Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

P.S. Florentin Crihălmeanu: Papa Francisc i-ar putea beatifica la Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri

Publicat

martiri blaj

Papa Francisc i-ar putea beatifica în Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri. Aceștia au murit pentru credință în temnițele comuniste.

Procesul de beatificare a început la scurtă vreme după căderea comunismului, iar în prezent a intrat în ultima sa etapă, a explicat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, pentru viacluj.tv.

Documentația a fost depusă anul trecut și însumează 1900 de pagini.

Practic, după ce cauza de beatificare a întrunit susținerea tuturor organismelor responsabile de la Vatican, mai este nevoie doar de verdictul unei comisii formate din cardinali ai Sfintei Biserici Catolice.

Ultimul act va fi proclamarea celor șapte ierarhi martiri drept Fericiți ai Bisericii. Acest lucru ar putea fi făcut de Papa Francisc chiar pe Câmpul Libertății din Blaj, a spus PS Florentin Crihălmeanu în cadrul emisiunii România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie.

Cei șapte episcopi martiri sunt cardinalul Iuliu Hossu, Alexandru Russu, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Ioan Bălan și Tit Liviu Chinezu.

Ei și-au dat viața pentru credință în temnițele comuniste, deși ar fi putut fi eliberați dacă ar fi renunțat la fidelitatea față de Biserica Greco-Catolică și ar fi acceptat să treacă la Biserica Ortodoxă.

Documentația de beatificare, depusă anul trecut

Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici din România anunță că în data 5 aprilie 2018 – Joia Mare după calendarul bizantin român – a predat documentația aferentă la Congregația pentru cauzele sfinților de la Roma.

Este vorba de cauza de beatificare ce poartă numele ”Valeriu Traian Frențiu și însoțitorii săi”, aceștia fiind cardinalul Iuliu Hossu și episcopii Alexandru Russu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu.

Documentația necesară argumentării martiriului celor șapte episcopi, însumând 1900 de pagini în două volume, ”sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia și jertfa episcopilor greco-catolici care, în fața persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-și trădeze credința lor catolică”.

Întreaga lucrare ”Positio super martyrio”, siteul Bisericii Catolice, a fost realizată sub îndrumarea directă a relatorului desemnat de Congregația pentru Cauzele Sfinților, pr. Zdzislaw Kijas.

Predarea documentației a încheiat o etapă esențială din drumul spre recunoașterea publică de către Biserică a martiriului episcopilor greco-catolici și, implicit, a ridicării lor la cinstea altarelor.

Ca procedură, în această perioadă are loc evaluarea ”Positio” realizată de un grup de nouă experți teologi și, după votul acestora, examinarea din partea unei comisii de cinci cardinali.

Ultimul care se va pronunța va fi Sfântul Părinte Papa prin promulgarea așteptatului decret de recunoaștere a martiriului episcopilor, care vor fi prezentați astfel ca ”noi modele autentice de mărturie și dăruire creștină”.

Surse: viacluj.tv, radiovaticana.va, bru.ro

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 03.02.2019 la 21:49

    Dar pe aia care au luptat impotriva comunistilor (ca sa nu distruga biserica) si au murit pe la canale si in delta cine-i beatifica ? Numai popii au facut acesst lucru ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

DGASPC: Bilete gratuite de călătorie pentru persoanele cu handicap, eliberate de luni

Publicat

protectia copilului

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba informează, persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap de pe raza județului Alba, că începând de luni, 25 februarie 2019, se eliberează biletele gratuite de călătorie. Eliberarea biletelor gratuite de călătorie pentru persoanele încadrate în grad de handicap, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Drumurile din Apuseni pentru care Guvernul a garantat reabilitarea vor fi doar peticite. Reacția deputatului Roman

Publicat

gropi

Drumurile naționale DN74 și DN75 din Munții Apuseni nu vor fi reabilitate complet în acest an, susține deputatul PNL de Alba, Florin Roman. Acesta a transmis vineri, într-o conferință de presă, că amendamentul la bugetul de stat pe 2019 privind finanțarea celor două drumuri care fac legătura cu Țara Moților nu a fost votat.  Vezi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

„Prudenţă maximă la volan!”. Recomandările Poliţiei Alba pentru şoferi, în condiţii meteo nefavorabile

Publicat

masina politia iarna

Poliţia Alba atenţionează şoferii să manifeste prudenţă maximă în trafic, având în vedere condiţiile meteorologice prognozate pentru perioada imediat următoare. Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea următoarelor reguli: Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Cugir, REŢINUT de Poliţie după ce a furat un telefon dintr-un bar

Publicat

catuse

Un bărbat din Cugir a fost reţinut de poliţişti după ce a furat telefonul unui concetăţean, pe terasa unui local din oraş. Acesta este recidivist. Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii de investigaţii criminale din Cugir l-au reţinut pe un bărbat de 39 de ani, din Cugir, care este cercetat pentru săvârșirea unei infracţiuni de furt. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate