Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pact naţional pentru energie, propus de eurodeputatul Victor Negrescu pentru consolidarea poziţiei României la Bruxelles

Publicat

9b49ac17-14a3-4abf-9123-a0619f002c50 Reprezentanţii sectorului energetic din România trebuie să aibă o voce mai puternică la Bruxelles, mai ales în contextul definirii unor linii importante ale politicii energetice a Uniunii Europene pentru viitor, a afirmat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, în cadrul evenimentului pe care l-a găzduit la Parlamentul European – „Romanian Energy Day” – şi la care a participat alături de comisarul european Maroš Šefčovič. Eurodeputatul a făcut referire la oportunitatea unui pact național pentru energie asumat de toți actorii naționali, precum şi la nevoia prioritară a creării de politici pentru protejarea consumatorului vulnerabil, una dintre dezbateri fiind dedicată fenomenului „sărăciei energetice” şi soluţiilor pentru combaterea acestuia.

„Sunt bucuros că l-am avut alături de mine pe Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil de Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, la evenimentul Romanian Energy Day 2017 pe care l-am organizat împreună cu Centrul Român al Energiei în Parlamentul European.

Politica energetică este esențială pentru economia și societatea europeană și românească. Pentru a elabora o strategie coerentă, trebuie să integrăm mai multe variabile precum securitatea energetică, problema consumatorilor vulnerabili, efectele climatice, costurile energiei, impactul digitalizării sau nevoia de finanțare.

Pentru ca viziunea României să se impună la Bruxelles este nevoie să organizăm astfel de evenimente, să elaborăm o strategie de promovare a intereselor noastre, să consolidăm relația cu partenerii regionali și internaționali, dar mai ales trebuie să avem obiective asumate de toți actorii naționali într-un pact național pentru energie.

Sunt convins că ne putem baza pe sprijinul majorității parlamentare, al executivului și inclusiv al opoziției în orice demers pozitiv pentru România, pentru că de strategia noastră energetică depinde securitatea cetățenilor pe care îi reprezentăm”, a afirmat Negrescu.

dd1c79ec-28bd-4916-a905-c5eb30972a69 Comisarul Šefčovič a menţionat eforturile de a duce discuţiile despre Uniunea Energetică de la Bruxelles către statele membre, afirmând că se află în mijlocul unui turneu în acest sens, urmând să viziteze şi România în septembrie: „Sunt recunoscător autorităţilor româneşti pentru că România va găzdui cu această ocazie întâlnirea ministerială anuală a CESEC”.

(CESEC – Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – este inițiativa Comisiei Europene pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est).

„Este important pentru mine ca România ca ţară să rămână un jucător activ în cadrul CESEC. De exemplu, România poate juca un rol mai proeminent în tranzacţionarea de gaze şi energie electrică în regiune. Acest lucru va ajuta la controlarea preţurilor la energie şi la creşterea securităţii aprovizionării în România şi în întreaga regiune CESEC”, a adăugat Vicepreşedintele Comisiei Europene, care s-a referit la ţara noastră ca la un “hub regional de energie”.

Desfăşurată timp de două zile, conferinţa „Romanian Energy Day” a fost organizată de Centrul Român al Energiei (CRE), în cooperare cu eurodeputatul Victor Negrescu şi Reprezentanţa Permanentă a României la UE.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai decidenţilor în materie de politici energetice la nivel naţional şi european, ai Comisiei Europene, Parlamentului European, asociaţiilor profesionale şi companiilor energetice.

Tema din acest an a vizat cooperarea regională, ca instrument ce facilitează Uniunea Energetică – mecanisme şi iniţiative pentru industria energetică şi formatorii de politici. Printre subiectele abordate s-au numărat şi îmbunătăţirea securităţii energetice în regiunea central şi sud-est europeană, folosirea tehnologiilor digitale în domeniul energiei, pachetul „Energie Curată” lansat de Comisia Europeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax