Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pagube de peste 20.000 de lei după incendii la Răhău, Mihalţ şi Pătruşeşti-Horea. Atenţionări de la pompieri

Publicat

incendiu vegetatie

Pagube de peste 20.000 de lei după incendii izbucnite miercuri în judeţul Alba. Pompierii reamintesc regulile de prevenire a incendiilor.

Potrivit ISU Alba, Garda de intervenție Sebeș a intervenit miercuri, în localitatea Răhău, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, proprietatea lui B.N. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de intervenție și o ambulanță SMURD, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sebeș. Ca urmare a acestui incendiu, au ars anexa gospodărească, aparatură electrocasnică, aproximativ 200 kg de porumb și 150 kg de grâu. Au fost protejate, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 60.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 15.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă jarul căzut din sisteme de încălzit amplasate necorespunzător.

Garda de intervenție Blaj a intervenit tot miercuri, pe raza localității Mihalț – zona Valea Viilor, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1000 mp. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Au fost protejate, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 10.000 lei.  Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Stația de pompieri Câmpeni a intervenit azi dimineață, în localitatea Pătrușești, comuna Horea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (magazie), proprietatea lui O.M. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de intervenție și o ambulanță SMURD. Ca urmare a acestui incendiu, au ars anexa gospodărească confecționată din lemn pe o suprafață de aproximativ 20 mp și circa 500 kg de lemn pentru foc. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 50.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 7.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă jarul căzut din sisteme de încălzit amplasate necorespunzător.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor:

– se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;

– depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de cm la sobele din cărămidă sau teracotă;

– în faţa uşiţei de alimentare a sobei pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 cm;

– cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic intr-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea  consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.  Din  acest motiv, cunoaşterea  şi  respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare,  constituind  în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de  la  autorităţile competente, următoarele documente:

– permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax