Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ordonanța de urgență care permite împușcarea urșilor. Ce conține documentul care intră luni în avizare interministerială


Publicat

Ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi intră luni în procedura de avizare interministerială.

După această procedură va trebui adoptată hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate cu două elemente noi.

Anunțul a fost făcut sâmbătă la Digi24 de ministrul mediului, Tanczos Barna care a explicat că acel tabel în care se descrie modalitatea de intervenție în cazurile de forță majoră, în situații de urgență, trebuie completat cu definirea a ceea ce înseamnă „atacul de carnivor mare”.

În momentul de față în legislație nu există o descriere foarte exactă a acestor situații.

„Vom propune ulterior ordonanței de urgență această modificare și vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, vom defini riscurile.

Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc – normal, redus, mediu sau mare.

Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare.

Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a detaliat ministrul.

El a repetat că intervenția trebuie să fie graduală, iar ordonanța de urgență va propune exact acest lucru.

Etapele intervențiilor: Urșii care nu se sperie de om vor fi împușcați

 • Prima intervenție:  gonirea, alungarea animalului sălbatic, este prima intervenție
 • Următoarea etapă: tranchilizarea și relocarea, acolo unde acest lucru este posibil – pentru că trebuie să te apropii la 30 – 50 de metri de animalul sălbatic ca să poți să-l tranchilizezi, a precizat Tanczos Barna.
 • A treia etapă: „În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care – vă citesc, că am textul în față – se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge – în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a spus ministrul.

Cine va face extragerea ursului

Va fi interzis ca această extragere să se facă de către altcineva decât personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului de fond cinegetic.

„Niciun străin, nimeni din afara țării, niciun vânător de trofee nu poate să facă parte din această echipă de intervenție rapidă”, a dat asigurări Tanczos Barna.

Hrănirea urșilor, interzisă în zonele apropiate de localități

„Ceea ce propunem noi este o soluție de moment pentru zona locuită.

Pentru zonele adiacente, trebuie să interzicem hrănirea urșilor în zonele apropiate de localități, indiferent dacă această hrănire se face cu scop turistic, dacă se face din iresponsabilitatea turiștilor sau a celor care vin cu mașina și se opresc la marginea drumului și hrănesc ursul.

Este inadmisibil să creadă cineva că aceste animale sălbatice trebuiesc urbanizate sau domesticite.

Ele reprezintă un pericol real.

Nu se pot compara cu cățelul sau alte animale domestice. Rămân animale sălbatice. Sunt imprevizibile și pot ataca din diverse motive”, a avertizat ministrul mediului.

Pe de altă parte, ministrul recunoaște că aceste întâlniri cu ursul sunt aproape inevitabile.

„Populația de urs este în continuă creștere se apropie din ce în ce mai mult de zonele locuite și numărul alarmant de apeluri la 112 dovedește faptul că întâlnirile dintre urs și om au crescut de cel puțin 10 ori în ultimii 4-5 ani.

Este un pericol iminent, un pericol care, din păcate, este din ce în ce mai mare în zona locuită.

Nu vorbim de toată țara, vorbim de câteva județe care sunt afectate în mod semnificativ, dar numărul acestor județe crește și acest lucru poate fi demonstrat de numărul din ce în ce mai mare de daune care se anunță la nivelul unor județe unde nu au existat asemenea probleme acum câțiva ani, se poate demonstra și prin numărul de apeluri la 112”, a subliniat Tanczos Barna.

Tanczos Barna: Viața umană trebuie apărată

Comentând noul caz, de sâmbătă, al unui bărbat atacat de urs în județul Harghita, ministrul mediului a spus că tocmai de aceea ministerul pe care îl conduce propune o intervenție rapidă din partea autorităților și modificarea legislației în situații de genul acesta.

„Este absolut nevoie de intervenții prompte și rapide ale autorităților pentru a salva viețile oamenilor.

Este inadmisibil ca în situații de criză, de forță majoră, în care viața omului este în pericol, să nu avem o soluție imediată, promptă, o echipă a Jandarmeriei, alături de autoritatea locală, alături de medicul veterinar, care să poată să facă tranchilizarea, dacă este nevoie, alături de un vânător, care să extragă exemplarul periculos.

Subliniez încă o dată, vorbim strict de intervenție în zonă locuită, acolo unde aceste echipe de intervenție rapidă vor veni să apere viața umană”, a punctat Tanczos Barna.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Radu

  luni, 05.07.2021 at 02:03

  Nu sunt de acord cu împușcarea urșilor! Pădurile, domeniul lor, au fost invadate de construcții/gospodării, iar cei de la Ocolul Silvic nu le mai asigură hrană suficientă animalelor (urși, căprioare,…) care să compenseze traiul lor într-un spațiu limitat de pădure. Devin agresivi și umblă (deranjează) după hrană pt.că le este foame. Ne-au fost jefuite pădurile, lemnul, acum se vor animalele nevinovate. Analizați substratul intereselor și NU aprobați acest proiect criminal!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Scandal pe terenul de fotbal din Roșia Montană: Un bărbat înarmat cu un cuțit și-a amenințat cu moartea iubita și un consătean

Publicat

cutit, briceag, atac

Un bărbat din Dăroaia a fost reținut de polițiștii din Abrud, după ce marți, 27 iulie, în timp ce avea un cuțit în mână și-a amenințat iubita dar și pe un consătean cu moartea. Toată scena s-a petrecut pe terenul de fotbal din comuna Roșia Montană, în jurul orei 17.30. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 27 iulie 2021, în jurul orei 17.30, în urma unui apel, prin 112, polițiștii din Abrud au intervenit la o locuință modulară, amplasată pe terenul de fotbal din comuna Roșia Montană, pentru persoanele afectate de inundaţii, unde au fost semnalate fapte de ameninţare şi tubulare a ordinii publice.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că, un bărbat de 40 de ani, din localitatea Dăroaia, având un briceag în mână, i-ar fi amenințat, cu moartea, pe concubina sa, o femeie de 38 de ani, din Dăroia şi pe un tânăr, de 28 de ani, consătean de-al lui, tulburând ordinea şi liniştea publică.

Față de bărbat, polițiștii au întocmit dosar penal, pentru ameninţare şi tulburarea ordinii publice și au luat măsura reținerii, pentru de 24 de ore.

În cursul zilei de azi, 28 iulie, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Modificări la Codul Penal: Sunt vizați funcționarii publici. Infractorii pot deveni martori. Pedepse mai mari pe Codul Rutier

Publicat

mascati, politie

Ministerul Justiţiei a lansat, marţi, în dezbatere publică proiectul de lege de modificare a Codului penal, după ce mai multe articole au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României.

Modificările aduc pedepse cu închisoarea în anumite situații în care până acum erau prevăzute măsuri educative, dar vizează și funcționarii publici.

Dacă nu aplică legea și aduc atingere drepturilor legitime ale unor persoane fizice sau juridice, aceștia riscă închisoarea între 2 și 7 ani.

De asemenea, printre o altă modificare a legii, un infractor poate deveni martor în timpul procesului și poate beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei. 

Infracțiunile rutiere vor fi și ele taxate mult mai dur, în multe cazuri chiar cu închisoarea.

Toate detaliile, mai jos.

Propuneri de modificare a Codului penal:

* La articolul 35, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni”.

* La articolul 129 alin. (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„b) dacă măsura educativă este privativă de libertate, iar pedeapsa este închisoarea, se aplică pedeapsa închisorii, care se majorează cu o durată egală cu cel puţin o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârşirii infracţiunii comise după majorat.

Pedeapsa astfel obţinută nu poate depăşi durata pedepsei rezultante aplicabile potrivit art. 39 alin. (1) lit. b) dacă ambele infracţiuni ar fi fost comise după majorat”.

* La articolul 155, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

Funcționarii publici

* La articolul 297, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei asemenea dispoziţii legale, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică„.

* Articolul 298 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 298. Neglijenţa în serviciu – Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei asemenea dispoziţii legale şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă„.

Mașini neînmatriculate / neînregistrate

* La articolul 334, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (…)

(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase ori a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă„.

Consumul de alcool

* După articolul 336 se introduce un nou articol, articolul 336 (1), cu următorul cuprins: „Art. 336 (1). Consumul de alcool sau de alte substanţe ulterior producerii unui accident de circulaţie.

 • 1) Fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanţe psihoactive, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
 • (2) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
 • (3) Nu constituie infracţiune consumul de substanţe psihoactive, după producerea accidentului de circulaţie şi până la recoltarea probelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto”.

Modificări propuse la Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor:

Un infractor poate deveni martor în timpul procesului și poate beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei.

* Articolul 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor se modifica şi va avea următorul cuprins:

„Art. 19. Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, şi care a comis o infracţiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2 lit. h) beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Modificări propuse la Legea nr.187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal:

* La articolul 3, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

„(3) Dispoziţiile art. 4 din Codul penal sunt aplicabile şi atunci când, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale sau a unei decizii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dezlegarea unei chestiuni de drept sau în soluţionarea unui recurs în interesul legii, o faptă determinată nu mai întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni sau forma de vinovăţie cerută de aceasta”.

* Articolul 238 se abrogă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș – Deva – Nădlac. Tronsoanele pe care se fac lucrări de reparații

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că astăzi, 28 iulie, se efectuează lucrări la partea carosabilă pe autostrăzile A1 Sibiu-Deva și A1 Deva-Nădlac, care impun restricții de trafic.

– pe sensul către Deva al autostrăzii A1 Sibiu (Sebeș) -Deva, la kilometrul 389+850 de metri, pe raza localității Ilia, județul Hunedoara, traficul este restricționat pe a doua bandă pentru înlocuirea parapetului median, până la ora 16:00;

– pe sensul către Nădlac al autostrăzii A1 Deva-Nădlac, între kilometrii 443+600 de metri – 444+800 de metri, pe raza localității Traian Vuia, județul Timiș, circulația este oprită pe prima bandă, până la ora 14.30, pentru lucrări de asfaltare

– pe sensul către Deva al autostrăzii A1 Deva-Nădlac, pe tronsonul kilometric 427+500 de metri – 427+250 de metri, pe raza localității Margina, județul Timiș, traficul este restricționat pe prima bandă și pe cea de urgență, circulându-se doar pe a doua bandă. Lucrarea de reparație a carosabilului se desfășoară până la ora 20.00.

Pentru reducerea riscului de implicare în accidente rutiere, Poliția recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să crească distanța de siguranță între autovehicule şi să semnalizeze din timp intenția de schimbarea a benzii de circulație.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Premierul Florin Cîțu: Veniturile românilor au crescut mai repede decât prețurile. Când va scădea prețul la benzină

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat că în România, veniturile au crescut mai repede decât prețurile. În opinia sa, veniturile românilor ar fi crescut cu 8% în timp ce prețurile doar cu 3%. 

Potrivit lui Cîțu, la combustibili, scumpirea a venit din prețul petrolului internațional, care a înregistrat o creștere.

”Prețul acum scade, veți vedea că și prețul la pompă va fi mai mic. De obicei este o diferență de o săptămână, două săptămâni.

Prețul în România ar fi fost mai mare dacă nu luam decizia de a elimina supraacciza introdusă de PSD.

Dacă nu luam acea decizie, prețul ar fi fost mult mai mare. Astăzi, nu doar în România, prețul peste tot în lume a crescut datorită fluctuaților prețului petrolului pe piața internațională” a spus premierul la Digi24.ro.

”Noi vedem ce se întâmplă acum, dar dacă ne uităm la o evoluție, prețurile cresc, scad, asta este într-o economie de piață.

Ceea ce este important, este ca veniturile să crească mult mai repede decât prețurile. Și asta înseamnă că ne păstrăm puterea de cumpărare.

În România, anul acesta veniturile au crescut mai repede decât prețurile. Prețurile au o medie de creștere de 3%, iar veniturile în sectorul privat au crescut cu 7,5%, aproape 8%. Prețurile au crescut cu 3%” a adăugat acesta.

Sursă:Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate