Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Autorităţile fiscale locale vor avea acces la datele bancare ale contribuabililor. Actul normativ a fost publicat luni în Monitorul Oficial

Publicat

anaf

anafDacă până acum doar organulul fiscal central, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avea acces la datele bancare ale contribuabililor, de marţi acestea vor fi disponibile şi organelor fiscale locale, potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor Publice. 

Noua măsură este inclusă într-un act normativ publicat luni în Monitorul Oficial şi stabileşte că transmiterea datelor bancare ale contribuabililor se realizează electronic, prin intermediul sistemului informatic propriu al Fiscului, potrivit avocatnet.ro.

Concret, la cererea justificată a organului fiscal local sau a altei autorităţi publice centrale şi locale, Fiscul transmite celor dintâi anumite informaţii referitoare la conturile bancare, pe care ANAF le primeşte deja de la bănci, zi de zi, de la 1 iulie 2016. Mai precis, este vorba despre o listă cu persoanele care îşi deschid sau închid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora: persoane fizice, firme sau entităţi fără personalitate juridică (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale etc).

În plus, organele fiscale locale pot solicita de-acum şi datele de identificare a persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la bănci, transmiterea informaţiilor urmând să se facă doar pe cale electronică, prin intermediul sistemului informatic propriu al Fiscului, respectiv platforma PatrimVen.

Posibilitatea organului fiscal local de a primi, la rândul său, datele bancare ale persoanelor fizice şi juridice este prevăzută la art. 61 alin. 3 din Codul de procedură fiscală, astfel că actul apărut ieri în Monitor nu face decât să aprobe o prevedere deja existentă şi să completeze procedura de raportare a acestor informaţii.

Pentru a primi informaţiile bancare ale contribuabililor, pe care băncile le furnizează deja către ANAF, orice organ fiscal local sau altă autoritate publică trebuie să se înregistreze pe platforma amintită şi să respecte, totodată, dispoziţiile cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestora, reglementate prin Legea nr. 677/2001.

De la 1 iulie, băncile raportează zilnic Fiscului datele bancare ale contribuabililor
Reglementări mai stricte în legătura cu comunicarea dintre instituţiile de credit şi ANAF au fost introduse în legislaţia autohtonă din 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului sistem fiscal.

Totuşi, trimiterea zilnică la Fisc a listei titularilor persoane fizice ori firme ce deschid ori închid conturi, alături de datele lor de identificare, se face efectiv de la 1 iulie 2016, în condiţiile în care nu toate băncile au fost pregătite să efectueze aceste raportări mai devreme.

În plus, ANAF primeşte în fiecare zi lucrătoare, de la bănci, o listă a persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi încetarea contractului de închiriere.

De asemenea, conform reglementărilor în vigoare, instituţiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea Fiscului, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.

Anterior, până la intrarea în vigoare a noilor dispoziţii, băncile nu erau obligate să furnizeze zilnic sau periodic informaţii detaliate, ci doar de două ori pe lună sau la cererea expresă a Fiscului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. .

    vineri, 23.12.2016 at 09:54

    Ar fi necesar si un ordin al MFP prin care oricine este interesat sa aiba acces la informatii cu privire la conturile bancare, inchiderile si deschiderile de conturi, rulajele efectuate si operatiunile derulate, etc., etc. prin conturile bancare ale tuturor persoanelor cu functie publica din tara asta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax