Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Pâinea care ne unește”, eveniment cultural la Arhiepiscopia Greco Catolica din Blaj. Discuții cu oaspeți de seamă

Publicat

”Pâinea”, cu multiplele ei semnificații: hrană trupească, sufletească, dar mai ales element de liant între românii de acasă și cei din străinătate, a fost simbolul principal al unui eveniment organizat zilele trecute la Arhiepiscopia Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolică.

Cei prezenți la manifestarea de la Sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, întâmpinați cu pâine și cu sare, au pătruns în atmosfera din trecut a școlilor Bajului, ascultând fragmente memorialistice despre elevii care au beneficiat de țipăul de altădată, alese cu măiestrie de Prof. Univ. Dr. Ion Buzași din scrierile unor iluștri dascăli sau oameni de cultură care s-au perindat prin Blaj, precum Ion Agârbiceanu, Septimiu Popa sau Ștefan Manciulea.

„Trebuie spus că în școlile Blajului au studiat împreună cu românii greco-catolici numeroși tineri de alte confesiuni și etnii. Cu trecerea timpului, episcopii s-au îngrijit de înființarea a numeroase fonduri sau fundații care aveau ca misiune susținerea școlilor din Blaj. Acestora și se vor adăuga și fonduri personale, lăsat de profesroi sau de înalți prelați ai Bisericii Române Unite.

Începând cu episcopatul lui Grigore Maior, elevii beneficiau, o dată la cinci zile, de o pâine de grâu; este vorba despre faimosul țipău, cum îl numește Samuil Micu, iar acest ajutor, alături de bursele de studiu, a continuat să fie oferit până în anul 1948 când Biserica Română Unită cu Roma a fost desființată de autoritățle comuniste.”, a declarat în cuvântul de bun-venit PS Cristian Crișan, Episcop Auxiliar și Vizitator Apostolic pentru comunitățile greco-catolice românești din diaspora, care a patronat evenimentul de la Blaj.

Sosit tocmai de la Paris, Pr. Mihai Marina a adus o mărturie de la misiunea greco-catolică din capitala Franței, care sărbătorește anul acesta 75 de ani de la înființare, fiind una din cele 67 de comunități ale Bisericii Române Unite cu Roma din diaspora.

O mărturie aparte despre experiența personală de beneficiar al țipăului sub forma unei burse pe durata studiile teologice a fost oferită de Pr. Lect. Univ. Dr. Anton Rus, care a subliniat rolul de liant al pâinii: „…din grâul de pe lanurile României mănâncă și românii din diaspora, iar din grâul muncit de românii de pretutindeni se hrănesc și românii din țară.

Aceasta este pâinea care ne unește. Mulți români din țară cumpără pâine aici pe banii trudiți de cei dragi ai lor prin Europa, iar mulți frați de-ai noștri se întorc în concedii pentru a gusta din pâinea cea dulce de acasă. Aceasta este pâinea care ne unește.”

La finalul evenimentului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolică, a primit-o în audiență la reședința sa pe secretara de stat Oana Ursache, exprimându-și bucuria pentru manifestarea găzduită la Blaj, au transmis reprezentații instituției religioase într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax