Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Până la ce vârstă aleg tinerii să stea acasă cu părinții. Situația din România și din alte țări europene

Publicat

Vârsta medie la care tinerii români aleg să plece de la părinți este de 28 ani, arată cele mai recente date Eurostat.

Potrivit sursei citate, bărbații români preferă să locuiască în casa părintească până împlinesc 30 de ani, în vreme ce fetele se mută la 25 de ani.

Sunt însă țări europene unde tinerii stau chiar și mai mult cu părinții în aceeași casă. În Croația, tinerii părăsesc casa părintească după vârsta de 32 de ani. Țara noastră ocupă locul 11 la nivel comunitar, în timp ce în Suedia tinerii aleg să se mute de la părinți înainte de a împlini vârsta majoratului, scrie digi24.ro.

În România, aproape patru milioane de români cu vârsta între 18 şi 34 de ani locuiesc cu părinții.

O explicație pentru situația din România ar fi prețul mare al chiriilor și suma mare cerută în avans, dar și prețurile mari pentru apartamente noi.

„Este foarte greu pentru un tânăr din România să plece de acasă în condiţiile în care salariile sunt foarte mici la acest nivel de vârstă, chiriile sunt destul de mari, iar perspectivele sunt destul de dificil de estimat. Este greu să rezişti financiar, atunci când pleci de acasă, mai mult de două-trei luni, dacă nu te ajută părinţii”, arată Adrian Negrescu – consultant financiar.

România ocupă locul 4 în Europa în topul țărilor cu cele mai mici prețuri la apartamentele noi. Cu toate acestea, metrul pătrat ajunge și la 1.800 de euro. Acesta este cazul Clujului, care este orașul cu cele mai scumpe apartamente de la noi din țară. Bucureștiul ocupă locul 2. Aici, metrul pătrat sare de 1.400 de euro. Timișoara se află și ea în topul orașelor de la noi din țară cu cele mai scumpe apartamente noi.

„În alte ţări, cum sunt Franţa, Germania şi Italia, tinerii sunt stimulaţi cu ajutorul unor credite speciale, pentru a face pasul mai departe în viaţă, în carieră. La noi, din păcate, este destul de dificil, pentru că nu ai la dispoziţie instrumentele financiare necesare, pentru a face acest pas”, explică Adrian Negrescu – consultant financiar.

În alte țări, decizia de a se muta de la casa părinților este amânată din considerente ce țin mai mult de de tradiție decât de probleme economice. Acesta este cazul tinerilor din Portugalia, spre exemplu, care aleg să plece din casa părintească după ce împlinesc 30 de ani.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax