Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Orele suplimentare, scutite de impozitul pe venit şi de plata contribuţiilor la sănătate şi şomaj. Proiect semnat de parlamentarii PNL de Alba

Publicat

parlamentul roUn proiect depus la Parlament de către deputaţii PNL de Alba, alături de alţi colegi, prevede modificări la Codul Fiscal, astfel încât orele suplimentare lucrate de angajaţii cu normă întreagă să fie scutite de impozitul pe venit, de contribuţiile sociale de sănătate, de şomaj, riscuri de accidente.

„Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, împreună cu mai mulţi colegi deputaţi din PNL o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, care va aduce beneficii majore atât angajatorilor, cât şi angajaţilor din sectorul privat şi va contribui la o mai bună colectare a sumelor strânse la bugetul asigurărilor sociale. Este vorba despre o relaxare fiscală puternică aplicată asupra muncii suplimentare. Mai precis, orele suplimentare lucrate de angajaţii cu normă întreagă vor fi scutite de impozitul pe venit, de contribuţiile sociale de sănătate, de şomaj, riscuri de accidente.

Pentru orele suplimentare realizate se vor plăti numai contribuţii de asigurări sociale, de 10,5%, contribuţia angajatului, contribuţii care vor sprijini angajaţii să obţină un punctaj superior la pensionare şi vor diminua deficitul pe care îl are în prezent fondul de pensii.

Există, evident, şi un plafon, deja definit de Codul muncii, al numărului de ore suplimentare pe care le poate efectua într-o lună un angajat, de 32 de ore. Aşadar, facilitatea priveşte strict orele suplimentare efectuate în limita acestui plafon şi doar pentru angajaţii din sectorul privat, care sunt încadraţi cu normă întreagă”, precizează deputatul de Alba Claudiu Răcuci, într-un comunicat de presă.

Claudiu Răcuci explică motivele unei asemenea iniţiative şi argumentele pentru care o asemenea măsură nu se poate aplica şi în domeniul public:

„În sectorul public, plata orelor suplimentare este la decizia exclusivă a Guvernului Grindeanu. Dacă se vrea sau nu să se plătească angajaţii pentru munca suplimentară ţine de Guvernarea PSD-ALDE şi de disponibilităţile financiare din buget. Din câte am văzut cu toţii, în bugetul PSD pentru 2017 nu sunt bani suficienţi nici măcar pentru acoperirea salariilor pe tot parcursul anului, dar apoi şi pentru plata orelor suplimentare. Deci, pentru plata orelor suplimentare în sectorul public răspunde Guvernul Grindeanu-Dragnea. Ceea ce putem face noi, ca liberali, este să stimulăm productivitatea şi competitivitatea agenţilor economici din mediul privat. Din cauza fiscalităţii atât de mari aplicate asupra muncii, foarte puţini agenţi economici plătesc ore suplimentare, deşi şi-ar dori să crească propriile afaceri. La rândul lor, şi angajaţii şi-ar dori salarii mai mari, muncind încă 1-2 ore suplimentare pe zi. Dar cum poţi să-l convingi dacă el câştigă încă foarte puţin la salariu? Cum poţi stimula un agent economic să producă mai mult, dacă nu găseşte personal pregătit sau chiar nu mai găseşte deloc forţă de muncă? Pentru acest motiv am venit în întâmpinarea celor două categorii, angajaţi şi angajatori, dar ne-am gândit şi la deficitul bugetului asigurărilor sociale care ar fi unul dintre câştigătorii acestei măsuri. Am toată încrederea că o astfel de măsură va fi extrem de bine receptată în mediul privat, motiv pentru care am convingerea că, deşi proiectul este iniţiat de PNL, el va fi susţinut şi de parlamentarii de la alte partide”, a mai adăugat deputatul PNL.

Proiectul este semnat de toţi deputaţii PNL de Alba: Florin Roman, Claudiu Răcuci, Corneliu Olar şi Sorin Bumb.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax