Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ore de educație rutieră în școli și cursuri de conducere defensivă pentru şoferi. Propuneri pentru reducerea accidentelor grave

Publicat

Şcolile de conducere defensivă solicită ca autorităţile din România să construiască o strategie de educaţie rutieră şi conducere defensivă. Amintesc că ţara noastră este pe primul loc în Europa în privinţa numărului de morţi cauzat de accidente rutiere.

Printre măsurile propuse se numără:

 • educaţia rutieră pentru copiii între şase şi 10 ani
 • cursuri de conducere defensivă pentru şoferi
 • utilizarea unor sisteme mai bune de supraveghere şi de aplicare a legii şi modernizarea infrastructurii, măsuri similare planului Vision Zero implementat de Suedia.

România, pe primul loc în Europa la decese din accidente rutiere

„Avem nevoie urgentă de un plan pentru a reduce numărul de accidente şi de victime din România. În 2020 am fost pe primul loc în Europa, cu 85 de decese raportat la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană de 42 la un milion de locuitori.

Ne-am gândit pentru România la o strategie similară celei din Suedia, care în 1997 a adoptat Vision Zero, un plan prin care şi-a propus să scadă la zero numărul de decese până în 2020. Şi ei mai au de lucru, dar diminuarea este de 165%”, a declarat Titi Aur, iniţiatorul planului.

El a menţionat că planul implementat de suedezi s-a bazat pe trei piloni, respectiv educaţia, infrastructura şi legislaţia.

„Noi am gândit deja o strategie similară, am fost în Suedia pentru a vedea ce fac specialiştii de acolo, am realizat chiar şi un documentar, iar acum ne dorim să începem cât de curând lucrul alături de autorităţile din România. Această iniţiativă are un impact major asupra tuturor: populaţie, mediul de business şi statul român”, a spus Titi Aur.

Potrivit documentelor prezentate, un plan centralizat pentru siguranţa pe şosele ar putea reduce cu 20% până la 50%, în cinci ani, numărul de accidente mortale în România.

Propunerile pentru reducerea accidentelor

Soluţiile propuse de şcolile de conducere defensivă din România sunt:

 • Educaţia permanentă a conducătorilor de autovehicule – în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat de curând legea nr 20/2022 privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 prin care şoferii pot participa la cursuri de conducere defensivă.
 • Educaţie rutieră pentru copiii care parcurg ciclul primar de învăţământ. Vârsta de 6 – 10 ani este perioada cea mai bună pentru a forma deprinderile necesare pentru o deplasare corectă ca pieton. Este relevant exemplul Franţei care a introdus „permisul de pieton” pentru copii.
 • Respectarea legilor în vigoare privind utilizarea dispozitivelor de fixare a copiilor în scaun.
 • Folosirea extinsă a cazierului rutier al conducătorului auto implementat în România în 2009 şi furnizat la cerere de către Poliţia Rutieră. Acesta ar trebui folosit în relaţia conducătorului auto cu angajatorii săi şi cu societăţile de asigurări.
 • Îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere şi impunere a legii prin implicarea mai activă a poliţiştilor rutieri alături de utilizarea frecventă a sistemelor automate de constatare a abaterilor. Lipsa de specialişti din cadrul Poliţiei poate fi acoperită cu sisteme automate de constatare a abaterilor pe drumurile publice, similar uzanţelor din multe state UE.
 • Întreţinerea infrastructurii rutiere şi asigurarea condiţiilor de siguranţă a acesteia. Existenţa şi menţinerea consecventă, completă a sistemelor de semnalizare rutieră, în conformitate cu standardele şi normele în vigoare (a marcajelor, indicatoarelor şi a amenajărilor de infrastructură rutieră, amplasate pe drumurile publice), duce la creşterea siguranţei pe drumurile publice.
 • Dezvoltarea continuă a infrastructurii rutiere prin construirea de autostrăzi, drumuri moderne, întreţinerea şi îmbunătăţirea corespunzătoare a celor existente.

Costuri imense din daune plătite de asigurători

„Dacă nu aplicăm acest plan, în fiecare an avem costuri sociale de aproximativ 3,32 miliarde de euro şi de 1,5 miliarde de euro ca daune materiale plătite de asiguratori. Nu avem încă o evaluare despre cât ar costa planul pe care îl propunem, dar ştim că rezultatele vor fi direct proporţionale cu investiţia făcută şi direcţiile pe care se vor face aceste investiţii.

De exemplu, investiţia unei companii în procesul de formare permanentă a şoferilor aduce o rentabilitate de minimum cinci ori suma investită prin reducerea costurilor rezultate ca urmare a unui accident rutier, dar şi a costurilor de exploatare. Un şofer va conduce mai sigur, mai economic, dar şi mai ecologic”, a explicat Titi Aur.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba la persoane suspecte de trafic de droguri: Șase persoane reținute, alte trei puse sub control judiciar

Publicat

Șase persoane din Alba au fost reținute și alte trei au fost puse sub control judiciar în urma perchezițiilor făcute de DIICOT Alba în 5 octombrie, într-o operațiune uriașă în care au fost făcute 35 de percheziții și au fost audiați 110 martori din județele Alba și Cluj. La nivel național în mai multe județe au fost făcute 80 de percheziții, fiind astfel oprită de la vânzare o cantitate mare de substanțe psihoactive.

În urma a 35 de percheziții domiciliare, au fost descoperite și ridicate 350 de grame de substanță cristalină albă și 20 de grame de masă vegetală, susceptibile a fi droguri, 5 cântare electronice de mare precizie, 22 de telefoane mobile, două dispozitive tip grinder, o pușcă cu aer comprimat, pungi zip-lock, goale, 69.159 de lei și 1.750 de euro.

6 persoane reținute în Alba, 110 martori audiați

Față de 6 persoane a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Totodată, față de 3 persoane, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Au fost audiate, în calitate de martori, 110 persoane. Cercetările sunt continuate.

Reamintim faptul că, la data de 5 octombrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, în județele Alba și Cluj la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

Din primele cercetări a rezultat că, în perioada 2021 – 2022,  14 persoane ar fi vândut droguri din categoria celor de risc (cannabis), dar și noi substanțe psihoactive mai multor consumatori din Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Turda, Gherla, precum și în mai multe localități din zona Munților Apuseni.

La percheziții au participat și polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Brașov și Timișoara, precum și echipe de intervenție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și jandarmi din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Alba, Cluj și Mureș.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Operațiune DIICOT și la Sibiu

la data de 5 octombrie 2022, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în județul Sibiu, la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii.

În urma celor 4 percheziții domiciliare efectuate de către polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu, au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, au fost ridicate mai multe dispozitive electronice, telefoane mobile, plicuri cu substanță cristalizată și mai multe flacoane cu substanțe lichide. 4 persoane, în vârsta de 18, 22, 23, respectiv 42 de ani, au fost reținute.

În fapt, din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2021 – 2022, cele 4 persoane ar fi desfășurat activități de comercializare a drogurilor de mare risc și substanțelor cu efect psihoactiv, în municipiul Mediaș, județul Sibiu.

Acțiune DIICOT la nivel național, în mai multe județe

Peste 80 de descinderi ale polițiștilor și procurorilor DIICOT au oprit de la vînzare peste 11 kilograme de canabis și alte produse cu efecte psihoactive, iar 25 de persoane au fost reținute.

În urma celor 82 de percheziții domiciliare care au fost făcute miercuri în mai multe cauze privind comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, au fost descoperite două culturi de canabis (una indoor), mai multe plante de canabis, aproximativ 3 kilograme de muguri de canabis, diverse cantități de droguri de mare risc (MDMA, 4 CMC, MDMB – CHIMICA) și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive (3 MMC, 3 CMC, EUTYLONE, 4 – CEC), cântare electronice de mare precizie, telefoane mobile, dispozitive tip grinder, o pușcă cu aer comprimat, precum și sumele de aproximativ 350.000 de lei și 18.000 de euro.

De asemenea, procurorii DIICOT din Alba, Cluj și Galați și Sibiu au dispus măsura reținerii față de 25 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de alți 3 inculpați.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu BCCO Alba, BCCO Cluj, BCCO Galați, BCCO Mureș, BCCO Oradea, SCCO Sibiu, SCCO Satu Mare, SCCO Harghita, SCCO Maramureș, SCCO Sălaj, SCCO Bistrița – Năsăud și SCCO Sibiu, la percheziții participând și efective din cadrul Jandarmeriei Române. Acțiunile au beneficiat de suportul Biroului Tehnic din cadrul DIICOT și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În plus, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul SCCO Ilfov au prins în flagrant doi inculpați imediat după ce aceștia au ridicat de la o firmă de curierat un colet, expediat din Spania, care conținea, disimulată printre alimente, cantitatea de aproximativ 11 kilograme de canabis. Cei doi inculpați au fost reținuți și urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud va fi reabilitată și modernizată. Elevii vor beneficia și de un teren de sport acoperit

Publicat

Primăria Abrud caută un constructor pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din localitate. Investiția de peste 6,9 milioane de lei include și amenajarea unui teren de sport, acoperit, cu gazon sintetic. 

Primăria orașului Abrud a lansat miercuri, 5 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru lucrări de construcții și instalații aferente obiectivului „Reabilitare și modernizare clădire existentă (corp principal Școala Gimnazială), desființare centrală termică, construire anexă și depozit lemne, amenajare teren de sport în incintă”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 6.983.862,2 lei, fără TVA. 

Licitația anterioară, lansată în luna iulie 2022, a fost anulată după ce au fost depuse trei oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Potrivit documentației, proiectul de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud are drept scop reducerea posibilității părăsirii timpurie a învățământului gimnazial, creșterea gradului de educare, încurajarea tranzitării către nivelul de educație superioară, creșterea procentului de promovare a învățământului gimnazial.

Școala este situată în centrul Munţilor Apuseni și deserveşte o zonă de aproximativ 5 km. În cadrul unității de învățământ se desfășoară activități școlare, de tip cursuri de zi, între orele 08:00 – 14:00, de luni până vineri. După orele de program pentru elevii, se desfășoară cursuri de tip „școala după școală”.

Avand în vedere anul în care a fost construită școala, și anume 1977, fără a fi realizate intervenții majore de-a lungul timpului la clădire, aceasta prezintă anumite deficiențe care se doresc a fi remediate prin proiect. Mobilierul școlar este învechit și deficitar, echipamentele și utilajele prezintă urme avansate de degradare, iar unele sunt ieșite din uz.

Se dorește astfel realizarea unei unități de învățământ moderne, conform standardelor europene.

Pentru realizarea obiectivului de investitie, lucrarea a fost împărțită în două obiecte de investiție:

 • Obiectul 1 – Lucrări de bază (corp clădire școală) Corp C1 – Clădire școală
 • Obiectul 2 – Lucrări conexe construcții și instalații (amenajare exterioară, anexă și depozit de lemn, teren de sport)

Prin proiect se propune și amenajarea amplasamentului, prin realizarea unor platforme pietonale și auto, refacerea împrejmuirii incintei, construirea unui corp de clădire cu destinația depozit de lemne și a unui corp de clădire anexă ce va deservi ca spațiu pentru centrala termică, dar va avea și zonă de grupuri sanitare, vestiar și zonă de depozitare pentru terenul de sport și construirea unui teren de sport acoperit, care să deservească ca și sala de sport elevilor școlii.

Lucrări propuse – corp C1 – clădire școală:

 • realizarea unor compartimentări interioare noi, cu pereți realizați din zidărie de cărămidă de 12 respectiv 20 cm grosime
 • înlocuirea în totalitate a pardoselilor existente cu gresie antiderapantă și parchet laminat
 • refacerea balustrăzii aferente caselor de scară, pe structură metalică
 • refacerea finisajelor interioare existente cu folosirea unor vopsele naturale
 • placarea pereților grupurilor sanitare cu faianță, pe o înălțime de 1,8 metri
 • înlocuirea tâmplăriei interioare cu o tâmplărie PVC cu 7 camere izolatoare
 • pereții exteriori vor fi termoizolați cu vată minerală bazaltică de 15 cm grosime
 • termoizolarea soclului și a planșeului peste etajul 2
 • înlocuirea elementelor degradate din cadrul șarpantei, montarea unei învelitori din țiglă ceramică, montarea de parazăpezi, jgheaburi și burlane noi
 • refacerea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii

Lucrări propuse – corp C2 – depozit lemne:

 • realizarea unei pardoseli din ciment sclivisit peste placa de beton slab armată de pe sol
 • realizarea de tencuieli, glet și zugrăveli lavabile la nivelul pereților interiori
 • pe pereții exteriori se va aplica o tencuială exterioară și vopsele de exterior în culoarea alb
 • montarea unei tâmplării din PVC, cu 7 camere izolatoare
 • se va realiza o șarpantă într-o apă, se va monta astreala, folia anticondens, șipci și contrașipci, după care se va monta țigla ceramică

Lucrări propuse – corp C3 – anexă:

 • realizarea unor pereți de compartimentare
 • realizarea unei pardoseli din ciment sclivisit în încăperea centralei termice, depozit și atelier, iar în restul încăperilor se va monta gresie antiderapantă
 • realizarea de tencuieli, glet și zugrăveli lavabile la nivelul pereților interiori
 • placarea pereților grupurilor sanitare și vestiarelor cu faianță, pe o înălțime de 1,8 metri
 • montarea unei tâmplării din PVC, cu 7 camere izolatoare
 • termoizolarea pereților exteriori cu vată bazaltică de 10 cm grosime

Lucrări propuse – corp C4 – teren de sport:

 • atât pereții exteriori cât și acoperișul terenului sunt realizați dintr-o pânză tensionată din PVC cu inserție textilă, impermeabilă, de culoare gri, în vederea protejării terenului de intemperii
 • peste placa de pe sol se va monta un teren sintetic
 • accesul pe teren se va putea realiza prin intermediul ușilor metalice pietonale, montate în structura de rezistență a terenului, dispuse atât pe capete cât și pe latura lungă a acestuia

Lucrări propuse – amenajări exterioare

Prin proiect se propune corectarea sistematizării terenului din incintă, prin crearea unor platforme auto și pietonale. Acestea vor fi încadrate perimetral cu borduri prefabricate și se vor realiza din dale prefabricate.

De asemenea, se va reface împrejmuirea de pe întreg perimetrul incintei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Meta lansează actualizări ale feed-ului Facebook. Care sunt comenzile care vor apărea sub postări

Publicat

facebook

Meta lansează actualizări ale feed-ului Facebook care oferă utilizatorilor modalități suplimentare de a alege ce conținut vor să vadă și adaugă comenzile „arată mai mult” și „arată mai puțin”.

Comenzile “show more” and “show less” vor începe să apară sub postările de la prieteni și conținutul recomandat în fluxurile de știri ale utilizatorilor, a anunțat Meta.

Alegerea respectivelor opțiuni crește sau reduce temporar modul în care este clasificat conținutul similar, rezultând astfel un feed mai bine pus la punct cu conținutul pe care utilizatorii dorescsă îl vadă, astfel încât să petreacă mai mult timp pe platformă.

Comenzile „Show more” și „show less” vor apărea sub postări și în meniul „cu trei puncte”.

„Oferind mai multe modalități de a încorpora feedback-ul direct în feed, facem ca sistemele noastre de inteligență artificială să fie și mai inteligente și mai receptive”, spune compania.

Meta a arătat că feed-ul Facebook, menit inițial să fie un loc în care să te conectezi cu prietenii, se schimbă rapid într-o eră a TikTok.

sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doctorul Tamas-Szora Attila, originar din Alba Iulia: Predispoziția pentru unele tipuri de cancer poate fi moștenită în familie

Publicat

Femeile care au avut în familie cazuri de cancer de sân, ovar, pancreas și prostată pot fi expuse unui risc crescut de a dezvolta cancer de sân, explică Dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie în cadrul Medisprof Cancer Center.

Informațiile sunt cu atât mai importante în contextul măsurilor de prevenție pe care pacientele trebuie să le ia, în condițiile în care în România cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei.

Medicul Tamas-Szora Attila este din Alba Iulia, dar lucrează în Cluj-Napoca, unde a rămas după terminarea facultății.

În luna martie campania de prevenție ”De departe, cea mai frumoasă!” a adus în prim plan șase paciente oncologice care au vorbit despre momentele dificile prin care au trecut și și-au arătat cu mândrie cicatricile într-un pictorial impresionant semnat de Mihaela Noroc, ca un semn a ceea ce sunt cu adevărat: dovada că au învins cancerul.

Aceasta, în condițiile în care, în România, 12.000 de femei sunt diagnosticate anual, iar cancerul de sân reprezintă principala cauză de mortalitate la femei, această afecțiune reprezentând 16% din totalul deceselor cauzate de cancer.

Gestul lor a inspirat și alte femei să acorde atenție sănătății lor, astfel că tot mai multe femei s-au programat pentru un control.

Datele furnizate ca urmare a campaniei de prevenție a cancerului de sân ”De departe, cea mai frumoasă!” arată că statisticile pot fi răsturnate în favoarea pacientelor.

Astfel, din programările făcute din luna martie a acestui an și până în prezent s-a observat că:

 • 40% dintre româncele diagnosticate în această perioadă cu cancer de sân aveau antecedente de cancer în familie, atât pe linie maternă, cât și pe linie paternă.

Dr. Tamas-Szora Attila: Predispoziția pentru unele tipuri de cancer poate fi moștenită în familie. Riscul de a dezvolta cancer mamar este mai mare dacă în familie există rude apropiate care au fost diagnosticate cu cancer mamar, ovarian, de pancreas sau prostată.

 • 43% dintre pacientele diagnosticate în această perioadă aveau în familie cazuri de cancer mamar pe linie maternă

Dr. Tamas-Szora Attila: Diagnosticul de cancer mamar la mamă crește riscul fiicei de a dezvolta boala.

Cu toate că majoritatea cancerelor mamare nu sunt ereditare, este important de știut dacă unul dintre membrii familiei a fost diagnosticat cu acest tip de cancer.

Femeile a căror mama, soră sau fiică au dezvoltat cancer mamar înainte de menopauză au un risc de două ori mai mare comparativ cu cele care nu au acest istoric în familie.

 • 17% dintre paciente au în familie și cazuri cu diverse tipuri de cancer pe linia paternă

Dr. Tamas-Szora Attila: Dintre cancerele apărute la sexul masculin aproximativ 15% afectează prostata și 3% pancreasul.

Unii dintre acești bărbați dețin o predispoziție genetică pentru aceste cancere, datorită unor mutații ale genelor BRCA1 si 2.

Aceste gene pot fi moștenite în familie, crescând semnificativ riscul fiicelor de a dezvolta cancer mamar.

 • În categoria de vârstă 30-39 de ani numărul cazurile diagnosticate cu cancer de sân a crescut cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dr. Tamas-Szora Attila: Femeile tinere nu își pun problema că ar putea fi la risc pentru cancer mamar.

Cu toate acestea cancerul mamar poate apărea la orice vârstă: între 5-7% dintre cancere apar la femeile cu vârsta sub 40 ani. Particularitatea acestor malignități este agresivitatea crescută.

De aceea aprecierea corectă a riscului individual pentru cancer mamar și screeningul individualizat sunt cu atat mai importante la persoanele tinere.

Campania <De departe, cea mai frumoasă!> a venit să demonstreze ceea ce bănuiam deja: că femeile acționează atunci când sunt informate, că pacientele au nevoie să știe că ceea ce simt este normal și că există și altele care au trecut prin aceleași greutăți și au ieșit învingătoare.

Pentru a depista cancerul atunci când este curabil, este nevoie ca tot mai multe campanii să ajute femeile să se informeze și, mai ales, să înceapă să își controleze sânii.

Fie că vorbim despre autopalpare, ecografie sau mamografie, toate acestea, efectuate la timpul potrivit, pot ajuta la identificarea cancerului de sân în fază incipientă, cu rata de succes a vindecării cât mai aproape de 100%”, a declarat Dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie în cadrul Medisprof Cancer Center.

Astfel, înainte de 40 ani, prima investigație recomandată este ecografia mamară. Dacă medicul va considera necesar va efectua și o mamografie.

După vârsta de 40 de ani, o mamografie făcută o dată pe an poate salva vieți. ”De multe ori, doamnele sunt îngrijorate că aceasta cauzează durere sau că iradiază foarte mult.

Adevărul este, însă, că aceasta generează doar disconfort ușor, iar iradierea care <face rău> e doar un mit neconfirmat”, a completat.

Totodată, Andrada Ciucă, consilier genetic în cadrul Medisprof, evidențiază faptul că există câteva criterii specifice care indică dacă un anumit tip de cancer are o cauză ereditară sau nu, ca de exemplu tipul specific de cancer, vârsta la care apare, istoricul familial și alte date clinice și medicale.

”Cercetările au arătat despre cancerul la sân că riscul de apariție în populația generală este de aproximativ 12%.

Când există o mutație patogenă în genele BRCA1 sau BRCA 2 riscul poate crește până la 55-72%, respectiv 45-69%.

Aceste riscuri vin cu implicații personale și familiale iar consilierul genetic poate ajuta pacientul și familia să se adapteze la aceste riscuri din punct de vedere medical, psihologic, emoțional și așa mai departe”, explică consilierul genetic Andrada Ciucă.

Despre Medisprof:

Cu o experiență de 19 ani în sectorul medical privat, Grupul Medisprof a deschis prima clinică medicală oncologică în anul 2010.

În 2017 a fost inaugurat Medisprof Cancer Center, cel mai mare spital privat de oncologie din Vestul României.

Cu ajutorul investițiilor în aparatură de ultimă generație, dar și prin contractarea unora dintre cei mai buni specialiști în oncologie, Medisprof oferă tratamente la cele mai înalte standarde medicale internaționale reușind astfel să devină #VestulApropiat și, în același timp, să rămână accesibil tuturor pacienților din România atât ca distanță, cât și prin acordarea tratamentelor gratuite, decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax