Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Organizaţiile, simbolurile şi faptele cu caracter comunist, interzise. Pedepse de până la 10 ani de închisoare. PROIECT

Publicat

Senat

Parlamentarii propun interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist. Un proiect legislativ, înregistrat miercuri la Senat, prevede pedepse între 3 luni și 10 ani pentru cei care confecționează, vând sau dețin simboluri comuniste și cei care inițiază sau sprijină organinzații cu caracter comunist. 

Propunerea legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 martie.

„Între anii 1945 și 1989, România a suferit prejudicii inestimabile de pe urma regimului totalitar comunist, caracterizat prin încălcarea unor principii și drepturi fundamentale ale cetățenilor, precum și dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, libera circulație, dreptul la informație, libertatea de exprimare, dreptul la asociere, libertatea conștiinței, dreptul la viață intimă, familială și privată, dreptul de proprietate privată, principiul interzicerii muncii forțate, etc.

(…) Deși Constituția și legile în vigoare recunosc și garantează drepturile și libertățile democratice, societatea românească are nevoie de o protecție sporită contra unor eventuale abuzuri de tip comunist și garanții multiple privind împiedicarea reinstaurării regimului totalitar comunist”, au explicat inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari de la USR, în expunerea de motive.

Proiectul prevede, astfel, interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist.

„Prin organizație cu caracter comunist se înțelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care își desfășoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepțiilor sau doctrinelor comuniste, precum ura și violența pe motive de diferență de clasă socială, politica de exterminare socială. În această categorie pot fi incluse organizațiile cu sau fără personalitate juridică, partidele și mișcările politice, asociațiile și fundațiile, societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990.

Prin simboluri comuniste se înțelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepțiile sau doctrinele comuniste”, prevede proiectul.

Sancțiuni prevăzute

Potrivit proiectului, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. 

Persoanele care au comis faptele prevăzute de lege pot scăpa de pedeapsă dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului. De asemenea, cei care au comis faptele prevăzute de lege și care înlesnesc, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau a mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, vor beneficia de reducerea cu jumătate a limitelor speciale ale pedepsei.

Proiectul mai prevede o pedeapsă de la 3 luni la 3 ani pentru cei care confecționează, vând, răspândesc sau dețin în vederea răspândirii simboluri comuniste. Cu aceeași pedeapsă vor fi sancționați și cei care utilizează în public asemenea simboluri.

Cu închisoare de la un an la 5 ani vor fi sancționați cei care distribuie și pun la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, materiale comuniste.

Vezi aici proiectul complet.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax