Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ordonanţa de urgenţă privind reducerea penalităţilor pentru întârzierea la plată a obligaţiilor bugetare, publicată în Monitorul Oficial

Publicat

Ordonanţa de urgenţă privind reducerea penalităţilor aplicate pentru întârzieri la plata obligaţiilor bugetare a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. În acelaşi document, sunt detalii privind procedura pentru agenţii economici care au contracte finanţate din fonduri europene.

Potrivit prevederilor, din 1 iulie, se plătesc penalităţi de 0,02% pe zi pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare. Penalitatea fixă de 5% şi 15% pentru intervalul de restanţe mai mare de 30 zile sau 90 zile se abrogă. Dobânda de întârziere este de 0,04%, astfel că pentru plata cu întârziere la buget este vorba despre 0,06% pe zi, cu o dobândă anuală de aproximativ 22%.

Pentru aprobarea eşalonării la plată, se solicită garanţii care să corespundă cu nivelul obligaţiilor bugetare (debite si accesorii) plus 16%. Se prevede posibilitatea eşalonării restanţelor la buget constatate în urma controalelor de specialitate şi în cazul în care există o eşalonare aprobată anterior.

În cazul operatorilor care au contracte semnate cu autorităţi finanţate prin fonduri publice, dacă aceştia înregistrează restanţe din partea acestor autorităţi şi au de încasat creanţe exigibile, certe şi lichide, pot solicita amânarea la plată a obligaţiilor către bugetul de stat. Aceasta se aplică în limita sumei pe care o au de primit, în baza unui act de la autoritatea contractantă, valabil 20 de zile de la eliberare.

Prin această ordonanţă, se “compensează” obligaţiile reciproce între cele două părţi amintite.

Sursa: hotnews.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax