Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(P.E.) Paul Victor Florea: Alba Iulia educată sau despre cum putem face școala cool pentru elevi și profesori

Publicat

Încă de când eram elev, mi-am dorit ca școala să fie nu doar utilă, ci și plăcută pentru mine și colegii mei. De aceea, m-am implicat activ în Consiliul Școlar al Elevilor, la Cercetașii României, precum și în diverse ONG-uri din Alba Iulia cu și pentru elevi. Mereu mi-am dorit o școală curată, o școală deschisă, o școală creativă, o școală de unde să pleci mai inspirat decât ai venit.

Dar, ceea ce odinioară erau problemele generației mele, au devenit acum problemele unei întregi comunități. Este evident că învățământul albaiulian este un copil abandonat, cândva iubit, care mai performează doar prin ceea ce are el mai de preț – elevii și cadrele didactice care îi formează. Autoritățile locale au abandonat acest copil care reprezintă viitorul unei comunități, speranța tuturor că acest oraș nu este doar bogat istoric, ci este bogat și spiritual prin oamenii săi.

Despre Alba Iulia se pot spune multe lucruri bune, dar când vine vorba de învățământ, atât părinții, profesorii, cât și mai ales elevii își pun mâinile în cap.

Și, să începem cu începutul. Dimineața este o adevărată cohortă de mașini care blochează orașul, cu părinți stresați și copii somnoroși care se îndreaptă spre școală. Orașul este blocat. Aici, soluția este simplă și nu am inventat-o eu: transportul școlar pentru elevi, asigurat prin STP, și poliția locală patrulând pe străzi. Copiii să fie luați din cele mai extreme puncte de intrare în oraș, din cartierele rezidențiale mari și aduși către unitățile școlare. Pe lângă redescoperirea frumuseții de a veni la școală împreună cu colegii, asigurăm o relaxare a traficului de dimineață, dar și o creștere a siguranței publice prin patrulele de poliție locală.

Ziua continuă cu prânzul, unde fiecare școală este autonomă din punct de vedere al serviciilor de masă pe care le oferă (sau nu). Un municipiu reședință de județ trebuie să aibă o rețea clară de asigurare a mesei calde pentru elevi. Ceva unitar, sub formă de serviciu public local, care să asigure masa pentru școlile și liceele orașului. Spuneam acum patru ani și continui să spun că Alba Iulia are nevoie de patru mari cantine locale care să reunească principalele unități de învățământ. Avem legislație națională pentru asta, avem posibilitatea să o finanțăm complementar.

După-amiaza se apropie în Alba iar elevii sunt din nou pe drum, la fel ca părinții lor. În Alba Iulia, sistemul de after-school este total descentralizat, se rezumă, din lipsă de fonduri, doar la un serviciu de „supraveghere” a copilului până când vin părinții după el. Alba Iulia are nevoie de implementarea sistemului afterschool la nivel unitar, cu masă caldă, teme făcute și activități extracurriculare incluse, combinat cu pilotarea, în paralel, a sistemului step-by-step, cândva de mare succes în Alba Iulia.

Și pentru că tot a venit vorba de activități extrașcolare, elevii din Alba Iulia cu pasiuni în astronomie, robotică, antreprenoriat sau artă sunt total uitați de administrație. Înțeleg și apreciez extrem de mult participarea la olimpiadele naționale și internaționale clasice, dar să nu uităm că mai există și competiții de robotică la NASA, târgul firmelor de exercițiu, concursuri naționale de vioară sau de pictură pentru elevi. Toate acestea, administrația le-a uitat și nu le-a finanțat. Îmi doresc ca o parte specială din finanțarea complementară pentru școli să fie dedicată finanțării și susținerii elevilor din Alba Iulia să participe la aceste competiții prestigioase care aduc multă bucurie orașului și carierelor lor viitoare.

Nu în ultimul rând, gândul meu se îndreaptă către profesorii din Alba Iulia care au nevoie imediată de susținerea costurilor cu materiale didactice. Am început acest proiect acum trei ani și voi lupta să cresc voucherele educaționale pentru profesori la 1.200 de lei pe an, bani din care să poată să cumpere laptopuri, software-uri educaționale, cărți și cursuri de perfecționare.

Pentru toate acestea și multe altele am semnat Scrisoarea de angajament inițiată de Consiliul Național al Elevilor, denumită „Alegeri locale, priorități clare: educație pentru viitorul nostru!”, fiind singurul candidat din municipiul Alba Iulia care și-a luat oficial angajamentul față de elevi și profesori că voi duce mai departe un lucru perfect normal și de bun-simț pentru viitorul nostru: „Alba Iulia Educată.”

Paul Victor Florea, eu sunt 99%

Comandat de Paul-Victor Florea, Distribuit de S.C. Independent S.R.L. , Cod mandatar financiar coordonator 24240317.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    luni, 03.06.2024 at 11:47

    Pai exista transport scolar sau nu??Plesa spunea la inceputil anului scolar 2023-2024 ca din octombrie 2023 copii ies doar la poarta si ii ia autobuzul si parintii au aplicatie prin care vad in orice moment unde sunt copii .Acum im dau seama de ce nepotii stau de un an la poarta si asteapta sa ii ia autobuzul care de un an nu mai vine si ei tot in poarta saracutii.Plesaaaa oare cand vine autobuzul?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate