Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pachet legislativ pentru creșterea natalității. TVA de 5% pentru lapte praf și scutece, vouchere de 1.500 lei, card de reduceri

Publicat

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță propunerea unui pachet legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor. Acesta include TVA redus la 5% pentru produse destinate copiilor, vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță sau card de reduceri pentru familii numeroase.

Măsurile propuse:

TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

 • propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

 • acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare
 • pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei

Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

 • card de reduceri pentru familii numeroase: va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.
 • similar cardului European pentru tineret; card dedicat mobilității tinerilor, așa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa; oferă reduceri substanțiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame

 • propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

 • pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii
 • dobânzi reduse la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% și 1.3%
 • proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii

 • propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

Program flexibil de muncă pentru părinți

 • posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

Voucher pentru tratamente stomatologice

 • sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

 • sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate
 • în funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.

Concurs Național de Proiecte Pentru Familie

 • similar Concursului de proiecte studențești sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizațiile şi fundațiile
 • proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului
 • anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax