Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

P.S. Florentin Crihălmeanu: Papa Francisc i-ar putea beatifica la Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri

Publicat

martiri blaj

Papa Francisc i-ar putea beatifica în Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri. Aceștia au murit pentru credință în temnițele comuniste.

Procesul de beatificare a început la scurtă vreme după căderea comunismului, iar în prezent a intrat în ultima sa etapă, a explicat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, pentru viacluj.tv.

Documentația a fost depusă anul trecut și însumează 1900 de pagini.

Practic, după ce cauza de beatificare a întrunit susținerea tuturor organismelor responsabile de la Vatican, mai este nevoie doar de verdictul unei comisii formate din cardinali ai Sfintei Biserici Catolice.

Ultimul act va fi proclamarea celor șapte ierarhi martiri drept Fericiți ai Bisericii. Acest lucru ar putea fi făcut de Papa Francisc chiar pe Câmpul Libertății din Blaj, a spus PS Florentin Crihălmeanu în cadrul emisiunii România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie.

Cei șapte episcopi martiri sunt cardinalul Iuliu Hossu, Alexandru Russu, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Ioan Bălan și Tit Liviu Chinezu.

Ei și-au dat viața pentru credință în temnițele comuniste, deși ar fi putut fi eliberați dacă ar fi renunțat la fidelitatea față de Biserica Greco-Catolică și ar fi acceptat să treacă la Biserica Ortodoxă.

Documentația de beatificare, depusă anul trecut

Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici din România anunță că în data 5 aprilie 2018 – Joia Mare după calendarul bizantin român – a predat documentația aferentă la Congregația pentru cauzele sfinților de la Roma.

Este vorba de cauza de beatificare ce poartă numele ”Valeriu Traian Frențiu și însoțitorii săi”, aceștia fiind cardinalul Iuliu Hossu și episcopii Alexandru Russu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu.

Documentația necesară argumentării martiriului celor șapte episcopi, însumând 1900 de pagini în două volume, ”sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia și jertfa episcopilor greco-catolici care, în fața persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-și trădeze credința lor catolică”.

Întreaga lucrare ”Positio super martyrio”, siteul Bisericii Catolice, a fost realizată sub îndrumarea directă a relatorului desemnat de Congregația pentru Cauzele Sfinților, pr. Zdzislaw Kijas.

Predarea documentației a încheiat o etapă esențială din drumul spre recunoașterea publică de către Biserică a martiriului episcopilor greco-catolici și, implicit, a ridicării lor la cinstea altarelor.

Ca procedură, în această perioadă are loc evaluarea ”Positio” realizată de un grup de nouă experți teologi și, după votul acestora, examinarea din partea unei comisii de cinci cardinali.

Ultimul care se va pronunța va fi Sfântul Părinte Papa prin promulgarea așteptatului decret de recunoaștere a martiriului episcopilor, care vor fi prezentați astfel ca ”noi modele autentice de mărturie și dăruire creștină”.

Surse: viacluj.tv, radiovaticana.va, bru.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 03.02.2019 la 21:49

    Dar pe aia care au luptat impotriva comunistilor (ca sa nu distruga biserica) si au murit pe la canale si in delta cine-i beatifica ? Numai popii au facut acesst lucru ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Magazinele vor fi obligate să vândă doar telefoane mobile ce pot primi mesaje RO-ALERT. Proiect MAI

Publicat

RO ALERT

Magazinele vor fi obligate să vândă doar telefoane mobile capabile primească mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență – RO-ALERT. Celelalte terminale de acest fel vor trebui retrase de la vânzare. Un proiect cu aceste prevederi a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba despre un proiect de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

MESAJE DE FLORII: Urări haioase și felicitări în rime pentru prieteni dragi și pentru celelalte ”flori” din viața ta

Publicat

mesaje

 Mesaje de Florii: Vrei să îi impresionezi pe cei dragi din viața ta care de Florii îți serbează ziua numelui? Vă oferim câteva sugestii de mesaje amuzante sau chiar mesaje în rime, dacă ați rămas fără inspirație . Firește, le puteți îmbunătăți cu versuri noi pentru a fi cât mai funny, sau le puteți trimite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor. Ce NU este bine să faci în această zi

Publicat

floriile

Puțini sunt cei care știu că există o serie de tradiții și superstiții care trebuie respectate chiar înainte de Florii. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiții de obiceiuri de Paștele Catolic: Se merge la „stropit” și de dăruiesc ouă

Publicat

Paştele catolic este sărbătorit în duminica Floriilor la ortodocşi. Anul acesta, catolicii sărbătoresc Paştele pe 21 aprilie. VEZI: URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători Unul dintre obiceiurile catolicilor de Paşte este stropitul. Acest obicei îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate