Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până în aprilie: Guvernul își va asuma răspunderea pentru restituirea proprietăților. Vezi declarațiile premierului Ponta

Publicat

Până în luna aprilie, Guvernul își va asuma răspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietăților. Acesta este anunțul făcut miercuri de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la Palatul Victoria. Cât despre despăgubirea foștilor proprietari, în proiectul de buget pe acest an sunt prevăzute doar sumele aferente unor hotărâri judecătorești definitive și executorii, de aproximativ 500 milioane lei.

Din datele prezentate recent de Guvern reiese că au fost achitate deja despăgubiri pentru terenuri și clădiri naționalizate în cuantum total de 5 milioane de euro și există cereri de plată pentru încă 8 milioane de euro.

„E o datorie a României şi, nu, nici vorbă, nu se pot plăti opt miliarde de euro într-un an. Însă ceea ce v-am spus din acest pachet este ceea ce deja avem în lucru, şi anume restituiri în natură, acolo unde se pot face, verificarea dosarelor, eşalonarea plăţilor şi modul de impozitare a drepturilor litigioase. Nu cred că ar fi constituţional şi pierdem din nou procesele”, a declarat Victor Ponta cu ocazia prezentării bugetului pe 2013.

„Mai sunt însă solicitări care sunt evaluate la 8 miliarde de euro, iar decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului este foarte clară, până în aprilie, Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să adopte o decizie clară referitoare la aceste opt miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, soluţia nu este simplă deloc. Trebuie să restituim în natură ceea ce se mai poate restitui în natură. Trebuie să verificăm corectitudinea cererilor. Trebuie să eşalonăm această plată şi mai ales trebuie să facem o distincţie clară între moştenitorii direcţi şi cei care au cumpărat drepturi litigioase, adică cei care n-au nici o legătură, de nici un fel, cu moştenirea respectivă, ci doar au cumpărat dreptul de a solicita de la statul român restituiri”, a adăugat Ponta.

Sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate