Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Palatul Principilor Transilvaniei și Poarta a III-a a Cetății din Alba Iulia, iluminate în memoria copiilor deveniți îngeri

Publicat

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia și Poarta a III-a Cetății vor fi iluminate în roz și bleu, marți seara, începând cu ora 18.00. Inițiativa face parte din proiectul „Mame cu brațele goale” și marchează Ziua Părinților de Îngeri.

Este ziua națională de comemorare a copiilor decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, instituită prin Legea 186/2024.

Iluminarea celor două obiective în culorile simbolice ale acestei cauze are rolul de a sensibiliza și de a crește gradul de conștientizare al comunității locale cu privire la tragediile tăcute cu care se confruntă multe familii odată cu decesul copiilor lor nenăscuți sau născuți. Acest tip de exprimare a solidarității are loc de câțiva ani în Marea Britanie, precum și în Canada, Australia sau Statele Unite, transmit organizatorii.

Ziua națională de comemorare a copiilor decedați

Din 2024, România se alătură acestor țări în sprijinirea familiilor afectate de decesul copiilor, prin adoptarea Legii 186/2024. Această lege stabilește 15 octombrie ca Ziua națională de comemorare a copiilor decedați. Autoritățile și organizațiile sunt încurajate să desfășoare evenimente publice pentru a marca această zi. Legea oferă cadrul legal pentru servicii de terapie psihologică decontate de stat pentru părinții care se confruntă cu decesul propriului copil.

Pe lângă Palatul Principilor, primul care a aderat și a fost integrat în proiect, s-au alăturat cauzei și alte obiective turistice din Alba Iulia, ce beneficiază de iluminat arhitectural. Poarta a III-a Cetății, de exemplu, va fi, la rândul ei, iluminată în roz și bleu în seara de 15 octombrie.

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia și Poarta a III-a Cetății, iluminate în roz și bleu

“Acțiunea de marți seară, cu două dintre obiectivele emblematice din Alba Iulia – Palatul Principilor și Poarta a III-a a Cetății- iluminate în bleu și roz, este ceva mai mult decât o proiecție a unor culori simbolice pe niște ziduri sau decât răspunsul nostru la propunerea Asociației Sinaptica. Este reacția noastră sinceră, deschisă, plină de empatie și compasiune, la zeci de tragedii neștiute. În același timp, este felul în care ne arătăm respectul și suportul necondiționat față de cei care au trecut, din păcate, prin astfel de tragedii” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

”Ne-am poziționat de la deschidere ca un altfel de muzeu și încercăm să demonstrăm asta în fiecare zi. Și, iată, în fiecare seară. Pentru că ne luăm în serios și latura socială a misiunii noastre, de suport real pentru comunitate. Astfel, am îmbrățișat imediat inițiativa aceasta și suntem gata să o susținem”, spune Robert Roman, managerul Centrului Cultural Palatul Principilor Transilvaniei.

„Mame cu brațele goale” este un proiect proiect artistic, educațional și social, dezvoltat sub umbrela Asociației Sinaptica Mehedinți. A fost inițiat în septembrie 2021. Acesta aduce în spațiul public discuții despre pierderea de sarcină, un subiect adesea considerat tabu și promovează respectul și sprijinul comunității pentru doliul asociat acestor pierderi.

De la lansare, proiectul a adunat peste 150 de povești reale de la mame din toată țara, a creat grupuri de suport și a organizat dezbateri cu cadrele medicale pe tema susținerii emoționale a mamelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate