Connect with us
Publicitate

BLAJ

P.S. Florentin Crihălmeanu: Papa Francisc i-ar putea beatifica la Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri

Publicat

martiri blaj

Papa Francisc i-ar putea beatifica în Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri. Aceștia au murit pentru credință în temnițele comuniste.

Procesul de beatificare a început la scurtă vreme după căderea comunismului, iar în prezent a intrat în ultima sa etapă, a explicat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, pentru viacluj.tv.

Documentația a fost depusă anul trecut și însumează 1900 de pagini.

Practic, după ce cauza de beatificare a întrunit susținerea tuturor organismelor responsabile de la Vatican, mai este nevoie doar de verdictul unei comisii formate din cardinali ai Sfintei Biserici Catolice.

Ultimul act va fi proclamarea celor șapte ierarhi martiri drept Fericiți ai Bisericii. Acest lucru ar putea fi făcut de Papa Francisc chiar pe Câmpul Libertății din Blaj, a spus PS Florentin Crihălmeanu în cadrul emisiunii România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie.

Cei șapte episcopi martiri sunt cardinalul Iuliu Hossu, Alexandru Russu, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Ioan Bălan și Tit Liviu Chinezu.

Ei și-au dat viața pentru credință în temnițele comuniste, deși ar fi putut fi eliberați dacă ar fi renunțat la fidelitatea față de Biserica Greco-Catolică și ar fi acceptat să treacă la Biserica Ortodoxă.

Documentația de beatificare, depusă anul trecut

Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici din România anunță că în data 5 aprilie 2018 – Joia Mare după calendarul bizantin român – a predat documentația aferentă la Congregația pentru cauzele sfinților de la Roma.

Este vorba de cauza de beatificare ce poartă numele ”Valeriu Traian Frențiu și însoțitorii săi”, aceștia fiind cardinalul Iuliu Hossu și episcopii Alexandru Russu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu.

Documentația necesară argumentării martiriului celor șapte episcopi, însumând 1900 de pagini în două volume, ”sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia și jertfa episcopilor greco-catolici care, în fața persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-și trădeze credința lor catolică”.

Întreaga lucrare ”Positio super martyrio”, siteul Bisericii Catolice, a fost realizată sub îndrumarea directă a relatorului desemnat de Congregația pentru Cauzele Sfinților, pr. Zdzislaw Kijas.

Predarea documentației a încheiat o etapă esențială din drumul spre recunoașterea publică de către Biserică a martiriului episcopilor greco-catolici și, implicit, a ridicării lor la cinstea altarelor.

Ca procedură, în această perioadă are loc evaluarea ”Positio” realizată de un grup de nouă experți teologi și, după votul acestora, examinarea din partea unei comisii de cinci cardinali.

Ultimul care se va pronunța va fi Sfântul Părinte Papa prin promulgarea așteptatului decret de recunoaștere a martiriului episcopilor, care vor fi prezentați astfel ca ”noi modele autentice de mărturie și dăruire creștină”.

Surse: viacluj.tv, radiovaticana.va, bru.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 03.02.2019 at 21:49

    Dar pe aia care au luptat impotriva comunistilor (ca sa nu distruga biserica) si au murit pe la canale si in delta cine-i beatifica ? Numai popii au facut acesst lucru ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax