Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Orban: Nu vor fi deschise restaurantele și barurile din 15 mai. Vela: Se va putea merge în drumeție la munte

Publicat

Premierul Ludovic Orban a făcut declarații, luni seara, despre variantele avute în vedere din 15 mai. Potrivit acestuia, nu vor fi redeschise restaurantele și barurile, dar va fi reluată activitatea în hoteluri. Ministrul Marcel Vela a spus că se va putea merge la munte în drumeții.

”Ne propunem ca după 15 mai să eliminăm restricțiile gradual. Sigur, având la bază criteriul riscului epidemiologic. Evaluarea de risc epidemiologic este făcută de specialiști și stă la baza deciziilor privind restricțiile. Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta 15 zile să vedem efectele, să vedem în ce măsură afectează răspândirea virusului”, a declarat Orban.

Premierul a spus că orice fel de ridicare a restricțiilor trebuie însoțită de reguli elaborate de Institutul de Sănătate Publică, indiferent că e vorba de activități comerciale sau de saloane de înfrumusețare.

”Vom impune reguli și pentru transportul public, și pentru activitatea în birouri, în instituții publice și companii”, a mai spus premierul.

Orban a spus că nu vor fi deschise restaurantele, mall-urile, cafenelele și barurile din 15 mai. ”Probabil va mai trece până să putem mânca la restaurant”, a spus acesta.

”După 15 mai, nu se vor deschide cafenelele, barurile și restaurantele nici în spații deschise, nici în spații închise. Nu excludem să le redeschidem din 1/15 iuie pe cele din spații deschise”, a mai spus premierul.

Însă vor fi deschise hotelurile.

”Vom deschide comerțul, cu excepția mall-urilor. Oamenii vor să cumpere, va fi un stimulent pentru creșterea producției în unele ramuri. Redeschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice. Și hotelurile vor fi deschise după 15 mai”, potrivit lui Orban.

Se va putea circula în afara localităților, pentru motive ca interes de serviciu, vizite la rude sau activități agricole. De asemenea, cel mai probabil, se va putea merge la munte, în drumeții.

”Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite motive: la serviciu, la rude. Dar înseamnă că dacă dăm drumul la anumite activități, se vor putea duce și la munte. Va exista o anumită relaxare și în privința deplasărilor”, a spus Orban.

Și ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus, luni, că din 15 mai românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte pentru drumeții sau alpinism.

„Activitățile sportive individuale sunt cele care țin de activități gen drumeții, alte activități gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteți pleca la Sinaia să faceți alpinism sau drumeție”, a răspuns ministrul Vela.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că din 14 mai se va renunța la starea de urgență, iar din 15 mai se va intra în stare de alertă. Se va putea circula în interiorul localităților fără a fi necesare declarațiile pe proprie răspundere, se vor redeschide saloanele de îngrijire personală (coafură, frizerie etc) și cabinetele stomatologice, dar și muzeele, însă în condiții speciale de distanțare și igienă (măști de protecție).

De asemenea, se va putea ieși și din afara localității, în anumite condiții, de exemplu în interes de serviciu, pentru probleme medicale sau pentru sport individual (de ex: cu bicicleta).

Rămâne interdicția că întâlnirile sunt interzise pentru mai mult de 3 persoane.

surse: hotnews.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax