Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

P.S. Florentin Crihălmeanu: Papa Francisc i-ar putea beatifica la Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri

Publicat

martiri blaj

Papa Francisc i-ar putea beatifica în Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri. Aceștia au murit pentru credință în temnițele comuniste.

Procesul de beatificare a început la scurtă vreme după căderea comunismului, iar în prezent a intrat în ultima sa etapă, a explicat episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, pentru viacluj.tv.

Documentația a fost depusă anul trecut și însumează 1900 de pagini.

Practic, după ce cauza de beatificare a întrunit susținerea tuturor organismelor responsabile de la Vatican, mai este nevoie doar de verdictul unei comisii formate din cardinali ai Sfintei Biserici Catolice.

Ultimul act va fi proclamarea celor șapte ierarhi martiri drept Fericiți ai Bisericii. Acest lucru ar putea fi făcut de Papa Francisc chiar pe Câmpul Libertății din Blaj, a spus PS Florentin Crihălmeanu în cadrul emisiunii România Via Cluj, moderată de Claudiu Pădurean.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie.

Cei șapte episcopi martiri sunt cardinalul Iuliu Hossu, Alexandru Russu, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Ioan Bălan și Tit Liviu Chinezu.

Ei și-au dat viața pentru credință în temnițele comuniste, deși ar fi putut fi eliberați dacă ar fi renunțat la fidelitatea față de Biserica Greco-Catolică și ar fi acceptat să treacă la Biserica Ortodoxă.

Documentația de beatificare, depusă anul trecut

Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici din România anunță că în data 5 aprilie 2018 – Joia Mare după calendarul bizantin român – a predat documentația aferentă la Congregația pentru cauzele sfinților de la Roma.

Este vorba de cauza de beatificare ce poartă numele ”Valeriu Traian Frențiu și însoțitorii săi”, aceștia fiind cardinalul Iuliu Hossu și episcopii Alexandru Russu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu.

Documentația necesară argumentării martiriului celor șapte episcopi, însumând 1900 de pagini în două volume, ”sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia și jertfa episcopilor greco-catolici care, în fața persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-și trădeze credința lor catolică”.

Întreaga lucrare ”Positio super martyrio”, siteul Bisericii Catolice, a fost realizată sub îndrumarea directă a relatorului desemnat de Congregația pentru Cauzele Sfinților, pr. Zdzislaw Kijas.

Predarea documentației a încheiat o etapă esențială din drumul spre recunoașterea publică de către Biserică a martiriului episcopilor greco-catolici și, implicit, a ridicării lor la cinstea altarelor.

Ca procedură, în această perioadă are loc evaluarea ”Positio” realizată de un grup de nouă experți teologi și, după votul acestora, examinarea din partea unei comisii de cinci cardinali.

Ultimul care se va pronunța va fi Sfântul Părinte Papa prin promulgarea așteptatului decret de recunoaștere a martiriului episcopilor, care vor fi prezentați astfel ca ”noi modele autentice de mărturie și dăruire creștină”.

Surse: viacluj.tv, radiovaticana.va, bru.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 03.02.2019 la 21:49

    Dar pe aia care au luptat impotriva comunistilor (ca sa nu distruga biserica) si au murit pe la canale si in delta cine-i beatifica ? Numai popii au facut acesst lucru ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Vouchere, creșe la locul de muncă și stimulente pentru mame. Pachet de legi pentru natalitate, depus la Parlament

Publicat

mama si copilul

Un pachet legislativ pentru stimularea natalităţii depus la Parlament include vouchere pentru mame, creşe şi grădiniţe construite de angajatori, crearea Băncilor de Lapte Matern, înfiinţarea unei Comisii Naţionale de Alăptare compusă din specialişti voluntari. Pachetul legislativ conţine şase proiecte legislative: – iniţiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreţinere […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Produsele tradiționale românești. Cum se poate obține atestatul pentru ele

Publicat

În România, toate produsele tradiţionale sunt înscrise în aşa-numitul Registru Naţional al Produselor Tradiţionale. În acest moment avem nu mai puţin de 700 de astfel de produse atestate, pe întreg cuprinsul ţării, de la mezeluri până la brânză, dulceţuri şi băuturi. Pentru a primi atestatul, producătorii trebuie să respecte câteva regului stricte. ”Un produs care […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

POSTURI la Serviciul de Ambulanță, Spitalul Județean Alba, primării, școli și alte instituții publice din județ. CONDIȚII

Publicat

munca birou

În această perioadă sunt organizate mai multe concursuri, pentru ocuparea unor posturi vacante, în instituţii publice din judeţul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe. POSTURI VACANTE: Primăria orașului Zlatna – arhitect şef al oraşului Condiții: studii universitare de licenţă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EVALUARE NAŢIONALĂ clasa a VIII-a: ASTĂZI, prima probă – ROMÂNĂ scris. Peste 2.500 de elevi din Alba, aşteptaţi la examen

Publicat

examen

Peste 2.500 de elevi din Alba sunt aşteptaţi astăzi la prima probă în cadrul examenului de Evaluare Naţională 2019. Absolvenţii de clasa a VIII-a susţin testarea la Limba şi literatura română. Elevii trebuie să se prezinte în săli până la ora 8.30, iar proba începe la ora 9.00. Accesul este permis în baza buletinului sau […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate