Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanța de înființare a Poliției Animalelor ar putea fi neconstituțională. Încalcă mai multe drepturi prevăzute de Constituție

Publicat

Ordonanța de Urgență care prevede înființarea Poliției Animalelor ar putea fi neconstituțională pentru că creează cadrul unor posibile abuzuri. Este vorba despre posibilitatea efectuării unor percheziţii la domiciile proprietarilor de animale, fără aprobarea unui judecător. Aceste prevederi încalcă tocmai drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului (art. 27).

Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor, care va avea structuri în toate judeţele şi va funcţiona cu 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari şi care va fi dotată la cel mai înalt nivel, pentru a putea interveni de urgenţă în salvarea animalelor. Cel puţin asta susţine ministrul Afacerilor Interne. Doar că actul normativ are mari probleme în domeniul respectării prevederilor constituţionale.

Ordonanţa de urgenţă prevede posibilitatea emiterii de către poliţist a unui ordin de preluare a animalelor abuzate de la proprietari, dar şi posibilitatea efectuării unor percheziţii la domiciile proprietarilor de animale, fără aprobarea unui judecător. Aceste prevederi încalcă tocmai drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului (art. 27).

Eventuala neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă poate fi constatată prin sesizarea CCR de către Avocatul Poporului sau de parlamentari, odată cu adoptarea legii de aprobare.

Mai grav, neconstituţionalitatea ar putea fi invocată de persoane care abuzează animalele şi care au fost sancţionate, cu riscul evident ca asemenea fapte să rămână nepedepsite.

Astfel, înfiinţarea poliţiei animalelor se poate face doar prin lege organică. În acest domeniu există deja o bogată jurisprudenţă a Curţii Constituţionale.

Sursă: Stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 20.10.2020 at 16:35

    Dar in SUA cum este ? Nu putea fi si la noi asa ? Iar ne place sa taraganam lucrurile . Ne facem ca vrem, dar dupa abandonam miseleste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax