Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Organizația Meteorologică Mondială: Anul 2020, alături de 2016 pe primul loc între cei mai calzi ani înregistrați până acum

Publicat

Anul 2020 se află alături de 2016 pe primul loc între cei mai calzi ani înregistrați până acum, potrivit evaluării a cinci seturi de date internaționale ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Un fenomen climatic de răcire naturală, La Nina, a pus frâna căldurii abia la sfârșitul anului.

Toate cele cinci seturi de date (de la NASA, NOAA, Met Office, Copernicus Schimbările Climatice și Agenția Meteorologică Japonia) studiate de OMM, sunt de acord că 2011 – 2020 a fost cel mai cald deceniu înregistrat, într-un trend de schimbări climatice persistente. Temperaturile medii pentru 2020, 2019 şi 2016 sunt aproape identice, potrivit datelor globale compilate de agenţiile de meteorologie europene, britanice, japoneze şi americane.

Astfel, 2020 este raportat ca fiind unul dintre cei mai călduroși ani înregistrați vreodată, în pofida apariţiei fenomenului „La Nina”, caracterizat prin temperaturi neobişnuit de scăzute în regiunile ecuatoriale ale Oceanului Pacific şi asociat cu inundaţii şi episoade de secetă.

Temperatura medie globală în 2020 a fost de aproximativ 14,9 grade Celsius, cu 1,2 (± 0.1) grade Celsius peste nivelul preindustrial (1850-1900).

“Este remarcabil faptul că temperaturile din 2020 au fost practic la egalitate cu 2016, când am văzut unul dintre cele mai puternice evenimente de încălzire El Nino pe înregistrare. Acesta este un indiciu clar că semnalul global al schimbărilor climatice induse de om este acum la fel de puternic ca forța naturii”, a declarat directorul Organizației Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas.

Totodată, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că toate regiunile au cunoscut fenomene meteorologice extreme fără precedent.

„Ne îndreptăm spre o creştere catastrofală a temperaturii de 3 până la 5 grade Celsius în acest secol”, a avertizat Guterres, îndemnând lumea să facă din protejarea mediului principala prioritate pentru acest secol.

sursa: World Meteorological Organization

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax