Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Până în octombrie 2015, pe modelele noi de maşini trebuie instalate sistemele de alertare în caz de accident. Propunere adoptată de deputaţii europeni

Publicat

e call alerta 112

Până în octombrie 2015, sistemele e Call, care alertează automat serviciile de salvare în caz de accident, trebuie să fie instalate în toate noile modele de maşini şi camionete. Este o solicitare a deputaţilor europeni, printr-o propunere legislativă adoptată miercuri.

„Instalarea unui sistem public de apeluri de urgenţă în UE reprezintă o realizare foarte importantă pentru siguranţa utilizatorilor transportului rutier european. În jur de 2.500 de vieţi ar putea fi salvate în Europa în fiecare an, iar în zeci de mii de cazuri gravitatea rănilor ar putea fi redusă. Apelurile electronice vor fi gratuite, astfel încât să poată beneficia de ele orice şofer din Europa, indiferent de maşina pe care o conduce”, a spus raportorul Olga Sehnalova, citată într-un comunicat remis de Parlamentul European.

Potrivit sursei citate, propunerea legislativă stabileşte octombrie 2015 ca termen la care producătorii să fie pregătiţi să instaleze echipamentele eCall în noile modele de maşini şi camionete. Cu toate acestea, pentru a răspunde cererii din partea industriei de a avea mai mult timp pentru a dezvolta şi a testa sistemul, deputaţii europeni au lăsat deschisă posibilitatea amânării acestui termen.

Sistemul eCall instalat în autovehicule utilizează tehnologia numărului de urgenţă 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare în cazul unui accident serios. Sistemul poate indica locul exact al accidentului, contribuind la un ajutor acordat mai rapid, ceea ce poate salva vieţi, reduce gravitatea rănilor şi micşorează costurile ambuteiajelor.

Prin acelaşi demers legislativ, deputaţii au întărit o prevedere care privea protecţia datelor, pentru a se asigura că vehiculele echipate cu sisteme de apel de urgenţă nu vor face subiectul unor urmăriri permanente. Astfel, atunci când un accident va activa un apel electronic, datele transmise automat centrelor de urgenţă vor cuprinde doar tipul activării, clasa vehiculului, tipul de carburant, ora accidentului, locaţia exactă a vehiculului, direcţia de deplasare şi numărul de centuri de siguranţă închise, se arată în amendamentele adoptate miercuri.

Conform estimărilor, echipamentele pentru apeluri electronice ar putea costa în jur de 100 de euro bucata, dacă vor fi instalate în toate vehiculele. Deputaţii au adăugat că acesta este un serviciu public care utilizează numărul 112 şi de aceea trebuie să fie gratuit pentru utilizatori.

În 2012, 28.000 de oameni au murit în accidente de maşină în UE, iar 1,5 milioane au fost răniţi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax