Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până în 15 iunie, APIA va lucra în toate weekend-urile pentru ca fermierii să își depună cererile pentru subvenții fără penalități

Publicat

apia

APIAAgenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va lucra în toate weekend-urile, până pe 15 iunie, astfel încât toți fermierii să-și poată depună cererile unice de plată a subvențiilor fără nici un fel de penalitate, a anunțat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Este important că APIA va lucra în toate weekend-urile, până pe 15 iunie. Vom primi toate cererile fără niciun fel de penalitate și sper ca toți fermierii să-și poată depună cererile, înțelegând în egală măsură rigorile pe care le aduce legislația europeană și faptul că România, din păcate, încă nu are cadastru. Mă bucur că ieri (miercuri — n. r.) în Guvern s-a aprobat programul de cadastru și în următorii ani vom elimina și această problemă a identificării exacte a terenului respectiv. Eu îi înțeleg pe fermieri că nu există cadastru, că nu există întabulare și atunci ei trebuie să meargă în continuare pe acea adeverință pe care o eliberează primăria și care certifică faptul că el este în posesia terenului și folosește terenul respectiv’, a precizat ministrul Agriculturii.

Șeful MADR a subliniat că modificările aduse prin ordinul pe care l-a semnat joi — și care va fi publicat tot joi în Monitorul Oficial — clarifică foarte multe lucruri vizavi de documentele pe care fermierii trebuie să le depună, reglementând, totodată, și modalitatea în care fermierii vor putea obține adeverință de la primărie.

„Am făcut un apel și la prefecți, la șefii centrelor județene, astfel încât să ia legătura cu prefecții, cu toți primarii și cu toți secretarii de comune și să nu fie reticenți în eliberarea acelor adeverințe extrem de importante pentru a beneficia în continuare de subvenții și extrem de importante și sub aspectul faptului că trebuie să folosească date din Registrul Agricol de pe 2014, dar și datele care sunt aduse acum în atenția primăriilor de cei care solicită subvenții și adeverință”, a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii i-a asigurat pe fermieri că ordinul pentru depunerea cererilor va putea fi modificat ori de câte ori este nevoie, astfel încât să poată fi primite cererile de plată de la toți cei care doresc să le depună.

Nu în ultimul rând, oficialul MADR a anunțat că săptămâna viitoare va fi modificată în Parlament Ordonanța 3/2015 pentru rezolvarea problemei legate de asociații.

„Săptămâna viitoare mizăm pe modificarea Ordonanței 3/2015 la nivel de Parlament, care ne va permite să venim din nou cu modificarea ordinului, astfel încât să rezolvăm și problema legată de asociații. La asociațiile de crescători de animale, cele care au în arendă, în concesiune pășuni, până acum pe ordinul actual se depunea cererea de către beneficiarul final, de către fermier. Acum dăm posibilitatea, prin modificarea ordonanței și pe urmă a ordinului, să depună și asociația, dacă există un acord al tuturor membrilor asociației să se întâmple acest lucru și numai dacă, după ce se investește în pășunile respective, sunt sume din această subvenție de plată directă, care ajung la beneficiarii finali — și anume la fermieri”, a explicat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a participat, joi, alături de secretarul de stat în MADR George Turtoi și conducerea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), la videoconferința organizată cu reprezentanții centrelor județene ale agenției, în vederea clarificării chestiunilor legate de completarea și depunerea cererilor unice de plată, care au creat numeroase nemulțumiri în această perioadă.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax