Angelica Mocan, a vorbit vineri, în conferinţă de presă, despre privatizarea SC „Cupru Min”, ca despre o afacere nereuşită din punctul de vedere al valorificării resurselor strategice ale României şi al modului în care este afectată economia judeţului Alba. Potrivit acesteia, preţul pentru care a fost preluată societatea este mult prea mic în raport cu valoarea zăcământului de cupru, la fel ca redevenţa României.

„Am predat cu foarte multă uşurinţă, pe baza unei analize costuri-cheltuieli, în opinia noastră, superficială, o rezervă strategică de cupru, în condiţiile în care, pe piaţa internaţională, preţul cuprului este în creştere şi statul ar fi putut să-şi valorifice mult mai bine aceste resurse”. Aceasta este părerea reprezentanţilor PNL Alba despre afacerea încheiată cu „Roman Copper Corp”, firma canadiană care a preluat „Cupru Min” SA.

Una dintre problemele privatizării „Cupru Min” este, din punctul de vedere al liberalilor, faptul că preţul de licitaţie a fost stabilit în funcţie de la valoarea activelor societăţii şi nu a fost luată în considerare valoarea zăcământului de cupru.

Angelica Mocan a enumerat câteva date tehnice ale situaţiei de la Roşia Poieni: zăcământul conţine aproape 800 milioane de tone minereu, din care se pot extrage 2 milioane de tone de cupru şi care, la cotaţia actuală de pe piaţa internaţională, respectiv 8.500 de dolari/tonă, conduce la o valoare totală de 17 miliarde de dolari.

„Firma a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min la preţul de 200,77 milioane euro şi exploatează o rezervă cupriferă de 17 miliarde de dolari, în condiţiile în care nu datorează statului român decât o redevenţă de 4% din valoarea declarată ca fiind exploatată”, a adăugat Angelica Mocan.

Potrivit Legii Minelor, deţinând licenţa de exploatare, compania poate să exploateze orice alt minereu descoperit, în perioada pentru care deţine licenţa, adică până în anul 2019.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Inq

    vineri, 06.04.2012 at 21:23

    Ce bunaciune era odata Angelica Mocan…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax