Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Asociațiile pro și contra exploatării aurului organizează acțiuni diferite pentru marcarea celor 1882 ani de atestare a Roșiei Montane


Publicat

Cea de-a 1882-a aniversare a Roşiei Montane va fi sărbătorită miercuri, 6 februarie, în localitate, dar şi la Alba Iulia, în cadrul a două evenimente organizate separat de Primărie și de organizația Alburnus Maior.

În perioada 1-15 februarie, Primăria Roșia Montană și Școala „Simion Balint” din comună, cu sprijinul prestigioasei organizații culturale ASTRA – Despărțămintele Alba Iulia și Abrud-Cîmpeni și al Asociației Studenților din Roșia Montană (ASRM), marchează această aniversare prin mai multe inițiative culturale și educative.

“Roșia Montană se pregătește de încă o aniversare, care din păcate găsește localitatea tot într-o așteptare care pare că nu se mai termină. Există tăblițe cerate care atestă tradiția minieră bimilenară la Roșia Montană, însă aceasta poate dispărea dacă noi, cei de astăzi, nu înțelegem importanța mineritului pentru toți locuitorii din această zonă. Noi ne dorim aniversări cu adevărat vesele și optimiste, în care oamenii să fie bucuroși că au locuri de muncă și să fie mândri de localitatea lor. În speranța unor vremuri tot mai bune, am pregătit mai multe surprize pentru locuitorii noștri și îi invit cu drag să-și aniverseze localitatea și în acest an și să fie optimiști că Roșia Montană își va regăsi strălucirea de odinioară”, a declarat Eugen Furdui, primarul comunei.

Un eveniment aniversar va avea loc la Casa 325, prima casă restaurată din Roșia Montană, în care de trei ani funcționează Expoziția de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”. Aici sunt invitați arheologi, profesori și oameni de cultură pentru a participa la un seminar pe tema: “Minerit și bunuri culturale – 1882 de ani de la atestarea Roșiei Montane”.

”Tema simpozionului consacrat aniversării celor 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane a fost inspirată tocmai de legătura strânsă dintre minerit şi bunuri culturale: mineritul este cel care a creat bunurile culturale ale Roşiei Montane. Totodată, mineritul modern înseamnă protejarea și punerea în valoare a moştenirii culturale”, a declarat reputatul arheolog dr. Vasile Moga, vicepreşedinte al Asociaţiei ASTRA – Despărțământul Alba Iulia.

„Judecând prin prisma faptelor, nu a vorbelor, prin ceea ce a realizat până acum în domeniul cunoașterii și restaurării patrimoniului, investitorul a dovedit determinarea de a trata cu grija cuvenită moștenirea culturală a Roșiei Montane. Oricine ajunge astăzi în localitatea noastră și vizitează Centrul Istoric poate vedea clădirile restaurate și Galeria Cătălina-Monulești pregătită pentru a primi turiști. Sunt încredințat că aceste eforturi vor continua”, a afirmat Eugen Furdui.

 O poveste inedită: De la Roșia la Donbas

Tot în acest an, cu prilejul aniversării sale, Roșia Montană se bucură de apariția unui volum inedit despre istoria locului și a comunității de aici. Intitulată “De la Roșia la Donbas”, cartea este scrisă de dr. Andrei Jurca, unul dintre reprezentanții de seamă ai localității. Şef de promoţie pe ţară la absolvirea Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, dr. Andrei Jurca a ales să se întoarcă acasă, la Roşia, în 1965, iar de atunci este ”domnul Doctor” al Roșiei Montane și totodată un promotor neobosit al culturii şi artei în comunitate. Dr. Andrei Jurca a pictat până acum sute de tablouri inspirate din viața Roșiei Montane de altădată şi a avut expoziţii personale atât în Roşia Montană, cât şi în Abrud, Câmpeni, Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Volumul pe care îl lansează cu prilejul Zilei Roșiei Montane este rodul strădaniei de a reda într-o altă expresie artistică atmosfera poveștilor în mijlocul cărora a trăit.

Dr. Andrei Jurca este totodată preşedintele ONG Pro Roşia Montană – organizaţie creată pentru a-i ajuta pe locuitorii Roşiei Montane să lupte pentru un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor. “Sunt fericit și onorat să lansez acest volum în ceas aniversar – chiar de ziua Roșiei Montane, cu atât mai mult cu cât surprinde crâmpeie din viața zbuciumată a comunității miniere de la Roșia Montană, povești de demult care merită să fie cunoscute și de generațiile mai tinere”, a spus dr. Andrei Jurca.

 Tinerii trebuie să îşi cunoască istoria

Tot în această perioadă, în Căminul Cultural al comunei va fi organizat un atelier de documentare privind tăbliţele cerate descoperite la Roşia Montană, care dovedesc atestarea localităţii la 6 februarie 131 d.Hr. De asemenea, elevii din toate școlile din Roșia Montană vor beneficia de lecții deschise pe tema aniversării acestei străvechi așezări minerești, iar Ziarul de Apuseni va dedica mai multe pagini cercetărilor arheologice de la Roșia Montană

Roşia Montană reprezintă zona cu cel mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa. Paradoxal însă, tot în această zonă, lipsa locurilor de muncă a atins în prezent un nivel alarmant de peste 80%, în absenţa oricăror activităţi miniere. La referendumul organizat în ziua de 9 decembrie în 35 de localități din județul Alba, 63% dintre cei care au votat s-au pronunțat pentru continuarea tradiției miniere în zonă și la Roșia Montană. În comuna Roșia Montană, aproape 80% dintre votanți au spus DA mineritului, arată organizatorii.

„Mineritul rămâne pentru Roşia Montană unica şansă reală de dezvoltare, singura sursă de venituri care va putea asigura dezvoltarea durabilă a acestei zone remarcabile. Este ceea ce transmitem în fiecare an şi cu ocazia Zilei Minerului, adevărata sărbătoare a locului”, a adăugat Eugen Furdui.

Eveniment la Alba Iulia, organizat de Campania „Salvaţi Roşia Montană”

Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Campania „Salvaţi Roşia Montană” organizează, în 6 februarie, Ziua Roşiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Galerie Bar Foaier „Habitat” din Alba Iulia.

„Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation.

În cadrul evenimentului, propunem publicului proiecţii de filme despre Roşia Montană, urmate de o sesiune de prezentări şi discuţii pe tema patrimoniului cultural al zonei, iar la final va avea loc o petrecere cu DJ O.G. Michael”, au transmis organizatorii.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste 80 de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte 30 de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare, au mai transmis organizatorii evenimentului de la Alba Iulia.

Acesta este iniţiativa organizaţiei “Alburnus Maior”, care se defineşte ca “asociaţia locuitorilor şi proprietarilor din Roşia Montană ce se opun proiectului minier propus de Roşia Montană Gold Corporation. Înfiinţată în septembrie 2000, Alburnus Maior reprezintă interesele a peste 300 familii de fermieri din Roşia Montană şi a 100 de familii din comuna învecinată Bucium care se opun proiectului minier pe considerente sociale, culturale, de mediu şi economice”.

Alburnus Maior este iniţiatoarea Campaniei Salvaţi Roşia Montană, care a condus multiple acţiuni în instanţă, petiţii, proteste şi marşuri, activităţi de lobby, conferinţe, festivalul cultural şi ecologic FânFest, proiecte pentru dezvoltarea durabilă a zonei, rapoarte despre proiectul minier sau documente de poziţie ale localnicilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

11 Comentarii

11 Comments

 1. Bobi

  luni, 04.02.2013 at 15:41

  Faceti va rog un update la nr de familii de „fermieri” de la Rosia Montana – apartinatori Alburnus Maior. Imi vine sa rad cu cata nerusinare mint. Foarte important pentru cei care participa la actiunile anti proiect – Intrebati participantii cati sunt din Rosia Montana!

  • HaHaHa

   marți, 05.02.2013 at 01:05

   Nu trebuie sa fie din zona, ci doar sa-si ofere sprijinul anti-vindere-a-patriei si anti-poluare-cu-cianuri si e destul sa arati ca tii la tara ta. Atat cat mai avem din ea.

   • Anda

    marți, 05.02.2013 at 07:33

    nu poti stii de pe acum daca o zona va fi poluata sau nu. tu prevezi accidente? degeaba sustii prin vizionarea de filme sau dezbateri, ca astea nu ajuta, de fapt, deloc comunitatea pe care cica o sprijini!

    • HaHaHa

     marți, 05.02.2013 at 22:52

     La fel cum nici tu nu poti stii de pe acum ca nu vor fi dezastre. E mai bine sa previi deca sa suporti consecintele. Cat despre ajutor… cel mai bun ajutor e raspandirea informatiei, nu petrecerile de rockari sau alt kkturi. Din toate resursele publice din lume, tendinta e ca in statele cu un control politic si o justitie de tot rahatul sa se ajunga la probleme… doar in statele puternic dezvoltate se poate vorbi de o securitate reala in protectia mediului si masuri aspre pentru cei ce nu le urmeza. La noi, un banut in buzunarul celui pus in functie si e rezolvata treaba.

  • Calin

   marți, 05.02.2013 at 10:39

   la fel ca orice cu asociatia aia, numerele le sunt umflate. S-a vazut la referendum ce vor oamenii din Rosia, aproape 80% au votat pentru pornirea proiectului minier!

   • HaHaHa

    marți, 05.02.2013 at 22:54

    Mda… 20.000 din 73.000 cu drept de opinie… ce numesti tu „ce vor oamenii”? Eu vad trei sferturi ce nu vor minerit, cel putin nu in forma actuala.

 2. Anda

  marți, 05.02.2013 at 07:30

  aceasta sarbatoare ar fi trebuit celebrata cu veselie de moti, in special, nu de o tabara sau alta. dar cand inca traiesti in somaj de 80% si poluarea iti curge pe sub fereastra, nu vad cum te-ai putea bucura, cu adevarat, de ziua ta, practic. sper ca la anul sa fie mai bine din acest punct de vedere!

  • Vladi

   marți, 05.02.2013 at 13:32

   cu siguranta rosienii vor sarbatori cu adevarat dupa ce se va porni proiectul minier de la Rosia Montana, ei cer acest lucru de ani de zile deja!

 3. Calin

  marți, 05.02.2013 at 10:38

  La urma urmei conteaza ce vor oamenii din Rosia Montana si ce vor ei sa sarbatoreasca. Iar oamenii din Rosia au votat la un referendum pentru pornirea proiectului minier, imi pare rau ca activistii nu le respecta decizia si se apuca sa faca zeci de evenimente ca sa poata atrage apoi si mai multi bani cu care sa lupte impotriva oamenilor din Rosia.

 4. Vladi

  marți, 05.02.2013 at 13:31

  chiar ca e importanta conservarea si reabilitarea patrimoniului de la Rosia, noroc ca cei de la RMGC au investit deja foarte multi bani si vor investi in continuare in reabilitarea patrimoniului, deja galeriile romane vechi de 2000 de ani sunt vizitabile din nou datorita lor. Cam asta e diferenta, ONGistii doar se bat cu pumnul in piept, in timp ce investitorii chiar fac lucruri utile pentru localitate

  • HaHaHa

   marți, 05.02.2013 at 22:58

   Pai Vladi, asa se castiga oamenii ingusti la minte… iti dau pe o parte, iti iau pe alta. Asta e si metoda guvernelor noastre, sau tu traiesti cu capul in nori? RMGC de unde crezi ca invata cum se procedeaza la noi?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Pictorul din Blaj, Horea Cucerzan, a murit la 82 de ani. Era considerat unul dintre cei mai importanți artiști contemporani

Publicat

Fondatorul Taberei Internaţionale de Artă „Inocenţiu Micu Klein” Blaj, pictorul Horea Cucerzan, născut la Blaj, a murit, luni, în urma unui stop cardiac, la un spital din București, unde era internat pentru analize, la vârsta de 82 de ani.

Reputatul artist lasă o moștenire culturală inestimabilă și impresionantă, nu doar prin lucrările sale valoroase, ci și prin cele aproape o mie de opere de artă produse în cele 23 de ediții ale taberei de creație de la Blaj, pe care a inițiat-o și a dezvoltat-o, an de an, în orașul natal.

Pentru meritele sale, pictorului Horea Cucerzan i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Blaj, în anul 2008. El a fost inițiatorul Muzeului de Artă Contemporană din Blaj şi al Centrului Cultural pentru Arte „Horea Cucerzan” din Blaj. De altfel, în comunicatul Uniunii Artiștilor Plastici din România, se precizează că maestrul dorea să se retragă, în luna martie, la „Casa Horea Cucerzan”, atelierul său de la Blaj.

Pictorul Horea Nicolae Cucerzan s-a născut la Blaj, în data de 7 iunie 1938. A absolvit Academia de Arte Frumoase „Ion Andreescu” din Cluj Napoca, secția pictură, promoția 1963. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala București, a participat, din anul 1973, la toate expozițiile de artă (municipale, anuale, bienale, republicane) organizate în România, având și numeroase expoziții în străinătate.

Trupul neînsuflețit al pictorului Horea Cucerzan va fi depus la capela Bisericii „Sfânta Treime” – Militari (București), marți, 2 martie, între orele 16:00-18:00, și miercuri 3 martie, între orele orele 09:00 – 18:00, se arată în comunicatul Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Sursă: radioblaj.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Elena Udrea și Ioana Băsescu au primit 8 și respectiv 5 ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009

Publicat

udrea interpol

Elena Udrea a fost găsită vinovată pentru șapte fapte și a fost condamnată marți la 8 ani de închisoare (6 ani de executat, plus un spor de 2 ani). Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. 

Fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.

Ioana Băsescu a fost găsită vinovată pentru trei fapte de corupție (o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani).

Sentințele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

Sentințele nu sunt definitive și pot fi atacate la instanța superioară.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 3.950 de cazuri noi de COVID-19 din 33.544 de teste, 106 decese și 1.044 de pacienți la ATI. Situația în 2 martie

Publicat

3.950 de cauzuri noi de infectare cu coronavirus, 106 decese și 1.044 de pacienți la ATI, sunt datele la zi transmise de autoritățile naționale, marți, 3 martie. 

Până astăzi, 2 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 808.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

744.040 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.950 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Până astăzi, 20.509 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 01.03.2021 (10:00) – 02.03.2021 (10:00) au fost raportate 106 decese (62 bărbați și 44 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 27 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 32 decese la categoria de peste 80 de ani.

105 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.536. Dintre acestea, 1.044 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.052.659 de teste RT-PCR și 315.789 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.392 de teste RT-PCR (15.539 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.853 la cerere) și 10.152 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 4 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 2 martie a.c.

Pe teritoriul României, 42.716 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.347 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.375 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 131 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT de MUNCĂ pe platforma Kronospan Sebeș: O persoană și-a pierdut viața

Publicat

O persoană și-a pierdut viață într-un accident de muncă, produs marți, în jurul orei 12.3o, în  incinta unei societăți comerciale din Sebeș. 

Polițiștii IPJ Alba desfășoară cercetări la fața locului.

Potrivit surselor alba24.ro, ar fi vorba despre platforma industrială a firmei Kronospan. Potrivit primelor informații oferite de autorități, persoana ar fi fost acroșată de un utilaj – volă.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate