Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Opt case tradiționale din satul Colțești, comuna Rimetea, vor fi renovate cu bani din PNRR. Licitația a fost lansată

Publicat

Opt case cu arhitectură tradițională, situate în satul Colțești din comuna Rimetea, vor fi renovate și reabilitate cu bani din PNRR. 

Primăria Rimetea a lansat miercuri, 14 iunie, în SEAP, o licitație pentru execuția lucrărilor de renovare a opt case situate în satul Colțești, în cadrul proiectului „Creșterea atractivității comunei Rimetea prin valorificarea arhitecturii tradiționale”.

Valoarea totală a contractului este estimată la 2.035.678,56 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR.

Potrivit documentației, prin lucrările propuse a se executa nu se vor aduce modificări de structură sau formă, vor fi păstrate dimensiunile obiectivelor așa cum se găsesc la predarea amplasamentelor, păstrându-se materialele locale folosite la realizarea caselor și tehnicile tradiționale specifice zonei.

Cu excepția zonei centrale, casele din Colțești erau în general netencuite și cu dimensiuni mai reduse în comparație cu localitatea Rimetea. Această particularitate a fost păstrată în mai multe situații în cazul imobilelor realizate recent, respectiv în secolul XX.

Din punct de vedere constructiv întâlnim case cu cuptor cu urechi în tindă (sec. XVIII-XIX), case cu pereți din bârne de lemn (sec. XVIII-XIX) și case cu bucătărie (sec. XX).

În general, după 1870 sunt edificate case cu pereți de piatră având fațadele tencuite și ornamentate cu stucaturi în stil eclectic, cu acoperiș în două ape, cu fronton teșit și învelitoare din șindrilă și țiglă.

Prin această investiție se dorește păstrarea elementelor de arhitectură vernaculară, iar în cazul imobilelor unde acestea existau și sunt semne în acest sens, se dorește reconstrucția lor cu materiale locale tradiționale. Aceste materiale sunt preponderent: piatră, lemn, var, nisip, cărămidă tradițională.

Locația celor opt case care vor fi renovate:

  • sat Colțești, nr. 51
  • sat Colțești, nr. 56
  • sat Colțești, nr 63
  • sat Colțești, nr. 64
  • sat Colțești, nr. 67
  • sat Colțești, nr. 177
  • sat Colțești, nr. 186
  • sat Colțești, nr. 221

Proprietarii imobilelor sunt atât persoane fizice cât și Parohii (Parohia Unitariană Colțești, Parohia Reformată Colțești, Biserica Penticostală Maghiară).

În majoritatea cazurilor, la cele opt imobile vor fi lucrări de reparații, lucrări de reabilitare respectând aceeași formă și structură a arhitecturii inițiale, respectiv tencuiri, reparații învelitoare fără modificarea structurii șarpantei, respectând dimensiunile actuale, esențele de lemn existente și rețetarul materialelor cu care au fost tencuite casele, modelul de gard și poartă specific zonei.

Porțile vor fi reabilitate pe stilul porților tradiționale, din lemn sculptat.

„Reabilitarea celor opt case tradiționale din satul Colțești, în timp va aduce beneficii majore dezvoltării turismului rural din zonă, mai ales că localitatea Rimetea, sat aparținător comunei, deja este recunoscută și este valorificat patrimoniul vernacular, aducând an de an mii de turiști în zonă”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax