Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ordin de chemare a rezerviștilor din două județe. Criteriile de convocare explicate de un oficial MApN

Publicat

Ministerul Apărării Naționale (MApN) explică criteriile prin care se poate emit ordine de chemare a rezerviștilor. Precizările au fost făcute în contextul în care astfel de ordine au fost emise în două județe din vestul țării. 

Întrebat pe ce criterii concrete se emit aceste ordine, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a declarat pentru Antena 3 CNN:

„Conform legislației în vigoare din 2006-446 rezerva de mobilizare a Armatei României cuprinde rezerva operațională și rezerva generală. În cadrul rezervei operaționale sunt rezerviștii cu pregătire militară care sunt cuprinși în statele de organizare ale unităților și în planurile de mobilizare ale unităților.

Deci nu oricine poate să facă obiectul unei astfel de convocări. Dintre aceștia, care sunt prinși în rezerva operațională, nu toți fac obiectul verificării anuale, ci doar aceia care sunt care au o anumită mutare pe funcție, o anumită migrație pe funcții ca urmare a dinamicii naturale a rezervei Armatei României”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN.

Mobilizare, doar pentru oameni cu pregătire militară

Constantin Spînu spune că în evidențele de mobilizare sunt doar oameni care au pregătire militară.

”Fie cei care au făcut stagiul militar obligatoriu armata obligatorie care a fost suspendată în 2007 sau cei care au urmat o carieră profesionistă, au trecut în rezervă și rămân în planurile de mobilizare până la o anumită vârstă, soldații și gradații până la 55 de ani, iar cadrele militare pe clase până la maximum 63 de ani, după care sunt scoși din rezerva de mobilizare, sunt trecuți prin retragere și nu mai fac obiectul unor astfel de convocări.

Avem o evidență a tuturor rezerviștilor care au pregătire militară și sunt cuprinși în planurile de mobilizare, evident pe adresele din țară.

Legislația  prevede și aceste situații în cazul în care, într-o situație ipotetică ar fi nevoie, și prin decret și hotărârea Parlamentului se poate trece de la starea de pace la una dintre cele trei stări de mobilizare, de asediu sau de război, atunci se declanșează niște operațiuni prevăzute foarte clar în lege, se emit ordinele.

Pentru asta se fac exercițiile. Anul anii trecuți s-au făcut evaluări în urma desfășurării unor astfel de exerciții. Lecțiile au fost integrate în procedurile noastre”, a precizat oficialul MApN.

Cum se desfășoară activitățile

Potrivit sursei citate, ordinele de chemare au fost pentru rezerviști din Timiș și Caraș-Severin.

”Sunt bărbați rezerviști din evidențele noastre de mobilizare, din județul Timiș și din județul Caraș-Severin. În fiecare an avem două exerciții cuprinse în planul de antrenament. Ultima ediție a planului privind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare a fost aprobat în CSAT în anul 2021.

(…) în 2021 am avut două județe Bihor și Sălaj, în 2022 Dolj și Vâlcea. Anul acesta suntem prezenți în Timiș și în Caraș-Severin. Sunt exerciții periodice, se desfășoară anual, în diferite perioade”, a spus Spînu.

În funcție de conținutul ordinului de chemare, aceștia se prezintă la unitate, parcurg un flux de verificare a documentelor și de echipare cu uniforma și armamentul individual.

Unii dintre ei vor executa trageri în poligon, li se vor reaminti principalele reguli, vor fi câteva prezentări și ateliere pentru reîmprospătare a cunoștințelor. Alții participă doar la ședințe în unitate sau ateliere pentru revizuirea cunoștințelor, potrivit specializării fiecăruia.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dsop

    marți, 25.04.2023 at 12:44

    Cine dracu merge sa lupte pentru ei ?
    Pai e democratie sau dictatura? Cu ce drept ma obliga sa merg undeva?
    Sa se spele pe cap si sa se descurce singuri ca singuri au decis si singuri au vandut tara.
    Traiesc ca parazitii pe spatele nostru…. platesc impozit pe o cladire cumparat prin banca … platesc taxe la taxe si impozite la impozite . Eu unul sunt satul de mizeria in care suntem.
    Sa mearga politicienii la razboaie sau ce mama dracu vor sa faca, ca eu nu am de gand.
    Fac inevestitii …. angajez oameni … platesc la stat …. mai platesc odata la stat…nu ma ajuta nimeni cu nimic si voi ?

    Stiti ceva ? Hai ca nu e nimeni prostul vostru

  2. F.

    marți, 25.04.2023 at 13:16

    Sigur. Sa mearga la razboi toti politicienii. Nu mai e nimeni prost. Nu mai avem ce apara, din pacate, ca au vandut tot ticalosii.

  3. goarna

    vineri, 26.01.2024 at 01:08

    nici cu fortza nu mergem! e o tara de rahat sa o ieie ungurii sau rusii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax