Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordin ANPC: Din 15 ianuarie 2014 produsele de panificație nu mai au voie să conțină coloranți

Publicat

Din 15 ianuarie, pâinea, precum și alte produse de panificație vor putea avea orice cantitate dorește operatorul economic, dar nu vor mai conține coloranți, ca urmare a unui ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), publicat recent în Monitorul Oficial.

De asemenea, conform noilor reguli, produsele de panificatie nu mai pot conține coloranți, cu exceptia E 150 a-d, caramelul, cel mai utilizat colorant în industria alimentară.

Ordinul Autorității Naționale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condițiilor pe care trebuie sa le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificatie pe teritoriul Romaniei a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmând să intre în vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care este valabil din 16 septembrie 2011, se abrogă. Acest act normativ stabilea că, începând din 16 septembrie 2011, pâinea trebuie să aibă o cantitate netă de minimum 300 de grame, iar specialitățile de panificație trebuie să aibă o cantitate netă de 150 de grame.

Noile reglementări din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevăd ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificație pot avea orice gramaj.

Produsele de panificație nu mai pot conține coloranți

Conform recentului ordin, produsul de panificatie este cel obtinut prin frământarea, fermentarea şi coacerea în condiţii adecvate a diferitelor sortimente de făină, utilizate singure ori în amestec, cu apă potabilă, drojdie şi/sau culturi acidolactice, cu ori fără sare iodată, cu sau fără enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fără alte adaosuri. Excepţie de la această definiţie fac produsele de panificaţie cu umpluturi.

Potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013  produsele de panificaţie sunt pâinea, cornurile, chiflele, batoanele, minibaghetele, franzeluţele, împletiturile etc.

De la 15 ianuarie 2014, aditivii alimentari şi auxiliari tehnologici folosiţi, precum si enzima alimentară utilizată pentru produsele de panificaţie trebuie să îndeplineasca prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax