Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pagube după furtuni. A crescut numărul despăgubirilor achitate de asigurători. Cât au plătit

Publicat

Numărul furtunilor puternice a crescut în ultimii ani, la fel și cel al pagubelor produse în urma acestor fenomene meteo. Asigurătorii spun că, doar în ultimii trei ani, au achitat peste 34 milioane lei despăgubiri, în urma producerii acestui risc, în baza asigurărilor facultative pentru locuințe.

Din datele Uniunii Nationale a Asigurătorilor și Reasigurătorilor din România (UNSAR), care reprezintă 20 de companii ce dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări, se înregistrează o amplificare a acestui fenomen, atât din punct de vedere al valorilor despăgubite, cât și al numărului de daune avizate asigurătorilor, cu precădere în perioada verii.

Despăgubirile achitate doar în acești ultimi 3 ani pentru riscul de furtună reprezintă mai mult de jumătate (52%) din totalul despăgubirilor efectuate în întreaga perioadă 2014-2021 ca urmare a producerii acestui fenomen, potrivit UNSAR.

Cu toate că riscul de pagube la furtuni este crescut, numărul care beneficiază de o poliță de asigurare facultativă rămâne relativ scăzut, mai spun asigurătorii.

Prin asigurare facultativă, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mai multe riscuri (incendiul, explozia, furtuna, vijelia, căderile de corpuri, furtul, vandalismul etc.). Acestor polițe li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, servicii de asistență tehnică la locuință, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor pe care le produceți vecinilor).

Asigurarea facultativă fi încheiată pentru locuințele care au poliță obligatorie PAD. Polița PAD acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.

TOP 5 cele mai costisitoare evenimente acoperite prin poliţe de asigurare facultative pentru locuinţe

Peste 4 milioane de lei (820.000 de euro) a reprezentat cea mai mare despăgubire plătită în 2021 în baza asigurărilor de locuinţe, pentru o avarie produsă la conductele de apă, care a afectat mai multe locuinţe, potrivit UNSAR.

Conform organizaţiei, în medie, anul trecut, unul din două dosare de daună la locuinţe a avut drept cauză avarii la instalaţiile de apă. Astfel, pe lângă nivelul semnificativ al daunelor generate de acest tip de riscuri, se remarcă şi frecvenţa mare a producerii acestora.

O avarie la conductele de apă care a afectat mai multe locuinţe, anul trecut, a generat despăgubiri, achitate în baza asigurărilor de locuinţe, de peste 4 milioane lei (820.000 euro).

A doua cea mai mare despăgubire plătită în 2021, în valoare de 3,1 milioane lei, a fost cauzată de un incendiu, iar fenomenele atmosferice au dus, la rândul lor, la producerea unui eveniment care a generat despăgubiri totale de peste 1,5 milioane lei.

În Top 5 al celor mai costisitoare evenimente acoperite prin poliţe de asigurare facultative pentru locuinţe este completat de alte două incendii – care au generat despăgubiri de un milion lei, respectiv 530.000 lei.

Un studiu sociologic dedicat asigurărilor de locuinţe realizat la nivelul UNSAR, publicat recent, arată că 50% dintre români ştiu că daunele cauzate de avarii ale instalaţiilor interioare ale locuinţelor (de apă, gaze, canal, climatizare şi încălzire) pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuinţe. Cu toate acestea, deşi 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc, sub 20% din totalul locuinţelor sunt acoperite printr-o poliţă de asigurare facultativă.

surse: UNSAR, Hotnews, Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax