Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pagubele provocate de furtuni vor fi acoperite de asigurarea obligatorie a locuințelor. Cum se modifică legea

Publicat

Riscul de furtună este introdus în categoria dezastrelor naturale, ale căror efecte sunt despăgubite prin asigurarea obligatorie a locuințelor. Proiectul de modificare a Legii 260/2008 intră la dezbatere în Senat.

În noua lege, dezastrul natural va fi definit prin seria următoarelor fenomene: cutremure de pământ, alunecări de teren, inundaţii şi furtuni.

Contractul PAD este contractul de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială.

De asemenea, se legiferează posibilitatea încheierii contractului PAD în acelaşi contract cu alte asigurări facultative emise de alţi asigurători în sistem de coasigurare, “facilitându-se, astfel, accesul clienţilor/contractanţilor şi potenţialilor clienţi/contractanţi la produse de asigurare care să corespundă cel mai bine cerinţelor şi nevoilor acestora”, conform expunerii de motive a inițiatorilor propunerii legislative. Se introduce și posibilitatea ca autoritățile locale sau instituțiile publice să poată desfășura activități de distribuţie a contractelor de asigurare PAD.

Totodată, pentru noile contracte pentru riscul de cutremur se propune introducerea unei perioade neacoperite de 5 zile de la emiterea unui contract nou, doar pentru riscurile predictibile de alunecare de teren şi inundaţii, pentru riscul de cutremur aceasta intrând în vigoare din ziua următoare plăţii. S-a avut în vedere evitarea situaţiilor în care contractul PAD este încheiată doar atunci când riscul de alunecare de teren sau inundaţie este cert, el manifestându-se deja în zona locuinţei.

Propunerea legislativă mai clarifică obligativitatea încheierii contractului PAD pentru toate imobilele cu destinaţie de locuinţe indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate efectiv în acest scop, dar și clarificarea dreptului proprietarilor de imobile în clasa I de risc seismic de a încheia un contract facultativ fară a prezenta dovada încheierii PAD, în condiţiile imposibilităţii legale de a încheia un contract PAD în lipsa unor lucrări de consolidare a acestora. De asemenea, se menționează suma asigurată și prima aferentă, dar și posibilitatea actualizării sumelor respective prin legislaţie secundară emisă de A.S.F. cu avizul prealabil al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Unele prevederi care reglementează la dreptul de despăgubire în cazul construcţiilor la care au fost realizate modificări neautorizate asupra structurii de rezistenţă. Asiguraţii nu vor fi despăgubiţi doar pentru partea de pagubă care a fost produsă/favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate. Sancţiunea excluderii va fi proporţională cu efectul pe care îl au lucrările asupra structurii de rezistenţă a locuinţei.

Suma asigurată este de 100.000 lei, pentru locuinţa de tip A, pentru care de plătește primă obligatorie de 100 de lei și 50 000 lei, pentru locuinţa de tip B (prima obligatorie, 50 de lei).

În cazul în care o persoană este asigurată atât printr-un contract de asigurare obligatorie, cât şi printr-un contract de asigurare facultativă, plata despăgubirilor se efectuează în baza condiţiilor de asigurare obligatorie, urmând ca pentru suma asigurată care excedează sumei asigurate prin contractul PAD, plata să se efectueze în baza contractului de asigurare facultativă.

Proiectul mai prevede abrogarea contravenţiilor în cazul nerespectării obligaţiei persoanelor fizice şi juridice de a încheia contractul PAD, dar instituie obligativitatea ca, în momentul înscrierii unei locuințe în cartea funciară, proprietarul să fie obligat să prezinte contractul de asigurare obligatorie.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax