Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanţa privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, adoptată de Camera Deputaţilor

Publicat

deputati

Actul normativ privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a trecut de votul deputaţilor, fiind adoptat cu 286 de voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri. Ordonanţa de urgenţă 93/2012 urmează să intre în atenţia Senatului.

Potrivit Ordonanţei, Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată, care îşi exercită activitatea prin preluarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Are atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra activitaţii intermediarilor de operaţiuni cu instrumente financiare, societăţilor de servicii de investiţii financiare, organismelor de plasament colectiv, societăţilor de administrare a investiţiilor, consultanţilor de investiţii financiare, pieţelor de instrumente financiare, operatorilor de piaţă şi de sistem şi depozitarilor centrali şi caselor de compensare-decontare şi contrapărţilor centrale, asupra operaţiunilor de piaţă şi emitenţilor de valori mobiliare, fondului de compensare a investitorilor, societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, a societăţilor mutuale, se arată în actul normativ.

Sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Scară exterioară de evacuare în caz de incendiu, pe o latură a Spitalului Județean din Alba Iulia. O nouă licitație, în SEAP

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia caută un constructor pentru realizarea unei scări exterioare de evacuare în caz de incendiu, înaltă de 20 de metri. Aceasta urmează să fie amplasată pe lateralul clădirii principale a spitalului. Scara va permite asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor aflate în clădire în condiții de siguranță, conform normelor de securitate în caz de incendiu. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat marți, 27 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru construirea unei scări exterioare de evacuare.

Valoarea totală este estimată la 832.442,87 de lei, fără TVA. 

Reamintim faptul că prima licitație a fost lansată la sfârșitul lunii iunie 2021. Atunci, lucrările erau estimate la peste 450.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, principalul obiectiv care se dorește să fie asigurat în urma implementării proiectului este de a asigura condițiile de evacuare în caz de incendiu, conform normativelor în vigoare.

Scara metalică exterioară va fi amplasată la fațada sudică a clădirii spitalului, înaltă de 5 etaje. Constructia are amprenta la sol de 30,90 mp și o suprafață desfășurată de 158,40 mp. Dimensiunile proiecției în plan ale scării de acces sunt 9,50 x 4,22 .

Înălțimea maximă a construcției propuse față de cota trotuarului este de 20,20 m. Accesul până la cota 0 a clădirii se face pe un pachet de 7 trepte iar pentru fiecare din cele 5 nivele sunt două rampe de scară cu câte 11 trepte fiecare. Treptele au înălțimea de 15 cm, lățimea de 33 cm și o lungime de 144 cm. Sunt executate din grătare electrosudate tip SP , antiderapante, platbandă portantă 40-4, bare torsionate 5 mm, 330 x 1.400 mm.

Podestele au lungimea de 160 cm și lățimea de 318 cm; sunt realizate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbandă portantă 60-4 mm, bare torsionate 5 mm.

Pentru siguranța utilizatorilor au fost prevăzute balustrade metalice cu înălțimea de 1 m. Pentru realizarea acestei scări s-a optat pentru o strucutură metalică în cadre.

Au fost prevăzute prinderi de structura existentă pentru a bloca deplasările pe direcție orizontală. De asemenea au fost prevăzute montanți și contravântuiri din țeavă pătrată 100 x 5.

Întreaga structura metalică va fi termozincată. Treptele și podestele vor fi confecționate din grătare zincate cu înălțimea platbenzii de 40 mm. Balustradele vor fi realizate din cadre țevi pătrate 50 x 5 cu platbandă 40 x 4 și se vor închide cu plasă din sârmă ondulată țesută zincată cu diametrul de 5 mm cu ochiuri pătrate de 52 mm.

Prinderile elementelor balustradei pentru continuizare se vor realiza cu șuruburi cu cap înecat.

Prinderea de clădirea existentă se va realiza la nivelul planșeului/grinzilor clădirii existente cu ancore chimice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sebeș: Sesiune de comunicări științifice organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga”

Publicat

Municipiul Sebeş va găzdui cea de-a XIV-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”. Evenimentul are loc vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 10.00.

Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 39 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,  Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara etc.

Lucrările celor trei secţiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, în cadrul căreia vor fi prezentate şi două dintre publicaţiile ştinţifice recente editate de personalul muzeului. Este vorba de  anuarul științific al muzeului, Terra Sebus.

Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară, ajunsă la cel de al treisprezecelea număr, și de lucrarea semnată de Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, care prezintă publicului iubitor de artă, în mod exhaustiv, una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henția.

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, va avea loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia va fi pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Comunicările participanţilor abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Cercetări arheologice în castrul roman de la Apulum, Despre „frumuseţe” şi trucurile ei la scriitori creştini din secolele II-III (Clement al Alexandriei şi Tertullian), O cronică de familie din Mărginimea Sebeşului, însemnările lui Ioan Dan Jinariu din Şugag, 2050 de ani de la crearea statului centralizat şi independent dac – unele aspecte istorice şi istoriografice, Mărturiile unui arheolog şi aventurier în zona Sebeşului. Sir Arthur Evans şi călătoria sa în Transilvania (cca. 1884), Moşteniri. 150 de ani de la naşterea lui Avram Iancu.

Din patrimoniul muzeal albaiulian, Sistematizarea localităţilor în perioada comunistă: între intenţii şi realizări. Cazul oraşului Sebeş (1972-1988), Cimitirele istorice  –  muzee în aer liber. Între conservare şi valorificare, precum şi altele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Medic neurolog: Diabetul zaharat produce un impact devastator asupra sistemului nervos. Vârsta la care apare, tot mai joasă

Publicat

Diabetul zaharat produce un impact devastator asupra sistemului nervos, este declarația unui medic neurolog român, la o conferință națională.

Frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie, a declarat, miercuri, profesor universitar Rodica Bălaşa, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

„Din păcate, frecvenţa acestor boli metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă.

Din păcate, vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie, iar complicaţiile pe care aceste boli le generează în aproape toate specialităţile medicale, ne face să fim cu toţii împreună (la conferinţa la care au fost făcute declarațiile – n.r.).

Eu sunt neurolog şi trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepţia celor neuro-degenerative, sunt consecinţa celorlalte boli ale organelor.

Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos.

Universitatea noastră este într-o emulaţie ştiinţifică permanentă, astfel încât organizarea aici a unei conferinţe naţionale, cu o participare atât de largă, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat Rodica Bălaşa, citată de Agerpres.

Citește și Care este nivelul optim de zahăr din sânge, în cazul diabetului zaharat de tip 1. Cercetările unor specialiști suedezi

În prezent, numărul persoanelor care au diabet în România este estimat la aproximativ 2 milioane.

Această tulburare metabolică este caracterizată prin hiperglicemie. Diabetul zaharat se instalează insidios și, în cele mai multe cazuri, este descoperit târziu.

Bolile asociate hiperglicemiei sunt adesea mai periculoase pe termen lung decât diabetul în sine. Aceste boli sunt cauzate de nivelul crescut al glucozei în sânge.

În procesul de degradare a glucozei, celula este supraîncărcată cu Radicali Liberi de Oxigen (RLO), mai exact Radicali Superoxid- care conduc la apariția complicațiilor.

La început, acești radicali atacă vasele mici de sânge (capilarele), apoi pe cele mari, cauzând pe termen lung leziuni ale nervilor, tulburări de vedere și insuficiență renală.

Simptomele Neuropatiei Diabetice

Neuropatia Diabetică se poate manifesta, în funcție de tipul nervilor afectați, în moduri diferite. Urmările pot fi: pierderea sensibilității tactile, termice și dureroase, potrivit www.woerwagpharma.ro.

Membrele inferioare devin amorțite, deoarece nervii nu pot transmite stimulii senzoriali. Funcționarea defectuoasă a nervilor poate provoca, de asemenea, dureri cronice sau poate conduce la percepții greșite cum ar fi furnicături și amorțeli la nivelul membrelor, chiar și parestezii.

Afectarea sistemului nervos autonom sau vegetativ poate conduce la tulburări de ritm cardiac, tulburări de erecție sau incontinență urinară.

În aceste condiții, persoanei afectate îi va fi dificil să conștientizeze simptomele periculoase ale hipoglicemiei diabetice din cauza lezării nervoase.

În concluzie este mai bine să previi Neuropatia Diabetica decât să o tratezi, tratamentul preventiv fiind esențial.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR: 112 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Lucruri știute și neștiute din biografia Sfântului Ardealului

Publicat

Se împlinesc 112 ani de la nașterea lui Arsenie Boca (29 septembrie 1910 la Vața de Sus). Ar fi vrut să devină aviator, dar pentru ca familia nu putea să il întrețină la Bucuresti, a ales Facultatea de Teologie din Sibiu unde și-a impus o disciplină austeră. 

Arsenie Boca a fost un ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde, personalitatea sa atrăgea mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate.

În anii ’40, a petrecut o perioadă la o mănăstire de pe Muntele Athos,

Arsenie Boca, prigonit de Securitate

A fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea pe 17 iulie 1945, de noul regim sovietic. A fost dus la București și eliberat pe 30 iulie 1945 în urma presiunilor bisericii. Apoi a fost arestat în 14 mai 1948.

În 15-16 ianuarie 1950 a fost a treia oară arestat. Face detenție „administrativă”, fiind dovedit vinovat, până pe 23 martie 1951 la Canal.

Eliberarea s-a datorat patriarhului Justinian Marina, un prieten al noului regim, care i-a semnalat ministrului Teohari Georgescu pericolul revoltării făgărășenilor.

De Rusalii în 1953 a fost din nou anchetat, apoi este arestat la Timișoara, Jilava, Oradea pentru 6 luni din 5 octombrie 1955 până în aprilie 1956.

În 1959 i se înscenează nereguli financiare pentru a fi scos abuziv din monahism și pentru a i se interzice să slujească la altar (post-mortem, în 1998, se revine asupra deciziei din 1959).

YouTube video

A urmat pribegia la București, unde a fost tot timpul ținut în marginalitate.

A lucrat pe post de pictor bisericesc pana la pensionarea sa din 1968, rămânând sub supravegherea Securității.

A fost unul din martorii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Arsenie Boca în haine civile. Fotografie din dosarul său de la Securitate

A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Numele lui Arsenie Boca atrage mii de pelerini

Arsenie Boca este considerat de unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă și astăzi sute de pelerini, zilnic.

A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929.

În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu.

A urmat apoi cursurile Institutului de Arte Frumoase din București și în paralel, a audiat cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.

La Sinaia, din 1969 și-a avut chilia și atelierul de pictură, unde s-a retras după 1984 și unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vârstă de 79 de ani.

A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989 prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.

După moarte, i s-au atribuit o serie de prorociri și previziuni, unele adevărate, dar și unele inventate, lucru despre care chiar el a atenționat, în timpul vieții.

YouTube video

Imaginea sa este folosită în scopuri de marketing, fiind utilizată în cele mai diferite moduri și aducând vânzări mari bisericii, dar și vânzătorilor de suveniruri și cărți religioase.

Participarea la înmormântarea mamei

Un moment aparte îl constituie informația potrivit căreia ar fi în timp ce se afla în colonia de muncă de la Canal, ar fi călătorit cu duhul pentru a fi prezent la înmormântarea mamei sale, după care s-ar fi întors de bună-voie printre deținuți.

Tatiana Niculescu, autoarea uneia dintre cele mai interesante cărți dedicate părintelui, a acordat un interviu publicației PressOne, în care a vorbit despre acest episod.

”Ce informații certe există despre acest episod?” a întrebat-o reporterul.

”Ca să existe informații certe, ar trebui să existe cel puțin un martor ocular credibil care să-l fi văzut și să fi vorbit cu el la înmormântarea mamei lui, la data și la ora la care prezența să-i fie consemnată și în documentele gardienilor de la Canal.

Cea mai credibilă declarație îi aparține: anume că, aflându-se la Canal și simțind că mama lui a murit − și cu toții avem uneori astfel de presimțiri când e vorba despre persoane apropiate −, ar fi avut un moment de pierdere de sine, ca un leșin, timp în care a fost prezent, nu neapărat în formă fizică, la înmormântare.

Altfel spus, toate energiile sale suflești și mintale au participat la acel eveniment. Se poate să fi fost vorba de un fenomen de bilocație, dar te pune pe gânduri că el se și laudă cu acest episod, ceea ce îi conferă mai degrabă un profil de bun iluzionist decât de sfânt” a spus Tatiana Niculescu.

Rugăciunea părintelui Arsenie Boca

Părintelui i-a fost atribuită o rugăciune, despre care se spune că poate face minuni.

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi, în toată ziua, să am grijă să mă lepăd de mine însumi, ca nu cumva, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată, păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochii minţii noastre.

 

Uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem fără cercetare, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi desădiţi până la pământ.

Doamne, Cela ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei ce Te ține, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă şi vino de Te sălăşluieşte întru noi, dimpreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi minte noastră rămân neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină, ai milă de noi, că nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvîrşiţi şi cât eşti Tu de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi de Tine prin păcatele noastre.

Ci luminează, Doamne, lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi şi să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie!”

Surse: Arsenie Boca în arhivele Securității, Arhim Serafim Popescu, wikipedia, ProTV, mărturii

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax