Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

OPT noi decese cauzate de virusul gripal, confirmate de la începutul săptămânii. Măsuri dispuse de minister

Publicat


Vaccin, gripa

Încă patru decese cauzate de virusul gripal au fost confirmate marţi, în ţară. Alte patru au fost raportate luni, 12 februarie. Până acum, 26 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza gripei. Cele mai recente cazuri au fost confirmate în Mureş, Bihor, Ilfov şi Iaşi, fiind vorba de persoane de vârsta a treia.

Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea.

Şi farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.

Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.

Situaţia deceselor confirmate în 13 februarie, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică:

– femeie, 63 de ani, judeţul Mureş; confirmată cu virus gripal tip B, fără condiţii medicale preexistente cunoscute şi nevaccinată antigripal (data deces, 12 februarie)

– bărbat, 77 de ani, judeţul Bihor; confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal (data deces 10 februarie)

– bărbat, 72 de ani, judeţul Ilfov; confirmat cu virus gripal tip B, cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal (data deces, 2 februarie)

– femeie, 72 de ani, judeţul Iaşi; confirmată cu virus gripal tip B, cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinata antigripal (data deces 7 februarie)

În 12 februarie, au fost confirmate alte patru cazuri:

– femeie, 65 de ani, judeţul Călăraşi; confirmată cu virus gripal tip B, cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinată antigripal

– bărbat, 48 de ani, judeţul Iaşi, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal

– femeie, 63 de ani, judeţul Arad; confirmată cu virus gripal tip B, cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinată antigripal

– bărbat, 67 de ani, judeţul Bihor, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinat antigripal.

De la începutul lunii februarie, au mai fost confirmate şi alte cazuri de deces din cauza gripei: o femeie de 60 de ani, judeţul Galaţi (confirmată cu virus gripal tip B, avea condiţii medicale preexistente şi nevaccinată împotriva gripei), o femeie de 78 de ani, din Bucureşti, confirmată cu virus gripal tip A, o fetiţă de 8 ani din Neamţ, un bărbat în vârstă de 66 de ani din judeţul Bihor, doi bărbaţi în vârstă de 40, respectiv 50 de ani din judeţul Mureş, doi bărbaţi de 62, respectiv 73 de ani şi o femeie de 66 de ani din judeţul Iaşi, un bărbat în vârstă de 78 ani din Dâmboviţa. Toţi aveau şi alte afecţiuni şi erau nevaccinaţi antigripal. Alte decese au fost confirmate la Cluj (femeie, 75 de ani), Harghita (femeie, 67 de ani), Hunedoara (bărbat, 62 de ani), Maramureş (fetiţă în vârstă de 4 ani, fără condiţii medicale preexistente cunoscute, nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09)

În săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie la nivel naţional s-au înregistrat 543 de cazuri de gripă, comparativ cu 252 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă, IACRS şi pneumonii) a fost de 108.240, cu 12,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a anului 2017 (96.424) şi cu 23,7% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (87492).

În prioada 29 ianuarie – 4 februarie, s-au înregistrat 33 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 20 mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu 18 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

În ceea ce priveşte judeţul Alba, de la începutul anului până la sfârşitul lunii ianuarie au fost înregistrate 824 de cazuri de pneumonii și 4.647 de cazuri de IACRS – infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar în ultimele săptămâni numărul acestora a fost în creștere. Nu au fost însă şi cazuri de gripă (îmbolnăviri sau decese).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Temperaturi maxime de 17 grade Celsius și câteva ploi. Prognoza meteo pe zile, 18-24 noiembrie

Publicat

soare

Vremea va fi în continuare caldă pentru această perioadă, săptămâna viitoare. Se anunță temperaturi maxime de 17 grade Celsius, cu soare și nori, dar și câteva ploi. La munte, maximele vor fi de 8 grade la Oașa și 12 grade la Arieșeni. Va fi mai frig spre sfârșitul săptămânii, când pe timp de noapte vor […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate