Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Orizontul performanței: 24 de elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, CALIFICAȚI la faza națională a olimpiadelor școlare


Publicat

IMG_1327

În prima parte a semestrului II din anul școlar în curs, 24 de elevi de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au reușit să se califice la faza națională a olimpiadelor școlare. În colegiul militar albaiulian s-a demonstrat, în fiecare an, că strategia managementului didactic se bazează pe comunicare, motivare, susţinere şi formare, rezultând un învăţământ performant şi de calitate. Elevii au înţeles prin activităţile derulate în cadrul orelor de pregătire că scopul performanţei este revelaţia în forme sensibile sau raţionale a tainelor cunoaşterii şi autocunoaşterii.

Desfășurate în prima parte a semestrului II din anul școlar curent, olimpiadele școlare au crescut performanțele colegiului, aducând 24 noi calificări la faza națională. Disciplinele fizică, chimie, ştiinţele pământului, socio-umane, limbile străine, religia, s-au regăsit şi în acest an pe lista celor calificate la nivel național, promovând astfel, calitatea învățământului liceal militar albaiulian. La acestea se adaugă, în premieră, limba şi literatura română şi matematica. Tenisul de masă și crosul au continuat tradiția anilor precedenți.

Chimia și fizica au stârnit interes pentru elevii în uniformă. Pasiunea pentru universul moleculelor, atomilor și reacțiilor substanțelor a fost dovedită, pentru al doilea an consecutiv, de eleva caporal Coman Ilișca, sub îndrumarea prof. Lucian Irimie, iar elevul plutonier adjutant Gabriel Oprea, sub îndrumarea prof. Dorina Filipescu, au menținut ștafeta performanței la fizică. Pentru Gabriel este a doua reuşită de acest nivel, după cea din clasa a X-a.

La Olimpiada interdisciplinară ,,Lectura ca abilitate de viață”, menită să dezvolte elevilor capacitățile creatoare, să le valorifice pasiunea pentru lectură, abilitățile comprehensive, de analiză și interpretare a textelor literare, eleva caporal Bianca Balea, îndrumată de prof. Simona Mureşan a reuşit să obţină, din nou, performanţa calificării la etapa naţională, după cea din anul 2015.

Şi în acest an şcolar, disciplinele din catedra de ştiinţe socio-umane vor avea câte un reprezentant la faza naţională a olimpiadelor şcolare. Eleva sergent-major Raluca Fundeanu la economie pentru al doilea an consecutiv, şi elevul sergent Mircea Costea la filosofie. Chiar dacă este în clasa a XI-a şi filosofia nu se înscrie în disciplinele anului de studiu, Mircea a reuşit să obţină rezultate foarte bune. Elevii sunt îndrumaţi în pregătire, susţinuţi şi motivaţi de către prof. Simina Dura. Apoi, la disciplina sociologie, disciplină ce nu se studiază în colegiul militar, elevul sergent Cristian Bârlean va reprezenta colegiul militar albaiualian la faza naţională, fiind coordonat de către prof. Darius Duriga.

Limba franceză, studiată sub atenta îndrumare a prof. Lucia Lupu şi Carmen Roman, are două calificări, prin eleva sergent Roberta Ion, pentru al treilea an consecutiv, și eleva fruntaș Bianca Iorga. Apoi, sub îndrumarea prof. Alina Chiorean, eleva caporal Iza Sava a reușit să obțină, pentru al doilea an consecutiv, calificarea la faza națională a olimpiadei de limba engleză. În aceeași arie curriculară se înscriu limbile spaniolă și italiană. Deși nu sunt studiate în colegiu, eleva caporal Alexandra Maier (limba spaniolă) și colegul ei, Laurențiu Lungu (limba italiană) au reușit performanța calificării la națională, pentru al doilea an consecutiv.

Disciplina religie, predată de către prof. Ioan Nistor, are şi în acest an şcolar elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadei de religie. La cultul ortodox, pentru al doilea an consecutiv, eleva fruntaş Raluca Şerban şi, pentru al treilea an consecutiv, eleva sergent Ioana Argatu; la cultul greco-catolic, pentru al doilea an consecutiv, eleva caporal Ioana Tomoiagă şi, pentru al treilea an consecutiv, elevul sergent Marian Luca; la cultul alianţa evanghelică, pentru al doilea an consecutiv elevul caporal Cristian Faur şi, o primă reuşită pentru eleva Luminiţa Filip. Ţinând cont că Ioana Argatu s-a calificat şi la faza naţională a olimpiadei de limba şi literatura română, la faza naţională a olimpiadei de religie va participa elevul sergent Gavrilă Rad, cu premiul II la faza judeţeană.

În acest an școlar, la olimpiada de limba și literatura română s-a obținut o performanță deosebită: calificarea a trei elevi la etapa națională. Este vorba despre elevele sergent Ioana Argatu şi Maria Cîmpean și elevul caporal Andrei Rodilă. Reușita acestei minunate echipe este dovada vie a faptului că natura interioară a fiecăruia dintre ei furnizează legea după care se stabilesc țeluri și se acționează pentru a le atinge. Toți cei trei elevi sunt îndrumați și pregătiți de prof. Mircea Cosmina.

Înfiinţarea unui centru de excelenţă la matematică, în noiembrie anul trecut, şi-a dovedit eficienţa, culegând primele rezultate. Sub îndrumarea prof. Anamaria Fuia, eleva fruntaş Cosmina Pop a reuşit performanţă calificării la faza naţională a olimpiadei de matematică. Cosmina a găsit în colegiul militar, locul şi mediul propice pasiunii ei, matematica, dar şi colegi şi cadre didactice preocupate în descifrarea tainelor cifrelor şi a formulelor alambicate ale matematicii.

În cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, tenisul de masă și atletismul, au obținut locuri fruntașe, care au reflectat atât pasiunea pentru sportul individual, cât și dăruirea în desfășurarea antrenamentelor sub îndrumarea antrenorilor Florin Grozav și Sorin Secăreanu. Prestația foarte bună a sportivilor noștri le-a adus calificarea la etapa națională la tenis de masă prin elevul caporal Trușcă Claudiu și la atletism prin elevul sergent Corcheş Petru.

„Reuşitele elevilor, reflectate în aceste premii de excepţie ce îi califică la etapa naţională, presupun zile întregi de pregătire, de informare, de documentare, de aplicare, toate desfăşurate cu responsabilitate şi profesionalism. Apoi, conlucrarea eficientă şi dorinţa de perfecţionare au fost titlurile de ordine în câştigarea întrecerilor dintre liceenii pasionaţi de aceleaşi discpline. Profesori şi elevi deopotrivă au depus eforturi continue şi de lungă durată, rezultatele fiind o consecinţă firească a acestora, o trudă cu folos”, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, Daniela Filimon.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Cătălin Drulă, luat în vizor de liderii PNL: Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele

Publicat

Florin Cîțu le-a spus colegilor din conducerea PNL că orice ministru care își va critica colegii sau pe premier va fi revocat ”imediat” din funcție. ”Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele”, a spus și Orban.

”Nu poți veni în ședința de guvern după astfel de declarații”, a spus Florin Cîțu, potrivit surselor G4Media.ro.

Premierul s-a referit direct la declarațiile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care l-a caracterizat drept ”zombie politic”.

Legat de demiterea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus că ”eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat și am analizat. Eu am tot spus, miniștrii sunt evaluați”.

Ludovic Orban, președintele PNL, a spus în aceeași ședință că îl susține total pe Florin Cîțu, adăugând că remanierea lui Vlad Voiculescu a fost ”corectă, constituțională, o aștepta toată lumea”.

În ceea ce privește declarațiile lui Drulă, Orban a spus în ședința PNL că ”nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele. Dacă o să mai facă, va trebui demis orice ministru care va da declarații că a lui Drulă”.

Citește știrea completă pe G4Media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ CURS: PNL, singurul partid din coaliție care pierde procente din cauza măsurilor de austeritate. AUR profită și crește

Publicat

Partidul Național Liberal (PNL) a scăzut cu 5 procente față de sondajul din februarie 2021, iar PSD cu un procent.

USR PLUS rămâne la același nivel.

O creștere cu 3 procente înregistrează AUR, singurul partid care a profitat de nemultumirea propulației pentru măsurile de austeritate luate de guvern.

Scandalurile din Coaliția la guvernare au fost decontate decontate masiv de liberali.

Sondajul de tip Omnibus realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS în luna aprilie arată o scădere accentuală a PNL, în timp ce dificilii parteneri de guvernare de la USR PLUS își conservă pozițiile, scrie stiripesurse.ro

 

 

Potrivit cercetării sociologice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, scorurile partidelor ar fi următoarele:

 • PSD – 33% (aproape la fel ca în sondajul CURS din februarie (34%); 29% la alegeri)
 • PNL – 21% (faţă de 26% în sondaul din ianuarie și 25 în februarie/ 26% la alegeri)
 • USR-PLUS – 16% (la fel ca în sondajul din ianuarie şi februarie și la fel ca la alegeri)
 • AUR – 12% (12% în sondajul din ianuarie și 9% în februarie/ 9% în alegeri)
 • UDMR – 4% (faţă de 4% în ianuarie și februarie şi 5% în alegeri)
 • PMP – 5% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie și februarie când erau la 3% şi în creștere cu 1% faţă de alegeri – 4%)
 • PPU-sl – 4% (3% în februarie)
 • Pro România – 3% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie (25) și februarie (2%) şi în scădere cu 1% faţă de alegeri)
 • Altul – 2%

Metodologia de realizare a sondajului

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1107 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 14-17 aprilie, 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Campanie de donare de sânge la Alba Iulia. Cum te poți programa și dona cu ajutorul unei aplicații de pe telefon

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, împreună cu studenții din cadrul UMF Cluj organizează o campanie de donare de sânge.

A fost creată și o aplicație prin care cei care se programează, și ulterior, donează sânge, adună puncte și beneficiază de ofertele partenerilor campaniei. 

Campania de donare de sânge se desfășoară în perioada 19-23 aprilie, între orele 7.30-12.00.

Pentru mai multe detalii puteți suna la: 0258.834.050.

Prin câțiva pași simpli veți putea beneficia de ofertele celor care susțin campania de donare sanguină.

 1. Descărcați aplicația;
 2. Vă programați pentru donare;
 3. După analize, puteți dona sânge;
 4. Scanați codul pentru validare;
 5. Adunați punctele și beneficiați de oferte.

Aplicația BlooDoChallenge poate fi descărcată din App Store sau Google Play

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia se află în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba, situat pe Bulevardul Revoluției 1989, numărul 23.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Medalii de aur, argint și bronz pentru practicanții de taekwondo din Alba, la Campionatul Național desfășurat la București

Publicat

14 medalii de aur, argint și bronz au obținut practicanții de taekwondo ai clubului Revolution Academy Alba, la Campionatul Național de Taewondo WT, desfășurat în weekendul ce a trecut la București.

Clubul din Alba a participat cu 16 sportivi, mulți dintre ei având o vârstă fragedă și pentru unii fiind chiar prima participare la o competiție sportivă de o anvergură națională.

Medalii de aur

Jelea Eduard -25 kg locul 1

Gemanescu Nicoleta +30 kg

Vas Karina -30 kg

Boloage Alecsandru -45 kg

Galea Mario -44 kg

Medalii de argint

Luha Eduard -40 kg

Dan Alexandru +40 kg

Cetean Eduardo -37 kg

Fara Alex -40 kg

Groza Alexandra +50 kg

Cetean Luca -25 kg

Medalii de bronz

Dobarta Roxana +30 kg

Popa Vasile -35 kg

Ghenescu Natalia -51kg

”Încă odată am adus Alba Iulia pe podium, la un sport olimpic. Chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă a trebuit să ne antrenam în condiții improprii, am reușit să obținem 14 medalii de aur, argint și bronz la un campionat național. Susținerea financiară este exclusiv din partea părinților și a unor persoane care ne sunt aproape încă de la prima competiție la care am participat.

De mai bine de doi ani ne antrenam într-un spațiu în care nu mai încăpem, dar totuși facem performanță și ducem Alba Iulia, Sebeșul și județul Alba pe podium la toate competițiile la care participăm”, a declarat pentru alba24.ro, Alin Moldovan, antrenorul clubului Revolution Academy Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate