Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Infrastructură de calitate şi implicare activă în viaţa comunităţii – coordonatele administraţiei liberale din comuna Unirea


Publicat

Comuna Unirea trece printr-un amplu proces de dezvoltare de când administraţia a fost preluată de echipa liberală condusă de Gheorghe Alba. An de an, noi investiţii sunt făcute pentru a creşte gradul de confort al locuitorilor şi pentru a le oferi condiţii demne de oraş, indiferent de satul în care locuiesc.

De la refacerea şi modernizarea infrastructurii rutiere, inclusiv a trotuarelor şi rigolelor şi până la realizarea reţelelor de apă şi canal, primarul liberal Gheorghe Alba s-a străduit să facă din comuna pe care o conduce un model de dezvoltare. Folosind fonduri europene, aceste investiţii au schimbat viaţa locuitorilor din toate satele aparţinătoare ale comunei.

Pe strazile din comună se circulă în conditii normale şi în siguranţă, locuinţele au apă potabilă, urmând a beneficia în curând şi de canalizare. Grija faţă de copii s-a materializat prin reabilitări şi dotări a instituţiilor de învăţământ, grija faţă de persoanele vârstnice a înlesnit oferirea de servicii sociale şi de sănătate îmbunătăţite, sportul şi cultura au fost susţinute pentru a crea un mediu propice dezvoltării armonioase a tinerilor din comună.

Lista străzilor reabilitate şi asfaltate este prea lungă pentru a fi redată în acest material. În schimb, putem menţiona că reţelele de apă sunt realizate în procent de peste 90% în Unirea I, Unirea II, Dumbrava, Măhăceni şi Inoc, iar în Ciugudul de Jos şi Ciugudul de Sus a fost deja finalizată, fiind realizate şi branşamentele la gospodăriile oamenilor. Lucrările la canalizare sunt deja finalizate în Unirea I, Inoc, Ciugudu de Jos şi Ciugudu de Sus (urmând a fi date curând în folosinţă) şi se apropie de final la Dumbrava, Măhăceni şi Unirea II.

Primarul Gheorghe Alba şi echipa liberală din Unirea se preocupă de fiecare aspect al vieţii din comuna lor. De aceea, au reabilitat dispensarul medical din comună iar, la Unirea I, au realizat un cămin de bătrâni, construit de la zero şi dotat cu toate cele necesare, ce oferă servicii de calitate celor aflaţi în nevoie. Educaţia este şi ea un subiect deosebit de important, mai ales că primarul este cadru didactic de meserie şi ştie cât de important este să poţi educa tinerii dintr-o comunitate într-un mediu prielnic, care să le ofere siguranţă şi confort pe perioada petrecută în clasă. Astfel, şcoala Gheorghe Maier din Unirea II a fost reabilitată termic, şcoala Avram Iancu Unirea a fost dotată cu centrală termică şi la toate locaţiile destinate învăţământului din comună s-au realizat lucrările de siguranţă cerute de standardele ISU, precum şi rampe de acces pentru personale cu dizabilităţi. Grădiniţa cu Program Normal din Unirea I a fost reabilitată parţial, iar o nouă grădiniţă se află în proces de construcţie. În plus, performanţa educaţională este recompensată şi stimulată la Unirea, astfel că Primăria acordă burse şcolare.

Pentru că o minte sănătoasă are nevoie de un trup sănătos, primarul Gheorghe Alba a creat condiţii pentru ca tinerii din comună să poată desfăşura activităţi sportive şi o bază sportivă nouă şi modernă a fost realizată în comună, fiind mândria echipei locale de fotbal Inter Unirea, care este şi ea susţinută de către administraţia locală liberală.

Infrastructura culturală a fost şi ea modernizată, iar ansamblurile locale de dansuri au fost sprijinite financiar, fiind încurajate să participe la concursuri judeţene şi naţionale, unde s-au remarcat de fiecare dată, făcând cinste comunei. Cultele religioase au fost şi ele sprijinite, iar la Unirea I şi Unirea II au fost construite capele mortuare, lucru posibil prin contributia enoriasilor cu aportul Primăriei. Căminul Cultural din Unirea II a fost reabilitat şi dotat cu toate cele necesare pentru funcţionare, iar la Căminul Cultural din Unirea I a fost montată o nouă centrală termică. Urmează să fie reabilitate Căminele Culturale din Inoc, Măhăceni şi Ciugudul de Jos, pentru care lucrările se află acum în faza de licitaţie.

Deşi a realizat multe alte lucruri în comună, precum amenajarea peisagistică a centrului comunei, achiziţia de utilaje pentru primărie şi chiar lucrări de decolmatare a mai multor văi ce trec prin comună, pentru a proteja bunurile oamenilor de efectele inundaţiilor care sunt tot mai imprevizibile, Gheorghe Alba şi-a propus să mai realizeze multe proiecte şi în noul mandat de primar. Deja a început cu reabilitarea şi extinderea localului Primăriei, iar multe alte proiecte au obţinut toate avizele necesare şi unele sunt deja în stadiul de licitaţie. Astfel, va continua cu decolmatarea şi amenajarea albiilor şi văilor din comună, şi va extinde canalizarea în Ciugudul de Jos şi Ciugudul de Sus. Modernizarea străzilor şi drumurilor principale şi secundare din comună va continua şi ea. În acest moment, se modernizează străzile din localităţile Dumbrava şi Măhăceni, urmând să fie asfaltate şi drumurile comunale dintre Dumbrava, Mahaceni şi Ciugudul de Jos, precum şi reabilitarea tuturor strazilor afectate de reţeaua de canalizare din Unirea II. Se doreşte şi realizarea de spaţii verzi şi spaţii de joacă pentru copii, precum şi schimbarea reţelei de iluminat public, modernizarea şi extinderea ei, astfel încât să crească eficienţa şi să scadă costurile. Extinderea reţelei de gaze naturale în Ciugudul de Jos şi Ciugudul de Sus va fi şi ea realizată în acest mandat, mai ales că proiectul tehnic este deja realizat, iar recentele modificări ale legislaţiei, susţinute de deputatul liberal de Alba Sorin Bumb, au uşurat foarte mult procesul de accesare a banilor necesari acestei investiţii.

Împreună cu președintele Ion Dumitrel putem dezvolta în continuare comuna noastră, pentru a crea un mediu sigur şi prosper pentru noi şi copiii noştri. Avem nevoie şi de sprijinul consilierilor locali şi judeţeni şi de aceea vă rugăm să votaţi candidaţii de pe listele de Consiliu Local şi Consiliu Judeţean ale PNL!

Împreună, om lângă om, umăr la umăr, vom putea continua dezvoltarea judeţului!

Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC  INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro SRL, cod unic mandatar financiar coordonator 21200012.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

ANRE: Unu din doi consumatori casnici de energie a trecut în piaţa concurenţială. Cât au crescut facturile

Publicat

curent

Jumătate dintre consumatorii casnici de energie au ales o ofertă din piaţa concurenţială a vânzătorilor de electricitate, potrivit datelor de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

După primul semestru al anului, jumătate din consumul casnic de energie electrică a fost realizat pe segmentul concurenţial al pieţei, adică de consumatorii care au ales o ofertă din piaţa de profil.

Spre comparaţie, anul trecut procentul era de 37%, arată datele Autorităţii.

Dintr-un consum total de 7,2 TWh, care reprezintă circa un sfert din consumul total de energie al României, 3,6 TWh au fost realizaţi pe segmentul casnic concurenţial.

A crescut cantitatea de energie consumată. Cât de mari sunt facturile

Cantitatea de energie consumată de casnici în primul semestru al anului a fost cu circa 7% mai mare decât cea în perioada similară a anului trecut, creşterea consumului fiind impactul direct al pandemiei şi al mutării biroului acasă, în cazul multor consumatori casnici.

Jumătate dintre consumatorii casnici de energie au ales o ofertă din piaţa concurenţială a vânzătorilor de electricitate, dar deşi liberalizarea nu este factorul care a dus la creşterea preţurilor, toţi sunt puşi acum în faţa unor facturi mai mari.

În unele cazuri facturile deja au bifat un salt de 30% faţă de anul trecut, evoluţie care va fi şi mai accentuată în 2022.

sursă: Mediafax

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

O stradă din municipiul Aiud va fi modernizată printr-o investiție de peste 850.000 de lei. Lucrările propuse

Publicat

Strada Vâlcele din municipiul Aiud va fi modernizată printr-o investiție de peste 850.000 de lei. Proiectul prevede, printre altele, lucrări la sistemul rutier, trotuare,  accese proprietăți, canalizare și scurgere ape pluviale. 

Serviciul Public de Interes Local Administrația Patrimoniului Local Aiud a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectare și execuție lucrări de modernizare strada Vâlcele din municipiu.

Valoarea totală estimată este de 866.105,94 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, pentru executia obiectivului se impune realizarea, în principal, a următoarelor categorii de lucrări:

  • terasamente
  • sistem rutier, trotuare și accese proprietăți
  • siguranța circulației
  • canalizare și scurgere ape pluviale
  • zone verzi

Strada Vâlcele are o lungime de 451 de metri. Lățimea carosabilului va fi de 5 metri, iar sistemul rutier va fi alcătuit din:

  • 4 cm strat de uzură BA16
  • 6 cm strat de binder BAD22.4
  • 20 cm balast stabilizat
  • 30 cm balast

Încadrarea îmbrăcăminții asfaltice se va face cu borduri din beton prefabricate.

Trotuarele vor fi alcătuite din 6 cm dale de beton vibropresat, 5 cm nisip și 15 cm fundație de balast.

Colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe partea carosabilă se va face prin intermediul șanțurilor și rigolelor, realizate din pereu de beton monolit sau elemente prefabricate. Descărcarea apelor pluviale colectate se va face în Valea Aiudului prin intermediul podețelor tubulare existente sau proiectate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rezistența organismului la antibiotice, una dintre marile provocări pentru specialiști. Care ar fi soluțiile

Publicat

Vicepreședinte Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) s-a referit recent la rezistenţa pe care o dezvoltă organismul la antibiotice, în opinia sa una dintre marile provocări ale societății moderne.

Prof.dr. Viorel Săndesc a vorbit despre scenarii extreme și lecții în urma pandemiei.

„Este una din marile provocări ale societăţii moderne. Ea depăşeşte cadrul medical (rezistența de antibiotice – n.r.).

(…) Unul dintre dezastre poate fi chiar rezistenţa la antibiotice (…). E o lecţie grea pe care trebuie să o învăţăm şi implicaţia ei esenţială este că, iată, sistemul sanitar este o veritabilă arcă a lui Noe, de care oamenii se agaţă disperaţi. Lecţia este să pregătim sistemul sanitar bine, din timp, pentru că ştim că un nou dezastru va veni”, a declarat dr. Săndesc, potrivit dcnews.ro.

Care sunt posibilele soluții

Vicepreședintele SRATI consideră că abordarea trebuie să fie mai largă, inclusiv la nivelul medicilor de familie.

„În ultimii 20 de ani s-au făcut tot felul de campanii şi au apărut şi antibiotice noi cu care reuşim să luptăm în ATI, dar abordarea trebuie să fie mai largă, globală, inclusiv la nivelul medicilor de familie.

Există o presiune a societăţii, vine copilul cu febră şi cum să nu îi dai antibiotic? De multe ori există această presiune, iar medicul are responsabilitatea să reziste şi să explice că e periculos să expui corpul la un antibiotic despre care nu se ştie dacă va face bine, dar sigur va face rău.

E nevoie de aşa ceva în special pentru limitarea antibioterapiei inutile. Şi reglementările ar trebui să fie mai stricte. Să nu se mai dea cu lejeritate în farmacie antibiotice fără reţete.

Fenomenele acestea se întâmplă. O otită la un copil nu necesită antibiotic. Vedem această proliferare şi la pandemia COVID-19, care a favorizat cumva devierea de la orice recomandări”, a precizat specialistul.

sursă: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

35 de polițiști locali din Alba Iulia vor fi concediați. Ce restructurări mai face Gabriel Pleșa și câți bani se vor economisi

Publicat

politie locala

Mai mulți angajați ai Primăriei Alba Iulia vor fi concediați în următoarea perioadă. Măsura vine în urma auditului realizat la nivelul Primăriei, audit care a costat 25.000 de euro. 

Mai exact vor fi concediați 35 de polițiști locali și va dispărea postul de director, care acum este vacant. 

În urma reorganizării aparatului Primăriei, prin concedieri și mutări în funcții ierarhic inferioare se va face o economie, de 287.276 euro pe an. 

De asemenea se va renunța la 8 posturi de conducere din cadrul instituției.

Măsura a fost votată, marți 28 septembrie în ședință de Consiliu Local.

Potrivit proiectului care a ajuns pe masa consilierilor locali, înainte de reorganizare în structura Poliției Locale există 178 de posturi, iar ulterior va avea 143.

Modificările sunt propuse cu data de 1 ianuarie 2022.

Direcția Poliția Locală se va transforma în Serviciul Poliția Locală.

În subordinea Serviciului Poliția Locală vor fi:

Biroul de Ordine și liniște publică (cu un șef birou și 36 de posturi de polițiști locali, toate în prezent ocupate).

Biroul Disciplină în construcții afișaj stradal se redenumește Birou Disciplină în construcții, iar funcționarii publici vor fi numiți în cadrul noii structuri redenumite.

Biroul Paza Bunurilor I (45 de posturi de agent de pază și unul de șef birou) și Biroul Paza Bunurilor II (1 șef birou și 40 de agenți de pază) se desființează și se înființează Compartimentul Paza Bunurilor – structură nouă cu 51 de funcții de execuție cu studii generale/medii.

Prin această reorganizare, se desființează și posturile de șef birou și 35 de funcții de agent de pază, din 1 ianuarie, se arată în documentație, dar se mai precizează că funcțiile de agent de pază se redenumesc în agent de securitate și că ulterior se va stabili un regulament de organizare a concursului pentru ocuparea funcțiilor contractuale de agent pază/agent de securitate.

Compartimentul Circulația pe drumurile publice – va fi înființat, cu 16 posturi de execuție (polițist local: doar unul dintre aceste posturi este vacant)

Compartimentul juridic, implementare, O.V., baze de date, evidența persoanelor, corespondență – va fi înființat (cu 9 posturi de execuție/ polițist local și un șofer; doar unul dintre aceste posturi este vacant)

Compartiment Logistic-Armament – va fi înființat (cu 3 posturi de consilier, referent, șofer, toate ocupate)

Compartiment Protecția Mediului Comercial – va fi înființat (cu 8 posturi de polițist local, din care ocupate sunt șapte)

Compartiment Dispecerat, Monitorizare – va fi înființat (cu 7 posturi, unul vacant)

Prin noua structură, sunt desființate Biroul Evidență persoane, intervenție, însoțire (11 posturi), inclusiv funcția de șef birou, care devine consilier superior la compartiment juridic; Biroul Circulație pe drumurile publice (17 posturi) care devine compartiment; Biroul dispecerat (6 posturi) – devine compartiment și cel de instruire/logistică/protecția mediului (15 posturi) ce devine și el compartiment.

Primarul Gabriel Pleșa a transmis un comunicat de presă cu privire la reogranizarea din cadrul Primăriei.

Gabriel Pleșa a împlinit un an la conducerea Primăriei Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Radiografia unui an cu Gabriel Pleșa la Primăria Alba Iulia: Promisiuni din campania electorală vs. realitatea din teren. SONDAJ

Ce a spus Gabriel Pleșa

”În urma auditului efectuat la nivelul primăriei municipiului Alba Iulia, am putut să ajungem la o serie de concluzii obiective, prin care vom reuși să eficientizăm activitatea instituției, chiar dacă asta va însemna ca unii angajați să își găsească un alt job.

În urma unei prime reorganizări, votată, astăzi, de către Consiliul Local Alba Iulia, vor fi eliminate mai multe posturi de conducere și vor fi desființate astfel mai multe Birouri, urmând ca acestea fie să se transforme în simple compartimente, fie să dispară cu totul.

Economia care se va resimți la bugetul local este de aproximativ 1.419.144 lei/an, urmând ca Primăria Municipiului Alba Iulia să renunțe la 8 posturi de conducere, 5 dintre acestea fiind numai din aparatul de specialitate al primarului.

Cealaltă problemă care rămâne nerezolvată este continuitatea mai multor departamente, unde avem nevoie să formăm urgent profesioniști care să asigure pe mai departe o funcționare normală sau chiar să dinamizăm și mai mult activitatea, în raport cu cetățenii urbei.

Avem foarte multe așteptări de la toți angajații primăriei și ne dorim ca aceștia să înțeleagă faptul că sunt în slujba fiecărui cetățean și că aceștia trebuie tratați cu respect, la fel cum regretăm că unii dintre actualii angajați ne vor părăsi.

Sunt și departamente deficitare, unde avem nevoie de specialiști foarte bine pregătiți care să dea un suflu nou. Tocmai din acest motiv, am propus spre înființare Biroul de Digitalizare, structură prin care ne dorim să angajăm profesioniști care vor ajuta la digitalizarea serviciilor primăriei. Sperăm să rezolvăm acest deficit de personal și să găsim profesioniști adevărați, dornici să îmbunătățească imaginea administrației publice locale.

Cele mai multe reduceri de personal vor fi făcute, este adevărat, la Poliția Locală Alba Iulia.

De altfel, urmează ca Direcția Poliția Locală să se transforme în Serviciul Poliția Locală, urmând ca cele mai multe posturi de conducere să dispară definitiv.

Albaiulienii au nevoie să se simtă siguri pe străzi, să luptăm cu fenomenul infracțiunilor și al violențelor, dar și cu cerșetoria care a invadat de câteva luni bune orașul nostru.

Iar acest lucru se va face având polițiștii locali în stradă și nu prin birouri.

Din Aparatul de Specialitate al Primarului, Direcțiile, Serviciile și Birourile care se vor desființa sau vor fi transformate în Compartimente sunt: Serviciul Baze Sportive și Agrement – se transformă în compartimente; se desființează postul de Șef centru la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică;

Din cadrul Poliției Locale, Biroul Circulația pe drumurile publice – devine Compartiment; Biroul Juridic, Implementare P.V, Baze de date, Evidența Persoanelor, Corespondență, din cadrul Politiei Locale – devine Compartiment; Biroul Dispecerat, Monitorizare – devine Compartiment; Biroul Evidența Persoanelor, Intervenție, Însoțire – se desființează”, a declarat Gabriel Pleșa.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate