Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Oxigen pentru MORȚI. Anchetă la CAS Alba. Se verifică plăți de peste 170 de mii de euro făcute către o firmă cu sediul în Iași


Publicat


casa judeteana de asigurari de sanatate albaPeste 174.000 de euro a plătit, în doi ani, Casa de Asigurări de Sănătate Alba firmei VitalAire, companie acuzată de evaziune fiscală, după ce s-a descoperit că luau bani atât de la pacienţi, cât şi de la Casa Naţională de Asigurări. Ba mai mult, jurnaliștii de la GSP au aflat că decontările făcute pentru tuburi de oxigen vizau și persoane decedate. Astfel de cazuri există și în Alba, însă în momentul de față se desfășoară o anchetă la CAS Alba pentru a vedea exact numărul deconturilor făcute de AirLiquide Vitalaire România SRL pe CNP-urile persoanelor decedate. În total, facturile emise de către firmă la CAS Alba ajung la 208.685 euro.

 

AirLiquide Vitalaire România SRL, firmă franceză cu punct de lucru în Iaşi, este acuzată de mai multe nereguli grave, printre care aceea că ar fi decontat la casele judeţene de asigurări de sănătate servicii furnizate unor pacienţi decedaţi în contul utilizării concentratoarelor de oxigen de care oameni care suferă de anumite boli depind pentru a trăi. Mai mult, firma s-ar folosi de contabilitate dublă, folosind în instanţele de judecată facturi false pentru încasarea unor sume de bani, potrivit unei anchetei jurnalistice coordonate de ziaristul Cătălin Tolontan.

Informațiile au fost confirmate de Augustus Costache, purtător de cuvânt al CNAS care spune că există, în medie, 500 de cazuri pe an în care Vitalaire a decontat pe CNP-ul unor asigurați decedați. Conform acestuia,  un singur județ, Caraș, din cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate județene, nu are nici un caz de mort decontat, pentru că au refuzat să plătească 12 cereri de CNP-uri de morți.

Harta procese Alba VitalaireȘi în județul Alba există astfel de cazuri, iar, potrivit reprezentanților CAS, în momentul de față se desfășoară o anchetă pentru a descoperi numărul decontărilor făcute pe CNP-urile unor persoane decedate și alte nereguli.

Pe motiv că nu şi-au achitat banii pentru aparatele de oxigen, firma a dat în judecată 3.000 de bolnavi, deşi primea bani pentru ele de la Casa de Asigurări de Sănătate. Printre miile de procese, am găsit un număr de 35 cu pacienți din județul Alba. Potrivit portalului Termene.ro– cel mai complex instrument de verificare a activității juridice și finaciare a firmelor din România-  cele mai multe procese pe care le are Vitalaire în județ sunt la Alba Iulia și Blaj- câte 8 la judecătoriile din cele două orașe. În listă se mai află și 6 procese la Tribunalul Alba, 6 la Judecătoria Cîmpeni, 5 la judecătoria Aiud și două pe rolul instanței din Sebeș.

„Admite cererea formulată şi precizată de reclamanta SC AIR LIQIUDE VITALAIRE ROMANIA S.R.L. în contradictoriu cu pârâţii C. S şi C.E şi în consecinţă: Obligă pârâţii, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 2981,4 lei, reprezentând chirie restantă, precum şi a penalităţilor de întârziere contractuale în cuantum de 1640,47 lei, calculate de la scadenţa facturilor fiscale şi până la data de 30.05.2016. Obligă pârâţii să achite reclamantei cheltuieli de judecată în cuantum de 800 lei, din care 200 lei reprezintă taxa judiciară de timbru, iar 600 lei reprezintă onorariu de avocat. Executorie.”

„Admite cererea formulată de către reclamanta S.C. AIR LIQUIDE VITALAIRE ROMANIA S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul B.M, având ca obiect pretenţii-cerere cu valoare redusă. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma totală de 770,1 lei, reprezentând contravaloare facturi emise de reclamantă în perioada 30.04.2014-31.01.2015. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 417,29 lei reprezentând penalităţi de întârziere calculate în perioada 30.05.2014-25.02.2016. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 290 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, dintre care 240 lei reprezentând onorariu avocat şi 50 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Executorie de drept. ”

„Admite acţiunea civilă formulată şi precizată de reclamanta S.C. AIR LIQUIDE VITALAIRE ROMANIA S.R.L., cu sediul în Iaşi, (…) în contradictoriu cu pârâta M.E, domiciliată în comuna Şona, sat Sânmiclăuş,  jud. Alba, şi în consecinţă: Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1366,74 lei, reprezentând debit restant, precum şi suma de 409,14 lei, reprezentând dobânda contractuală de 0,10% din valoarea soldului restant pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data de 29.05.2014 şi până la data de 23.09.2015. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 658 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie de drept. ”

Acesta sunt doar trei din cele 35 de cazuri în care oamenii din județul Alba sunt puși să plătească pentru închirierea aparatelor de oxigen în condiţiile în care  Vitalaire are contracte Casa de Asigurări de Sănătate Alba, pe niște sume exorbitante.

Mai exact, în perioada 2014-2016,  Vitalaire a emis facturi către CAS Alba în valoare de 921.082,29 de lei, adică 208.685 euro, din care mai bine de jumătate au fost plătiți. Valoarea facturilor achitate de CAS Alba către  Vitalaire, în aceeași perioadă, este de 785.308,64 lei, însemnând 174.512 euro.

Potrivit investigațiilor pe o perioadă de trei ani Casa Națională de Asigurări de sănătate a plătit oxigenul pentru cel puțin 1.500 de morți.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Ajutoare sociale suspendate la Aiud. 10 persoane au rămas fără bani pentru că nu și-au făcut orele de muncă

Publicat

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, a suspendat vineri plata ajutorului social pentru 10 beneficiari.

Edilul a explicat într-o postare pe Facebook că a luat această măsură deoarece oamenii nu și-au îndeplinit obligația de a presta un anumit număr de ore de muncă.

”Astăzi am semnat 10 suspendări de ajutor social pentru că beneficiarii nu au prestat orele de muncă. Nu e prima dată când fac acest lucru.

De ce comunic acest aspect? Pentru că există tentația de a se generaliza în ceea ce mă privește. Dacă pentru unii primari, beneficiarii de ajutor social sunt masă de manevră, pentru mine, sunt o parte a comunității pe care o sprijin conform legii, ÎN MĂSURA ÎN CARE ÎȘI RESPECTĂ OBLIGAȚIILE FAȚĂ DE COMUNITATE”, a scris Oana Badea pe Facebook.

Suspendarea ajutoarelor s-a făcut printr-o dispoziție semnată de primarul Aiudului, iar decizia poate fi contestată în contencios administrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Publicat

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională 2020 au fost premiați de Primăria Alba Iulia. 

Vineri, în Cetatea Alba Carolina, cei 10 elevi au fost premiați de către reprezentanții primăriei cu câte 1.000 de lei.

Nici profesorii coordonatori nu au fost uitați de autorități, aceștia fiind premiați și ei cu câte 500 de lei de persoană, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Cine sunt elevii și profesorii premiați de Primăria Municipiului Alba Iulia:

Elevi

Cârnaț Alina Ioana

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Hîrlea Sorana Natalia

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Daisa Ioana Maria

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Irimescu Carina Daniela

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hulea Daria Anamaria

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Cinăzan Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Necș Alexia Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Nicolae Alexandra

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Oltean Darius Nicolae

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Toader Ciama Alecsia Ioana

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Cadre didactice

Teișan Genoveva

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Țibea Maria

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Oltean Sabina Larisa

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Cristea Luciana

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Niculescu Claudia Raveca

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Rus Luciana Mirela

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Lupșa Alina

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hada Adriana

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Șopterean Adriana

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ursu Gabriela

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Furdui Veronica Mirona

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Arsu Narcisa Ștefania

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Ispas Anca Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Marinescu Rodica Florica

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Bojor Ana Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Sava Gabriela Corina

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

 

sursă foto/info: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate