Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(P) 12 întrebări frecvente despre lemnul compozit (WPC). De ce este utilizat din ce în ce mai mult pentru amenajări exterioare


Publicat

Un produs relativ tânăr pe piața românească, panoul din lemn compozit sau WPC (wood plastic composite) are o utilizare din ce în ce mai apreciată în ultimii ani. 

Tot mai mulți proprietari de case, dezvoltatori imobiliari, proprietari de hoteluri, restaurante, terase, baruri, piscine aleg să utilizeze pentru amenajările lor exterioare lemnul compozit WPC.

Mobilier urban (bănci, mese, scaune, coșuri gunoi), garduri, pergole, chioșcuri, căsuțe de grădină, terase, piscine, pontoane, toate acestea sunt realizate cu succes din WPC.

  • Lemnul compozit – lemnul plastifiat – a fost inventat în Japonia în anul 1976. În compoziția acestuia intră făina de lemn (peste 50%) și granule din deșeuri de mase plastice, amestecul fiind stabilizat împotriva radiațiilor UV, a mucegaiurilor și insectelor.
  • În cele ce urmează, veți afla care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le au clienții noștri și, bineînțeles, răspunsurile la acestea.

1. De ce să folosesc lemn compozit (WPC) pentru amenajările exterioare?

Lemnul compozit WPC are aspect natural de lemn, dar nu se fisurează, nu se așchiază, nu putrezește, este antiderapant (chiar și umed), hidrofob și prietenos cu mediul. Lemnul compozit surclasează lemnul natural, în ce privește rezistenta mecanică la îndoire, rezistența la umiditate, radiații ultraviolete, temperaturi joase sau ridicate, mucegaiuri, insecte. Acest material nu emite gaze toxice, nu eliberează substanțe periculoase pentru mediu, provine din materiale reciclate și este reciclabil 100% după folosire, prin urmare vorbim despre un produs ecologic.

Este recomandat să utilizăm WPC și pentru că, spre deosebire de lemn, lemnul compozit nu necesită întreținere. Iar când vorbim despre profilele WPC produse în fabrica Bencomp trebuie să punctăm ca acestea sunt mult mai rezistente decât profilele similare importate, mai ieftine.

Un alt punct forte ale lemnului compozit Bencomp este faptul că acesta nu conține carbonat de calciu, un material de umplutură ieftin, larg folosit în produsele de calitate inferioară. În absența carbonatului de calciu tăierea și frezarea profilelor cu scule pentru lemn este deosebit de ușoară, fără a uza prematur sculele folosite la debitare sau decupări. Totodată dispar atât pericolul pătării profilelor, la ploaie, cu culoarea albă dată de dizolvarea carbonatului de calciu, cât și aspectul prăfuit ce apare după câteva luni de la montaj.

Lemnul compozit Bencomp se obține din faină de lemn de conifer sau foioase, spre deosebire de produsele ieftine din import în care se folosesc deșeuri agricole (paie, ciocani de porumb, pleavă de orez).

2. Care este garanția produselor din lemn compozit WPC produs de Bencomp?

Profilele din lemn compozit furnizate de SC Bencomp SRL sunt garantate 5 ani de la data facturării, în condițiile respectării integrale a instrucțiunilor de montaj și exploatare.

Aceste produse au durata medie de viață de 10 ani, cu excepția celor aditivate suplimentar, a căror garanție se prelungește corespunzător. Ele îndeplinesc condițiile din fișa tehnică a produselor ce însoțește livrarea.

Garanția produselor se referă la faptul că pe durata acesteia, profilele de lemn compozit nu vor prezenta defecte în ceea ce privește calitatea execuției și a materialului (rupere, fisurare, crăpare). De asemenea, profilele nu vor suferi modificări structurale la acțiunea factorilor climatici (radiații UV, umiditate atmosferică, diferențe de temperatură mai mici de 40 de grade față de temperatura de montaj).

În cazul apariției unei defecțiuni în perioada de garanție, garanția producătorului se referă exclusiv la înlocuirea profilelor defecte, fără alte obligații referitoare la transport, montaj sau altele de aceeași natură. Scândura de WPC este un material de finisare și nu poate fi folosit ca structură de rezistență.

Sarcina maximă uniform distribuită la care scândurile rezistă este de 200 kg/mp, pentru o distantă maximă de sprijin intre șinele de susținere de 30 cm.

Orice intervenție sau utilizare în afara condițiilor normale de exploatare (îndoire, lovire, forțare, punere în operă defectuoasă sau necorespunzătoare instrucțiunilor de montaj, drenaj insuficient, depășirea sarcinii maxime indicate în fișa tehnică a produsului și altele ca acestea, fără a se limita la cele enumerate) a profilelor de lemn plastifiat, duce automat la pierderea garanției.

Orice reclamație se va face în scris în perioada de garanție și va fi expediată însoțită de factura originală și prezentul certificat la adresa producătorului.

3. Care este durata de viață a produselor din lemn compozit WPC produs la fabrica Bencomp de la Buzău?

În funcție de respectarea normelor de montaj, exploatare și întreținere, durata de viață a produselor din lemn compozit este de 10-25 ani.

4. Lucrarea trebuie executată doar de către firme agreate de producător? Este inclus montajul în preț?

Pentru executarea lucrării puteți contacta orice firmă de montaj. Dacă sunteți un pasionat al „meșteritului în jurul casei”, puteți realiza montajul chiar Dvs. Important este să fie respectate instrucțiunile de montaj pe care le primiți odată cu produsele. Prelucrarea profilelor se poate face și cu scule „hobby”, pentru că nu sunt necesare forțe mari de tăiere sau frezare. Montajul nu este inclus în preț.

Pentru a vedea cele mai frecvente greșeli la montarea pardoselilor WPC click aici.

5. Oferiți și accesorii pentru montaj?

Bineînțeles că oferim și accesoriile pentru montaj. De exemplu, pentru montarea deck-ului (pardoselilor sau dușumelelor) vă oferim sisteme care conțin accesoriile necesare: șine de susținere, profile de închidere (colțare), cleme și șuruburi inox.

Pentru a vedea profilele WPC si accesoriile pentru împrejmuiri (garduri) vă rugăm să accesați link-ul următor:

https://www.wpcromania.ro/produse/elemente-pentru-garduri.html

6. Vindeți doar către firme sau și către persoane fizice?

Societatea Bencomp utilizează toate canalele de vânzare pentru a ajunge la clienții săi, astfel că livrările din fabrică se fac către clienți, fie ca sunt persoane fizice, fie că sunt firme de construcții, revânzători sau firme care vor sa își amenajeze gardul din fața sediului, terasa etc.

7. La ce fel de amenajări exterioare se pot folosi profilele din lemn compozit?

Profilele din lemn compozit se pot folosi la orice fel de amenajări exterioare ușoare, cu excepția structurilor de rezistență. Exemplele cele mai uzuale sunt: terase, piscine, pontoane, mobilier urban (bănci, mese, scaune, coșuri gunoi), garduri, pergole, chioșcuri, căsuțe de grădină.

Pentru a vedea diverse utilizări ale lemnului compozit: https://www.wpcromania.ro/galerie-foto.html

8. Pe dușumelele din WPC se alunecă după ploaie? Este vreo problemă dacă terasa unde se montează deck-ul nu este acoperită?

Deck-ul compozit umed are proprietăți antiderapante chiar mai bune decât cel uscat, riscul alunecării pe deck umed fiind mult mai mic decât de pe gresia umedă, de exemplu.

9. Transportul profilelor la cumpărător este inclus în preț?

Nu, transportul nu este inclus în preț. Ca ordin de mărime, transportul prin curier rapid costă 10 lei + TVA primul kg, iar apoi se adaugă 0.7 lei + TVA/ kg pentru fiecare kg, iar un transport de la fabrica Buzău la București costă 350 lei + TVA pentru o dubiţă cu capacitatea utilă de 1000 kg.

10. Dimensiunile profilelor pot fi modificate?

Lățimea și grosimea profilelor nu pot fi modificate, iar lungimea standard la care livrăm profilele este de 4000 mm sau 2400 mm. Pentru unele dintre profile există și lungimea standard de 3000 mm. Pentru comenzi speciale de câteva sute de mp, se pot realiza orice alte lungimi, beneficiarul economisind astfel o mare parte din pierderile de croire.

11. Există vreo diferență între lemnul compozit românesc produs de Bencomp și lemnul compozit adus din import?

Lemnul compozit nu este obținut după o rețetă unică, astfel încât producători diferiți folosesc rețete diferite. De aceea, nu poți atribui lemnului compozit al unui producător calitățile sau punctele slabe ale lemnului compozit produs în altă fabrică.

Rețeta folosită de Bencomp se bazează pe polietilena de înaltă densitate, polimer care conferă profilelor cea mai bună rezistență mecanică, ca și o excelentă rezistență la radiațiile ultraviolete, spre deosebire de produsele pe bază de polipropilenă sau PVC, polimeri mai duri și mai casanți în timp. Aspectul profilelor Bencomp e asemănător cu cel al lemnului, o deficiență minoră fiind rezistența la zgâriere, mai scăzută decât cea a produselor pe bază de PVC sau PP.

Față de lemnul compozit european de aceeași calitate produs în Belgia, Germania, Austria, lemnul compozit Bencomp este la aproape jumătate de preț, dar există și importuri din Asia via UE ale unor distribuitori români, prezentate drept produse europene, la preturi comparabile cu cele ale Bencomp. Apariția fisurilor în grosimea plăcilor de deck în maxim doi ani de la montaj este o dovadă a calității inferioare a deck-ului ieftin achiziționat.

12. Cum recunoaștem un deck WPC (dușumea) de calitate?

La prima vedere, un deck de calitate nu diferă esențial de un deck inferior, care rezistă maxim doi ani până la apariția fisurilor.

Nu aspectul este cel care determină calitatea (cu excepția asimetriilor de extrudare, ușor observabile), ci producătorul și materialele folosite. De aceea, pentru că o terasă placată cu WPC sau o împrejmuire realizată din WPC e gândită să reziste de la 10 ani în sus, e foarte important să vă interesați de firma producătoare a profilelor și să obțineți referințe de la clienții care au folosit deja aceste profile.

Pentru că rezistența la intemperii presupune analize de laborator care pot dura și 6 luni, e bine să cereți fișa tehnică a produsului și să verificați cu atenție durata și la ce anume se referă garanția (culoare, rezistență mecanică, rezistență la mucegai și insecte, etc).

Ca și indiciu empiric, un sistem de deck WPC (șină de susținere, profilele de dușumea și clemele de prindere) care costă mai puțin decât lemnul exotic folosit la placări nu are cum să conțină ingrediente de calitate și deci rezistența lui în timp este îndoielnică.

O metodă de verificare ușoară este cea a absorbției de apă: cântăriți o placă de lemn compozit după ce a fost scufundată în apă 48 de ore și dacă apa absorbită depășește 5% din greutatea inițială a mostrei, înseamnă că trebuie să vă orientați spre alt producător.

Un alt test este absorbția de grăsimi: picurând benzină sau motorină pe o placă de lemn compozit, solventul organic trebuie să pătrundă în interiorul plăcii cât mai lent, o absorbție rapidă fiind o dovadă a porozității materialului și deci a calității discutabile a acestuia.

O ultimă probă care se poate face este dilatarea la căldură prin introducerea plăcii de lemn compozit la o temperatură uniformă (circa 60 grade Celsius) și urmărirea dilatării ei uniforme. O dilatare asimetrică (urmată de deformare la răcire) este o dovadă a unui polimer inferior calitativ și un motiv suficient pentru a refuza achiziția unui astfel de produs.

Concluzie:

Sperăm că am reușit să răspundem celor mai frecvente întrebări pe care le au clienții noștri și cei care își doresc să devină clienți.

Mai mult decât atât, sperăm că am reușit să explicăm avantajele pe care le aduce lemnul compozit WPC, acest material care este tot mai utilizat în ultimii ani, atât în România, cât și în celelalte țări de pe mapamond.

Pentru alte informații, vizitați www.wpcromania.ro, iar dacă aveți întrebări vă așteptăm aici.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Niciun caz COVID nou după testele de astăzi, în județul Alba. Directorul DSP: ”Campania de vaccinare își arată efectele”

Publicat

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunțat luni seara că după testările de astăzi nu au mai fost depistate cazuri pozitive COVID. Reamintim că anterior fusese raportat doar un singur caz.

Vezi ALBA: Un singur caz COVID confirmat în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

”După testele COVID de astăzi (429 PCR si peste 100 rapide), ZERO cazuri noi pozitive în Jud Alba. Campania de vaccinare își arată efectele, nu trebuie să abandonăm, ne dorim cu toții o toamnă fără “valuri” și o viață normală”, a scris directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, pe Facebook.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.370 de persoane au fost confirmate pozitiv. În același interval, au fost 20.577 persoane vindecate și 708 decese.

Duminică, în Alba au fost prelucrate 241 de probe, la Spitalul Județean din Alba Iulia. Luni, au fost procesate 529 de teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Concursul pentru directori școli va avea loc în octombrie iar numirile în decembrie. Majoritatea interimatelor expiră în august

Publicat

Concursul de ocupare a posturilor de management în instituțiile de învățământ ar putea avea loc pe 15 octombrie, a declarat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Totodată, numirile pe posturile de directori de școală vor fi făcute între 20-22 decembrie 2021.

„Avem în vedere un calendar care să prevadă demararea concursului după 14 septembrie, imediat după începerea școlii, pe 13 septembrie, să aibă o probă scrisă în 15 octombrie, după care să se deruleze probele de interviu astfel încât să avem numirile făcute între 20-22 decembrie, cu începere din semestrul II al anului școlar 2021-2022, în data de 10 ianuarie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, informează Edupedu.

Iar asta în condițiile în care toate mandatele obținute prin concursurile din anii trecuți, dar și numirile făcute pe 9 ianuarie anul curent expiră la 31 august.

Astfel, inspectorii școlari vor delega după această dată directori interimari pentru a conduce școlile în perioada semestrului I din anul școlar următor.

Săptămâna trecută, ministrul anunța că ”luăm în considerare ideea de demarare a concursurilor pentru ocupare a posturilor de directori printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci organizată imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie”.

El a explicat că numirea noilor directori ar putea avea loc în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022.

„Iniţierea concursului ar putea să fie făcută în ziua imediat următoare, 14 septembrie, printr-un anunţ, iar proba scrisă ar putea să fie susţinută în cea de-a doua parte a lunii octombrie.

Probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie, în luna decembrie am putea avea numirile făcute cu începere din semestrul al II-lea, adică cu data de 10 ianuarie. Acesta este un avantaj de a comasa toate etapele concursului în semestrul I al anului şcolar 2021-2022 şi de a începe semestrul al II-lea cu directori numiţi după criterii de competenţă, care să privilegieze exclusiv competenţa”, a susţinut ministrul Educaţiei.

surse: agerpres.ro, edupedu.ro, spotmedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: GHIDUL examenului de Evaluare Națională 2021, publicat de Ministerul Educației. Detalii pentru elevii de clasa a VIII-a

Publicat

examen testare

Ministerul Educației a publicat luni seara ghidul oficial cu detalii despre organizarea și desfășurarea examenului de Evaluare Națională 2021. Prima probă va fi la Română în 22 iunie.

Înscrierile la examen se vor încheia marți.

Vezi integral: GHID_EVALUARE_NATIONALĂ_VIII_2021

„Ministerul Educaţiei a luat acele măsuri administrative pentru a veni în sprijinul elevilor înţelegând dificultăţile pe care le-au întâmpinat.

În ghid, printre altele, sunt prezentate principalele măsuri privind accesul în unitățile școlare:

Este vorba despre micşorarea numărului de note necesare încheierii situaţiilor şcolare la minimum două, este vorba de prevederi precum posibilitatea de a face construcţii pe foaia de examen – matematică, geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română.

Nu mai sunt considerate semne distinctive, deoarece toţi au posibilitatea să facă acest lucru.

Vezi MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Creşte timpul alocat – 15 minute – pentru a completa casetele. Deci, sunt lucruri mici, dar care toate la un loc vin în sprijinul elevilor”, a explicat ministrul  Sorin Cîmpeanu, despre desfășurarea examenului.

Vezi integral: GHID_EVALUARE_NATIONALĂ_VIII_2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la munte și la mare până în 27 iunie. Când cresc temperaturile. Prognoza în regiuni pe 2 săptămâni

Publicat

Meteorologii vin și cu vești mai bune pentru următoarele două săptămâni. Vremea se încălzește și temperaturile maxime ajung la peste 30 de grade Celsius, cel puțin în sudul și vestul țării.

Vor mai fi însă perioade cu ploi și furtuni.

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru perioada 14-27 iunie, în regiuni din țară:

TRANSILVANIA

Intervalul va debuta cu vreme răcoroasă, cu temperaturi maxime de 17-23 de grade şi minime de 7-11 grade.

Apoi, încălzirea vremii va fi semnificativă, determinând înregistrarea de valori diurne, mediat regional, de 24-29 de grade şi nocturne de 10-15 grade. Vremea se va menţine caldă până spre sfârşitul perioadei, cu uşoare variaţii de la o zi la alta.

În primele zile şi din nou după data de 21 iunie, în special în cursul după-amiezilor, probabilitatea pentru averse (local mai însemnate cantitativ) va fi ridicată.

LA MUNTE

Vremea va fi răcoroasă la începutul intervalului, când se vor înregistra valori diurne de 8-16 grade şi nocturne de 2-8 grade.

Ulterior, vremea se va încălzi, devenind normală pentru a doua jumătatea a lunii iunie; temperaturile maxime vor fi de 14-22 de grade, iar minimele de 8-14 grade, iar până la sfârşitul perioadei nu sunt estimate variaţii termice semnificative.

În special în primele zile ale intervalului, aversele vor fi frecvente şi local însemnate cantitativ, dar probailitatea de ploaie va fi ridicată şi în cea de-a doua săptămână.

DOBROGEA și litoral

În prima săptămână, vremea va fi relativ răcoroasă în majoritatea zilelor, cu valori diurne de 20-24 de grade şi nocturne de 12-15 grade, mediat regional.

Ulterior, vremea va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal în ultima decadă a lunii iunie, cu maxime de 24-28 de grade şi minime de 15-18 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în mare parte a intervalului de referinţă, în special în perioada 15-19 iunie când vor fi posibile local cantităţi de apă mai însemnate.

BANAT

Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori uşor sub cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 22-25 de grade şi minime de 8-12 grade) temperatura aerului va ajunge până la medii diurne de 30-33 de grade şi nocturne de 15-18 grade.

În cea de-a doua săptămână, vor fi uşoare variaţii termice, dar vremea se va menţine călduroasă în majoritatea zilelor, cu temperaturi maxime de 29-32 de grade şi minime de 16-19 grade, mediat regional.

În prima parte a intervalului de referinţă, vor fi averse pe spaţii restrânse, în special în orele după-amiezilor. Din 20 iunie, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată şi local vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate, cu precădere în perioada 22-23 iunie.

CRIȘANA

În prima săptămână, încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori uşor mai mici decât cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 22-25 de grade şi minime de 8-12 grade) la medii diurne de 30-32 de grade şi nocturne de 15-18 grade.

În cea de-a doua săptămână, deşi vor fi uşoare variaţii termice, vremea se va menţine călduroasă în majoritatea zilelor, cu temperaturi maxime de 29-32 de grade şi minime de 16-19 grade, mediat regional.

Vor fi ploi pe arii restrânse, în orele după-amiezilor, în prima parte a intervalului de referinţă. Din 21 iunie, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată şi local vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate, cu precădere în perioada 22-24 iunie.

MARAMUREȘ

În prima săptămână, încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori mai mici decât cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 22-24 de grade şi minime de 9-11 grade) la medii diurne de 25-29 de grade şi nocturne de 13-16 grade.

În cea de-a doua săptămână, deşi vor fi uşoare variaţii termice, vremea se va menţine caldă în majoritatea zilelor.

Vor fi averse locale la începutul intervalului, iar probabilitatea de ploaie va fi ridicată după data de 22 iunie.

MOLDOVA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne de 20-24 de grade şi ale minimelor de 11-15 grade.

Ulterior, în special în cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va ajunge la valori în jurul celor climatologic specifice pentru a doua parte a lunii iunie, iar în unele zile vremea va fi chiar mai caldă decât normal, cu maxime de 25-29 de grade şi minime de 14-17 grade, mediat regional.

La începutul primei săptămâni aversele vor fi frecvente şi local însemnate cantitativ. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi după data de 21 iunie.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu medii ale maximelor termice de 22-25 de grade şi ale minimelor de 9-14 grade. Ulterior, regimul termic va deveni normal pentru această perioadă a anului, cu temperaturi diurne de 26-29 de grade şi nocturne de 12-17 grade, mediat regional.

În cea de-a doua săptămână vor fi şi zile călduroase, în care maximele vor depăşi local 30 de grade.

În prima săptămână, dar în special în perioada 14-16 iunie, se vor semnala local fenomene specifice instabilității atmosferice (averse şi descărcări electrice). Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în unele zile din cea de-a doua săptămână.

OLTENIA

Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori uşor sub cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 23-27 de grade şi minime de 9-13 grade) temperatura aerului va ajunge până la medii diurne de 28-32 de grade şi nocturne de 15-19 grade.

În cea de-a doua săptămână, vor fi uşoare variaţii termice, dar vremea se va menţine călduroasă în majoritatea zilelor, cu temperaturi maxime de 30-32 de grade, mediat regional.

În prima parte a intervalului de referinţă, vor fi averse pe spaţii restrânse, în special în orele după-amiezilor. Din 22 iunie, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate